Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj tak syn 26m má salmonelu. netuším kde a z čeho to mohl chytit. Jí vše co my a nám nic není, v žádném kolektivu nebyl tak nevím. Prujem má cca 4× do hodiny, bolí ho bříško, hlava od horečky kterou srážím nurofenem, ale za 4 hodiny po podání už má zase skoro 39. jíst nechce jen trošku piškoty a rohlík, něco málo vypije. Doktorka říkala že je zatím hydratovaný dobře a že by to měl zvládnout dobře. dávám kulíška ( vubec ho nechce pít ) a smektu. má děsně opruzená zadek, který ho bolí a štípe. když je bez teploty tak řádí jako zdravej, ale jak mu začíná stoupat tak se chce jen chovat je protivný, unavený a ni nechce a pak jde spát. mám doma ještě 4m mimino naštěstí je moc hodný a nemusím se mu extra věnovat takže se to celkem dá zvládnout, ale netuším jak třeba vyvenčit psa. ![]()
Hygienu samozřejmě dodržuji, ale stejně se bojím, že to chytne mimčo, přeci jen nejde je od sebe uplně oddělit. je možné to chytnout i ze slin nebo je to fakt jen až ve střevech?
@Mar80 píše:
Ahoj tak syn 26m má salmonelu. netuším kde a z čeho to mohl chytit. Jí vše co my a nám nic není, v žádném kolektivu nebyl tak nevím. Prujem má cca 4× do hodiny, bolí ho bříško, hlava od horečky kterou srážím nurofenem, ale za 4 hodiny po podání už má zase skoro 39. jíst nechce jen trošku piškoty a rohlík, něco málo vypije. Doktorka říkala že je zatím hydratovaný dobře a že by to měl zvládnout dobře. dávám kulíška ( vubec ho nechce pít ) a smektu. má děsně opruzená zadek, který ho bolí a štípe. když je bez teploty tak řádí jako zdravej, ale jak mu začíná stoupat tak se chce jen chovat je protivný, unavený a ni nechce a pak jde spát. mám doma ještě 4m mimino naštěstí je moc hodný a nemusím se mu extra věnovat takže se to celkem dá zvládnout, ale netuším jak třeba vyvenčit psa.
Hygienu samozřejmě dodržuji, ale stejně se bojím, že to chytne mimčo, přeci jen nejde je od sebe uplně oddělit. je možné to chytnout i ze slin nebo je to fakt jen až ve střevech?
Moje dcera mela salmonelu v necelych dvou letech… Dr. nam rikala, ze se prenasi jedine, kdyby prisel nekdo do styku s jejim hovinkem. Takze si myslim, ze mimco je v pohode… Tve vetsi ditko to chytlo z jidla…nejpravdepodobneji… Taky jsme jedli co dcera a dr. rikala, ze nekde mohl byt (nejpravdepodobneji v mase) nejaky zarodek a dceri to stacilo na to, aby to propuklo…
Od bratrance chlapeček prodělal salmonelu nedávno v 10ti měsících věku (neměl teda ani tak hrozný průběh jako váš majel) a dr. jim řekla, že se nemusí vyhýbat kolektivu, že to tení tak snadno přenosné, takže přenosu na mimčo bych se, při dodržování hygieny, taky neobávala.
Mohu mu udělat ovesnou nebo krupicovou kaši? má je rád a je zvyklý je docela často večeřet. jinak byl celý den na piškotech a rohlíku, brambory mi odmítnul a polévka je moc mastná tak tu jsem mu nedávala.
3 tydny zpet, jsem s malym 23mesicu lezela na infekcnim se salmonelou.mel dietu, hlavne nesmel mastne, mleko, mlecne vyrobky a sladkosti. kvuli tukum, strevo se potrebuje uklidnit. takze 2 tydny jen mrkev, brambory, testoviny, presnidavky, piskoty, ryze atd. u deti ta salmonela neni sranda. kuliska nam taky davali cele 2tydny a probiotika! enterol napr. pak dostaval atb Sumetrolin, dr vam nedala nic?:-oPrenosne je to opravdu jen stolici, takze jsem maleho nesmela s dcerou koupat dohromady. Po 3 dnech po propusteni mu brali kontrolni vyter a brali krev. Preji brzke uzdraveni;-)
@petanah píše:
3 tydny zpet, jsem s malym 23mesicu lezela na infekcnim se salmonelou.mel dietu, hlavne nesmel mastne, mleko, mlecne vyrobky a sladkosti. kvuli tukum, strevo se potrebuje uklidnit. takze 2 tydny jen mrkev, brambory, testoviny, presnidavky, piskoty, ryze atd. u deti ta salmonela neni sranda. kuliska nam taky davali cele 2tydny a probiotika! enterol napr. pak dostaval atb Sumetrolin, dr vam nedala nic?:-oPrenosne je to opravdu jen stolici, takze jsem maleho nesmela s dcerou koupat dohromady. Po 3 dnech po propusteni mu brali kontrolni vyter a brali krev. Preji brzke uzdraveni;-)
Vidiis a mi dr rekla, ze muze jist jak je zvykla, krom tucneho… ![]()
@petanah ty jo tak u nás to vypadá, že se nemocnici vyhneme. zvládá to docela dobře. už i řádí jak černá ruka
on na maroda nevypadal ani když v 7m měl zápal plic. stejně se usmíval a v čeárně se všemi laškoval, až se doktorka ptala proč jdu se zdravím dítětem mezi nemocný a pak se omluvila ![]()
@Mar80 my tam jeli totiz se 41horeckou a prujmama, tak nas tam nechali:-/
@petanah no tak to chápu. Ja tam člově vleze tak si ho tam nechají ![]()
Pokud můžu poradit, tak dej malému do čaje lžičku rumu. My jsme se salmonely ( malé je 1,5 roku)zbavovali do teď(4 měsíce), dieta, probiotika a pořád špatné vysledky. Nakonec jsem se dočetla, že rum vždy zabere a dokonce, že to dávali i v malé míře i takto malým, a tak jsem to zkusila také a naráz máme vysledky dobré. Vím, že je to blbé, pro tak malé dát alkohol - já to udělala 3× a opravdu to salmonelu zlikvidovalo.
Tak prvni tyden salmonely malej zvladnul dobre. jenze ted ma uz treti den horecky kolem 39st, nic jineho mu neni nic ho neboli prujem nema jen ty horecky. nurofen zabere az po dvou hodinach kdy mu to klesne a pak to zacne stoupat a po 6h kdyz mohu dat dalsi davku uz ma zase 39. jeli byste na pohotovost? kdyz mu teplota klesne tak radi jak zdravej.
Při horečce kombinuji panadol s brufenem, pokud se to dává na střídačku může se to dávat po 4 hodinách.
U vás to vypadá spíš na virozu. Já bych v tomto případě na pohotost nešla. Ale někomu radit bych měla strach, to si musí rozhodnout každý rodič sám.
Předem se omlouvám zá dlouhé á ále nejde mě krátké. Čtu to tády á doufám že u nás bude vše táky ok.dnes mi oznámilá dr že mj 6letý syn má sálmu. to nejhorší už má zá sebou, dnes už mu teoretucky není. ále jáko ostátní se bojím že to chytne druhý syn kterému je 10měs.
no doufám že ne. vše dodržujem, i v té době kdy sem netušilá že jí má, hyg. opátření átd. jen mě překvápilo že mi ják dr ták ná hyg. řekli že může do školy, jen nesmí do jídelny á nesmíme do restáurácí. Co si o tom myslíte???hezký večer
Jsem s malým 9 m. od čtvrtka v nemocnici s rortaviry a dnes máme navíc pozitivní salmonelu, prý určitě z jídla, ale já mu nevařím. Kojím, ale já příznaky nemám. Ale malý bohužel odmítá pít jinak než z prsu, tak tu s tím máme docela problém a nevím co budu dělat, až nás vyhodí domů. Tam máme ještě bráchu 29 m. a ten teď má vysoké teploty. Poradíte mi co s tím pitím?
@Grace neporadím jak to máš udělat, ale potřeba aby pil, pokud nebude, neváhej a promluv o tom s lékaři, dají mu kapačky. Možná bych zkusila koupit lahvičku od Jupíka a dát do toho nějaký granulovaný čaj