Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím o radu. Syn 2 roky týden horečky, 4 dny šílený průjem. Čekáme na výsledky ty budou v pondělí ale podle dr to vypadá na salmonelu. Dostal antibiotika, máme něco na průjem, probiotika. Drží dietu. Dopoeldne jde teda skoro vše hned ven a odpoledne už spis nekaka. Ale chci se zeptat vypije denně tak 300ml pití asi cca. Ale za dnešek cural jen 3× (rano, po spaní a večer ale to jsme ho,,donutili,,). Je teda pravda, že jak cely dopoeldne sedel na nocniku tak z nej šla teda hlavně voda. Ale znepokojuje mě, že takhle málo cura. Má takový velky průjem poprvé takže vlastně nevím zda je to normální nebo ne. Jinak jak už nemá teplotu tak je úplně v pohodě ani bych neřekla ze mu něco je.
@Nonameeee1 Jestli se chová normálně, tak si myslím, že bude v pořádku. Dcera měla salmonelu ve 4 letech, čtvrtý den jsme šly do nemocnice, ale byla úplně hotová, jen kakala nebo spala, i když už opadla horečka.
@Vernika15 moc děkuji za uklidnění. Dneska zkusím koupit v lékárně nějaký hroznový cukr do čaje aby pil víc.
@Nonameeee1 A zkus mu dát banány jestli je jí, dceři je v nemocnici dávali, prý na doplnění minerálů. ![]()
@Vernika15 Vceea snědl jen kousek. Ale byla jsem v lékárně a dali mi něco nějaký roztok pravé na to doplnění minerálů. Snad bude brzo v pohodě. Naštěstí ty teploty už nemá a dneska teda kakal ale už to nebyla jen vyloženě voda. Ala má tam teda krev což nám řekli ze to u toho bývá. Jsem zvědavá zítra na ty výsledky co vyjdou. K jídlu má těstoviny, kukuřičné plátky, rohlíky a banán. Něco málo vždy sní.
@Nonameeee1 Tak to už vypadá dobře 🙂 taky jsem kupovala ten rehydratační roztok, ale dcera to nechtěla, je to hnusné.
@Vernika15 dnes jsme byli u dr a opravdu potvrzena salmonela. Vysadila antibioka, dala nám tasectan, enterol pokračujeme a probiotika. Tak snad to bude brzo v pohodě 🙏🏻 😊 ještě nám řekla, že nemuzeme ven na hřiště mezi děti, že je to infekční. Dokud nebude mít negativní testy. Ja teda četla, že riziko nákazy je na hoavne na veřejných záchodech atd. Nevzpomínate si jak to bylo u vás? Co když to bude mít v sobě půl roku to nebudeme moci chodit mezi děti.
@Nonameeee1 Mezi děti nesměla, dokud měla průjem, což byl cca týden. Celkově teda byla doma 3 týdny, ale hlavně kvůli ní, aby se z toho vzpamatovala, pak šla normálně do školky. Starší to chytla taky, ale ta měla jen jednou řidší stolici (ještě před testem), jinak nic, takže chodila normálně. Dokud neměly negativní testy, tak nemohly akorát do bazénu, což byl myslím měsíc, max 2. Ale taky jsem četla, že to v těle zůstává i půl roku, to teda nevím, jak by se to řešilo u školního dítěte… Jinak chytla to asi z vajec, ráda ochutnávala syrové těsto. Teď už se vždycky ptá, jestli může ochutnat, jestli tam není vajíčko.
@Vernika15 tak uvidíme zatím ho nechám doma. Do školky nechodí jde až za rok. Ale beru to tak, že se nesmíme vídat s přáteli. Řekla ze můžeme ven někam kde nejsou děti. Tak budu doufat, že brzo budou testy negativní. Samozřejmě nechci aby nikoho nakazil jen jsem se divila ze nemuzeme ani na hřiště. Četla jsem pravé, že nesmí do školky ale ven normálně Jo. 😊 my vůbec nevíme odkud to chytl ani se mě nikdo na to neptal
@Nonameeee1 Nakazit se od něj může někdo akorát ze stolice, takže až bude úplně v pořádku, tak bych na hřiště normálně chodila, samozřejmě důsledně dodržovat hygienu. Nás se doktorka akorát ptala, jestli my rodiče neděláme v potravinářství, pak by se to muselo řešit i u nás. Ve školce jsem informovala učitelky, ale nikdo s tím problém neměl a holky nikoho nenakazily.
@Vernika15 moc děkuji, asi to tak uděláme. Jde vidět ze mu je každý den lip a lip díky bohu 🙏🏻 ještě jednou vám děkuji za uklidnění. Tohle je zatím to nejhorší co jsme zažili 😂 🙈
Taky jsme to teď měli, a doktor napsal synovi iontové nápoje muskulvit, hrozne mu chutnali (narozdíl od toho rehydratacniho roztoku) a díky tomu hodně pil.
Jinak jakmile neměl prujmy, šel mezi děti, ale jak už tu zaznělo, ne do bazénu a pořad jsem mu myla ruce.
@Nonameeee1 Pro nás taky, díky té nemocnici…
@Lily-of-the-valley Nás by asi stejně moc nezachránil, dcera se snažila pít, i přesto byla v nemocnici na kapačce 2 dny, měla ten průjem opravdu silný. Pouštěli nás až pátý den.