Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malému je skoro 10 měsíců a má rýmu jako trám, v noci chudina plakal, asi se mu špatně dýchalo. Dávám Libaral a pak vždy odsaju vysavačem, asi tak třikrát denně? Má tu nudli u nosu kořo pořád, tak jen utírám, neodsávám pořád, strašně u toho pláče. Jak to děláte vy? Odsáváte třeba po hodině?
Odsávám jak je třeba. Někdy stačí jen 2× denně před spaním, jindy vícekrát - dle toho, jak to teče
Pokud ji to v noci vzbudí, odsaju a může dál spát.
Nejdřív stříknu do nosu mořskou vodu Physiomer Baby, vysaju a pak ještě stříknu na šťourátko a vytřu nos.
Ahojky, tak to by mě taky zajímalo, já tedy budu odsavačku na vysavač teprve kupovat (asi), mám tu obyčejnou a malá má už od porodnice rýmu, ted se jí to ale rozjelo víc (má 8 týdnů)… takže už to pusou neutáhnu. Jinak v lékárně mi říkali, že mám nejdřím do nosíku střiknout kapičky, nebo mořskou vodu a pak odsávat, oni se ty nudle rozvláční a jdou lépe odsát
Tak to tak dělám a jde to opravdu líp…
Tak tak taky napřed dávám ty kapky. Když byl menší tak mu tak nevadilo, nyní devět měsíců a šílí u toho. No, asi to trochu mepříjemné bude… ![]()
Já malé odsávám bych řekla tak 2-3× denně dle potřeby, jinak jen utírám, dneska zatím jen jednou a pak před spaním…před odsátím stříkám Sterimár, vysaju a dám Nasivin…
Nám doktorka říkala, že mám stříknout Libenar, nechat chvilku působit a pak odsát…tak to tak dělám a po odsání stříknu Nasivin…pak si většinou pšíkne a vylítne zbytek ![]()
My měli, cca před měsícem, tak šíleně zasoplenýho syna (16m), že i 40× denně. Už mi z toho bylo úplně nanic. Říkala jsem to doktorce, ale ta mi vše posvětila, že je to ok, hlavně mu ty dutiny uvolňovat. Jinak při běžném, nachlazení tak 3× denně.
@helenkka píše:
Hele a jak se to u takhle velkého dítěte dělá, nebo jemu už to zase nevadí? U nás je to teď strašnej boj
Dítě zasednu, nedá se nic dělat. Tu chvilku to musí vydržet. Naše má 18 měsíců.
Odsávám podle potřeby - někdy i 10 krát za den, někdy třeba 2 krát. Vidím, jak je hodně zasoplený, jak dýchá, hodně si i na noc ukazuje sám, že nemůže dýchat a že tam má sopel. Zaakapu mořskou vodou, pak vysaju, po odsání kapu kapky do nosu nebo zase vodu.
@helenkka píše:
No Aničce je 9 a 3/4 (měsíce) a dr. nám ho chtěla dát.
Mám ho doma, je od roka. Ale on zase až tak moc neřeší. Kapat se tím stejně může jen max. 2 krát za den, jinak může dojít k poškození sliznice. Nám na rýmu nikdy nepomohl.
@Malinoisa píše:
Nám doktorka říkala, že mám stříknout Libenar, nechat chvilku působit a pak odsát…tak to tak dělám a po odsání stříknu Nasivin…pak si většinou pšíkne a vylítne zbytek
Jojo, taky to dělám takhle…
Dřív jsem musela držet ruce, teď už malá drží sama a jen si pofňukuje.
Podle stavu, když je to hustší rýma, ale pořád teče, párkrát odsaju. Počáteční řídkou ne a extrahustá moc nejde. Snažím se aspoň na noc a pak ráno, když se to spustí po noci. Naštěstí se zatím malá jeví, že na uši náchylná není, tak to moc neřeším. Ona ta rýma stejně odteče vnitřkem a nějaký sem tam odsátí je beztak málo.
Včera jí tekla krev z nosu, takže jsem zbrzdila a odsávám jen ráno a večer a přes den utírám.. Mám Libenar a Nasivin - ale je jí přes rok.. Minule Nasivin zabral, ale teď má rýmu spíš zelenou, tak zatím moc nepomáhá - ale kápla jsem zatím dvakrát.. Je to boj - jak odsávání, tak kapání..