Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.Jsem s obema dcerama v nemocnici. Prodelaly salmonelozu. Jedna ma 3 mesice a druha 3 a pul roku. U starsi je jeste trochu prujem.Meli jsme jet tento patek s holkama na tyden k nasim. Myslite ze je to vhodne? mohli by nekoho nakazit,popr.za jakych okolnosti muze dojit k nakaze?
@Knedlice píše:
Ahoj.Jsem s obema dcerama v nemocnici. Prodelaly salmonelozu. Jedna ma 3 mesice a druha 3 a pul roku. U starsi je jeste trochu prujem.Meli jsme jet tento patek s holkama na tyden k nasim. Myslite ze je to vhodne? mohli by nekoho nakazit,popr.za jakych okolnosti muze dojit k nakaze?
není lepší se zeptat lékaře?
Podle mě salmonela není přenosná takto z kolektivu, ale kontaminovanou potravou
Lekarka rekla radsi nechodit mezi lidi. A pak doktor rekl ze pri dodrzovani hygieny a hlavne myti rukou nejsou obavy na miste ![]()
@Knedlice když jsi v nemocnici, tak proč se nezeptas lékaře?
Osobně bych nejela. Určitě je to pro děti vyčerpávající a někam s nima jezdit mi nepřijde jako dobrý nápad ![]()
U nás před rokem to samé. Jak mi řekla naše dr., bakterie se do těla dostanou přes zažívací ústrojí, takže je možnost přenést salmonelu z člověka na člověka při nedodržování hygieny hlavně po použití WC a před konzumací jídla - čili nemyté ruce. Ale to se týká i jiných infekčních nemocí. Ale že vraj nezná matku, která by chytla salmonelu od svého dítěte, ikdyž se v těch hovínkách svého salmonelového děcka prakticky „koupe“
.
Takže bych se nebála. Možná bych byla obezřetnější, kdyby rodiče měli nějak oslabenou imunitu. To bych zvážila.
Příspěvek upraven 15.06.16 v 21:14
@Knedlice syn mel salmonelu a po vymizeni prujmu jsme normalne fungovali. Infekcni je stolice, takze porad myt ruce. Kdybych mela byt doma do negativniho steru, sedime doma ul roku, az po pul roce mel kontrolni ster negativni.
@Knedlice : při dodržení hygieny by nemělo dojít k přenosu, ale radsi bych zůstala doma, nikdy nevíš, jestli třeba nebudete muset zase k dr.
@pannda píše:
Podle mě salmonela není přenosná takto z kolektivu, ale kontaminovanou potravou
Ale pak je divné, že to u zakladatelky chytl tříměsíční kojenec ![]()
@Schara
Přesně tak - ten můj byl negativní až po sedmi měsících. Po odeznění průjmu a následné zhruba dvoutýdenní dietě, nacpávání probiotiky a nájezdu na normální stravu šupal do školky…
@Knedlice píše:
No, riziko nákazy je malé, ale vzhledem k tomu, že vás pustí nejdřív ve čtvrtek domů, tak bych pak dětem dopřála klidu a nikam netrajdala.
Ještě P. S.: krucipísek, píšeš, že jsi v nemocnici, takže u zdroje informací z první ruky a ptáš se laiků na netu? pak to dopadá stylem „jedna paní povídala“…Máš doktory, tak se ptej.
@ivašot. píše:
Ale pak je divné, že to u zakladatelky chytl tříměsíční kojenec
To se divim taky.Ale u male to melo lehci prubeh, starsi to odnesla vic. A to mi ta dr. rekla ze nechodit ani do obchodu ![]()
Není nic neobvyklého, že i tříměsíční kojenec má salmonelózu. Práce tř. S kuřecím masem, nedostatečné umytí rukou a následné kojení a je hotovo. Dětem stačí mnohem menší dávka mikrobů než dospělému.
Dcera toto chytila v půl roce a drželo se jí to rok.Bez potíží, ale stále pozitivní výtěry
.Při dodržování hygienických návyků je to v pohodě, ale do kolektivu dětí to moc není.
@jruz píše:
Ještě P. S.: krucipísek, píšeš, že jsi v nemocnici, takže u zdroje informací z první ruky a ptáš se laiků na netu? pak to dopadá stylem „jedna paní povídala“…Máš doktory, tak se ptej.
Ptala jsem se dvou lekaru rikam! Dle jednoho sedet doma a nikam nechodit, druhy zas rika dodrzet hygienu a nic nehrozi, proto se ptam jeste na zkusenosti tech, co tim nejak prosli