Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V pondělí jdu na výtěr i já, jsem v 11tt tak doufám, že ji nemám. Jinak by mě zajímalo kde o chytla, jíme všichni t samé. Je možné, že by ve školce mohl být někdo přenašeč ( třeba kuchařka?) a myslíte, že mám pak trvat na třech kontrolních testech?
Určitě bych to oznámila do školky a zároveň se informovala, zda to třeba nechytilo víc dětí.
Nejsem v tomto odborník, ale myslím, že je daleko pravděpodobnější přenos nákazy z jídla (právě ve školce, kde dostává něco jiného než zbytek rodiny) než např. od kuchařky jako osoby (že by připravovala jídlo nemytýma rukama apod, to asi ve školce není příliš pravděpodobné, ale to už samozřejmě nemůžu posoudit).
Ohledně počtu testů si netroufnu radit, nemám zkušenosti - řídila bych se každopádně radou lékaře, který má dítě v péči.
Pokud vím, aby mohl nemocný salmonelou do kolektivu, mají být 3 výtěry negativní.
Můžete zkusit malé dávát kapičky lichořeřišnice do pití, je to přírodní ATB, jinak se to ATB většinou neléčí.
Já bych řekla, že je možné, že ji má ještě pořád a teď naposledy k tomu chytla třeba jen střevní chřipku. Výtěr může být pozitivní i rok a dříve se bralo, že je salmonela pryč až po třech negativních výtěrech.
Nejstarší syn měl salmonelu ve 3 letech, jedli jsme všichni to samé, nikde jinde nebyl a měl jí jen on..
Mě spíš děsí to, že jsi dceru poslala do školky než měla 3 výtěry negativní. Můj chlap to kdysi chytl na služebce z pizzy a byl s tím doma dost dlouho, čekalo se na 3 výtěry.
@Martikov píše:
Já bych řekla, že je možné, že ji má ještě pořád a teď naposledy k tomu chytla třeba jen střevní chřipku. Výtěr může být pozitivní i rok a dříve se bralo, že je salmonela pryč až po třech negativních výtěrech.
No vzhledem k tomu, že se salmonela přenáší fekálně - orální cestou, tak by mě neuklidnilo, že ve školce běhá dítě s pozitivní salmonelou. Přece jen ty děti jsou na tu hygienu ještě trošku levější a na záchodku se to chytí jedna radost.
Dcera 2 roky měla salmonelu půl roku, nevíme z čeho. Všichni z rodiny testy negativní. První pozitivní test v 6/16, v nemocnici byla týden a díky komplikacím měla i antibiotika. Během léta měla 4 negativní výtěry a v září zase na týden do nemocnice s pozitivní testem. Opět vysoké CRP, tak další antibiotika. Ptali jsme se jak je to možné a prý se může salmonela dostat dál do těla (např. žlučové cesty) a pak se vrátí, ale jestli to tak bylo u nás nebo ji chytla podruhé nikdo neví.
Dávali jsme Smectu, Enterol a Lichorerisnici a doufáme, že už je definitivně pryč.
@Martikov tak uprimeme me to taky desi. Nezlobte se, ale cetla jste me prispevky? Kontorolni test ji dr. delal jen jeden, s tim, ze mi rekl, ze vic se jich nedela. Proto jsem se i dotazovala, jestli mam trvat na trech kontolnich testech. Nejsem lekar ani hygienik. A i kdyz i oba rekli, ze nesmi jen do bazenu a z hygieny mi rekli, ze do kolektivu muze i s pozitivnim testem. Doktor ji udelal jen jeden s tim, ze to staci kdyz byl negativni. Tak a tedka mi reknete kde se stala chyba?
@Martikov pardon to nebylo na vas, ale na pani co psala pod vami.
@Mefag-r, žádná chyba se nikde nestala a už vůbec ne u Tebe, nenech se vystresovat. Postupovala jsi tak, jak Ti doporučil lékař a neměla jsi žádný důvod k tomu, abys vydupávala další a další vyšetření, když vše bylo v pořádku. Postupovala bych úplně stejně jako Ty.
Já bych se dotázala na počet negativním testů na hygieně, i lékař se může mýlit…
Právě že nevím jestli mám teď u dr trvat na třech negativních testech.
a jak mu to říct, když mi řekl, že tam nemusíme když má jeden negativní
Naše lékařka tenkrát nechtěla tři negativní testy.. stačil jeden.
Je to dva roky zpátky..
@Martikov Náš právě také, ale teďka řeknu, že prostě chci tři negativní. Jen mám strach jak se zachová on, jestli se naštve nebo odmítne je udělat.