Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mataka.p píše:
Není nic neobvyklého, že i tříměsíční kojenec má salmonelózu. Práce tř. S kuřecím masem, nedostatečné umytí rukou a následné kojení a je hotovo. Dětem stačí mnohem menší dávka mikrobů než dospělému.
Dcera toto chytila v půl roce a drželo se jí to rok.Bez potíží, ale stále pozitivní výtěry.Při dodržování hygienických návyků je to v pohodě, ale do kolektivu dětí to moc není.
A jak dlouho trvalo, nez odeznel prujem u ni?
Když už byla bez průjmu a teplot a celkově byla zase čiperná(tak týden to bylo špatné),tak jsme k rodičům normálně jezdili (50-60let bez vážných zdr. potíží),nenavštěvovali jsme radši 80ti letou babičku. Já jsem byla v první linii a po řádné hygieně jsem nikdy nic nechytla. U nás se příčina nákazy po šetření KHS nikdy nevyjasnila.
Přeji ať to rychle odezní a netáhne se to jako u nás. Školkáčci nesmí bez tří negativních výběrů do školky
Čtyři dny měla vysokou teplotu a ošklivý průjem a pak to ustupovalo.Asi tak osmý den od vypuknutí vypadala zase dobře a desátý už byla v pořádku. Jen byla pak dlouho pozitivní.
@Mataka.p píše:
Když už byla bez průjmu a teplot a celkově byla zase čiperná(tak týden to bylo špatné),tak jsme k rodičům normálně jezdili (50-60let bez vážných zdr. potíží),nenavštěvovali jsme radši 80ti letou babičku. Já jsem byla v první linii a po řádné hygieně jsem nikdy nic nechytla. U nás se příčina nákazy po šetření KHS nikdy nevyjasnila.
Přeji ať to rychle odezní a netáhne se to jako u nás. Školkáčci nesmí bez tří negativních výběrů do školky
No tak ja urcite pockam a pojedem az bude zcela bez prujmu.To bude nejlepsi
@ivašot. píše:
Ale pak je divné, že to u zakladatelky chytl tříměsíční kojenec
Bakterie salmonely může ulpět na rukou po kontaktu s kontaminovanou potravinou. Pokud je třeba kontaminované syrové vejce, je salmoneloza už na skořápce - takže klidně stačí jen sáhnout na vejce třeba v lednici a špatně si umýt ruce, kterými se pak např. sahá dítěti na pusinku nebo na dudlík. Navíc čím mladší dítě je, tím méně bakterií stačí k propuknutí nemoci.
@Knedlice píše:
To bude nejlepší. U nás by to s průjmem ani nešlo. Pořád kakala, zadeček červený(obkládky z heřmánku ji dělaly dobře) a jak mohla tak spinkala a to byla nespavec. První její nemoc a dala mi zabrat.
Syn ve dvou letech chytl n nedostatecne mnou upraveneho kureciho masa Camphylobactera, maso jsem koupila v pojizdne prodejne. Prujem, zelena stolice, zapachajici kazde dve hodiny, zadek druhy den opruzeny, teplota v propuknuti nemoci kolem 40 stupnu, az se chvel, takovy zaskuby celeho tela, jela jsem na pohotovost ve tri v noci…bala jsem se, ze ma treba zauzleni strev a vydesily me ty vysoke teploty, co vylitly behem hodiny, mel strasne krece v brisku, bolesti plakal…tam pry at mu dam nurofen sirup a ined k osetrujici mudr druhy den…jeste na muj apel mu prohmataly brisko na bulovce, to bylo ok. Druhy den mu udelala moje mudr vyter ze zadecku a za par dni telefonat z hygienicke stanice a dotazy, kolik lidi zije v domacnosti, kde jsme se pohybovali, kolik je nemocnycjh v domacnosti, jaky je zdroj infekce…to jsem necekala, ze z hygieny budou volat. Ale k otazce, je to pro dite dost vycerpavajici, kor toho prcka, muj kluk po ustati prujmu (jakou strasnou radost jsem pak po tydnu mela z tuhych bobku.-)byl jeste cely nesvuj, moc nechtel jist, byl spavy a mudr nam nedoporucila nikam chodit, do obchodu, mezi ostatni deti, ze telo je oslabene, vycerpane a nachylnejsi k infekci. Spis bych detem doprala klid doma, pises, ze holcicka spala abnormalne na to, jak je ziva…vzdyt byste si navsetvu ani poradne neuzili, ani ty, ani vasi a ani deti. ja bych jim fakt doprala klid.
@Knedlice píše:
nejlepší by bylo počkat ještě pár dnů než se dají do pohody. Vem si, jak je tobě, když máš střevní chřipku, jak tě to vyčerpá? Chtělo by se ti hned po odeznění akutního stavu někam jezdit?
No spíš podle toho, jak se budou cítit děti. Nákazy bych se nebála. Taky nám holky chytily salmonelu, bylo jim skoro 4 a 5 let. Ta starší zkončila v nemocnici, 40 horečky, kakala 20× denně. Jenže pak přestala pít, začala se dehydrovat a musela na kapačky. Mladší byla doma, tedy u tchýně. Manžel měl domluvenou zahraniční dovolenou s kamarády, tak odjel
Navíc to není mé biologické dítě, ale chlapa do nemocnice na infekční nevzali. Takže jsem tam podepisovala souhlasy jako zákonný zástupce a to nejsem. Kdyby se nedejbože něco stalo, tak by z toho byl asi poprask. Mladší, jakmile jí přešel průjem, tak mazala do školky. Ta starší po propuštění z nemocnice pár dnů doma, pak týden u babičky a následně taky šla do školky. Pediatr říkal, že můžou, že sice v hovínkách budou mít ty bakterie dlouho, ale aby se nakazilo jiné dítě, tak by to hovínko muselo sníst. Nikdo jiný to nechytil, ani ve školce, ani doma, vůbec nevíme, kde k tomu přišly.
@softee píše:
Syn ve dvou letech chytl n nedostatecne mnou upraveneho kureciho masa Camphylobactera, maso jsem koupila v pojizdne prodejne. Prujem, zelena stolice, zapachajici kazde dve hodiny, zadek druhy den opruzeny, teplota v propuknuti nemoci kolem 40 stupnu, az se chvel, takovy zaskuby celeho tela, jela jsem na pohotovost ve tri v noci…bala jsem se, ze ma treba zauzleni strev a vydesily me ty vysoke teploty, co vylitly behem hodiny, mel strasne krece v brisku, bolesti plakal…tam pry at mu dam nurofen sirup a ined k osetrujici mudr druhy den…jeste na muj apel mu prohmataly brisko na bulovce, to bylo ok. Druhy den mu udelala moje mudr vyter ze zadecku a za par dni telefonat z hygienicke stanice a dotazy, kolik lidi zije v domacnosti, kde jsme se pohybovali, kolik je nemocnycjh v domacnosti, jaky je zdroj infekce…to jsem necekala, ze z hygieny budou volat. Ale k otazce, je to pro dite dost vycerpavajici, kor toho prcka, muj kluk po ustati prujmu (jakou strasnou radost jsem pak po tydnu mela z tuhych bobku.-)byl jeste cely nesvuj, moc nechtel jist, byl spavy a mudr nam nedoporucila nikam chodit, do obchodu, mezi ostatni deti, ze telo je oslabene, vycerpane a nachylnejsi k infekci. Spis bych detem doprala klid doma, pises, ze holcicka spala abnormalne na to, jak je ziva…vzdyt byste si navsetvu ani poradne neuzili, ani ty, ani vasi a ani deti. ja bych jim fakt doprala klid.
Nákaza Campylobacterem je o něco zákeřnější než Salmonelou. Tudíž dodržet klidový režim do úplného uzdravení je důležité, aby po několika letech nedošlo ke zdravotním komplikacím z dřívější nákazy.
@Lerista píše:
No spíš podle toho, jak se budou cítit děti. Nákazy bych se nebála. Taky nám holky chytily salmonelu, bylo jim skoro 4 a 5 let. Ta starší zkončila v nemocnici, 40 horečky, kakala 20× denně. Jenže pak přestala pít, začala se dehydrovat a musela na kapačky. Mladší byla doma, tedy u tchýně. Manžel měl domluvenou zahraniční dovolenou s kamarády, tak odjelNavíc to není mé biologické dítě, ale chlapa do nemocnice na infekční nevzali. Takže jsem tam podepisovala souhlasy jako zákonný zástupce a to nejsem. Kdyby se nedejbože něco stalo, tak by z toho byl asi poprask. Mladší, jakmile jí přešel průjem, tak mazala do školky. Ta starší po propuštění z nemocnice pár dnů doma, pak týden u babičky a následně taky šla do školky. Pediatr říkal, že můžou, že sice v hovínkách budou mít ty bakterie dlouho, ale aby se nakazilo jiné dítě, tak by to hovínko muselo sníst. Nikdo jiný to nechytil, ani ve školce, ani doma, vůbec nevíme, kde k tomu přišly.
S prominutím, ale Váš pediatr toto dost zlehčuje
.Vím, jak si děti ve školce myjí ruce a pokud to je po kakání, tak by se pak mohly nakazit i ostatní. Vždy, alespoň u nás v kraji, je praxe taková, že do dětského kolektivu až po třech negativních výtěrech.
@softee píše:
Z hygieny kontaktují vždy při infekčních nemocech, poněvadž laboratoře a lékaři mají povinnost toto hlásit a KHS pak dělají šetření.
@Mataka.p píše:
Nákaza Campylobacterem je o něco zákeřnější než Salmonelou. Tudíž dodržet klidový režim do úplného uzdravení je důležité, aby po několika letech nedošlo ke zdravotním komplikacím z dřívější nákazy.
Tato informace pramení odkud? ![]()
A k další „ověřené“ informaci o tom, že není neobvyklé, aby onemocněl 3 měsíční kojenec můžu říct jen, že za 13 let své praxe bych tyto případy (v našem kraji) spočítala na prstech ruky, takže… ![]()
K dotazu zakladatelky. Pokud by děti byly bez potíží, klidně bych jela. Mezilidský přenos opravdu není běžný, protože to není virová, ale bakteriální infekce. A jak bylo řečeno, bakterie se vylučuje pouze ve stolici, takže při dodržení standardních hygienických zásad a návyků nikoho neohrozí. Když navíc nenecháš babičku např. přebalovat dítko po stolici, utírat zadeček starší, plínky nebudeš skladovat v žádné nádobě, ale ihned odneseš do popelnice… Dětem umyješ ruce, pořídíš cestovní dezinfekci… nevidím žádnou možnou cestu přenosu.
(Víš, z jaké potraviny onemocněly?)
@Mataka.p píše:
S prominutím, ale Váš pediatr toto dost zlehčuje.Vím, jak si děti ve školce myjí ruce a pokud to je po kakání, tak by se pak mohly nakazit i ostatní. Vždy, alespoň u nás v kraji, je praxe taková, že do dětského kolektivu až po třech negativních výtěrech.
Nemají se o co opřít legislativně, dřív možná, v současné době se výraznější opatření týkají pouze rodin, ve kterých někdo pracuje s nebalenými potravinami…