Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, dcera (5let) má salmonelozu. Víme to ode dneška, výtěry ji dělali minulý týden v pátek. Problémy mela o čtvrtka. Ve středu byla doma s rýmou, ale v úterý byla ve školce. Manželovi a mě nic není, ale pro jistotu jdeme zítra na výtěr. S paní s hygieny jsem mluvila, žádnou velkou vědu s toho nedělala. Ve školce jsem to nahlásila, ptala jsem se jestli nějaké dítko to nemá také. Učitelky říkaly, že nikdo nic neříkal. Záhadou je pro mne kde by to mohla chytit. Může to mít ze školky a být jediná? To je asi nesmysl, že?
Děkuji ![]()
Malý měl v létě, nepřišli jsme na to z čeho
naštěstí to nikdo jiný nechytl. Jinak musí být 3 negativní výtěry, než bude moci znovu do školky, je to docela na dlouhé lokte. Malý to měl někdy v půlce července a tak tak stihl školku od září, šel až druhého, prvního ještě čekal na výsledky a to jsem to popoháněla, jak to šlo ![]()
Náše dítko mělo salmonelu ve 3 letech, nikdo jiný ji neměl, ve školce taky nic, žádnou rizikovou potravinu nejedl… takže na zdroj jsme nikdy nepřišli
Obě holky nám taky chytly salmonelu, ta starší, tehdy pětiletá byla 4 dny v nemocnici na kapačkách, mladší to zvládla doma. Taky jsme nepřišli ne to, kde to chytly, nikdo ve školce ani v rodině nemocný nebyl. Ta menší šla do školky jakmile jí přestal průjem, tedy myslím že za týden a něco. Doktor říkal, že může do školky, ikdyž má pozitivní výtěr. Že ty salmonely bude mít ve stolici dlouho, ale už nebude infekční. To by musel někdo to její hovínko sníst, aby se nakazil. Ale normálním pobytem ve školce prý riziko nehrozí.
Pokud měla problémy od čtvrtka, tak to nejspíš chytila někdy neděli-pondělí. Má to nějakou inkubační dobu…nehledě na to, že jste to mohli sníst třeba i ty nebo manžel, ale vaše imunita se s tím poprala ![]()
nicméně nebyla bys ani první ani poslední, kdo by nezjistil, odkud se to vzalo… ![]()
@Lerista Také lékař i paní z Hygieny mi říkala, že d školky může i když bude mít pozitivní stěr. Když jsem to ve školce dnes hlásila, tak se na nás koukali, jako by měla lepru.
@Lerista Vidíš, a našeho nechtěla pustit, dokud nebude i ten výtěr negativní
a je fakt, že to trvá dlouho ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Pokud měla problémy od čtvrtka, tak to nejspíš chytila někdy neděli-pondělí. Má to nějakou inkubační dobu…nehledě na to, že jste to mohli sníst třeba i ty nebo manžel, ale vaše imunita se s tím poprala
nicméně nebyla bys ani první ani poslední, kdo by nezjistil, odkud se to vzalo…
inkubačka je do 48 hodin, u dětí obvykle do 24, je to docela fofr
@ixule stěry mohou být pozitivní i půl roku. Pro Jistotu chceme jit s mužem na výtěr zda nejsme přenašeči. A je pravda, že manželova lékařka se divila, že o to žádá.
@Mefag-r já vím, jen říkám, jak to bylo u nás a opravdu jsem se s doktorkou musela i hádat, když tedy trvala na 3 stěrech a nechtěla jsem po prvním, který byl ještě pozitivní čekat měsíc na další a pak ty 3 rychle za sebou, fakt jako problém
ještě, že jsem doma s mladším, chodit do práce, tak se picnu ![]()
@ixule jo??? Já myslela, že tři dny, stejně jako u campylobaktera ![]()
@ixule to je pravda, já bohužel chodím do práce, tak o musím nějak vyřešit. Tak snad to bude brzy dobré. My musíme chytit všechno ![]()
Akorát nevíme z čeho to má. Dala jsem ji Colostrum, ale říkali, že z toho to nebude.
@Mar__tanka1983 píše:
@ixule jo??? Já myslela, že tři dny, stejně jako u campylobaktera
jo jo, já to řešila hned se známou, dělala 15 let na hygieně, tak se vyzná ![]()
Maminky potřebuji poradit. Řvu taky jak želva, sem už s toho zoufalá. Dcera (5let) měla v říjnu potvrzenou salmonelu. Průjem (zelený ) teplota, křeče. Doktor ji dělal jen jeden kontrolní výtěr. Ten byl negativní. My s manželem jsem byli také na výtěru, byli jsme bez obtíží, ale pro jistou. Byli jsem negativní. Teď po svátkách byla dcera ve školce (pondělí, úterý). V úterý večer zvracela a jednou měla průjem. Ve středu ráno jsme s ni šla k lékaři, pro jistotu ji udělal výtěr. Od čtvrtka je bez potíží, nic ji není. My s manželem jsme zvraceli včera a dnes zase vše ok. Ale teďka jsem volala k lékaři na výsledky a sestra řekla, že má dcera zase pozitivní salmonelu. Je možné, že****ji může přetrvávat ještě s toho října kdy měla druhý výtěr negativní? já jdu pro jistotu na výtěr v pondělí.
To bych osobně řekla, že už s předchozí nemocí nesouvisí a že to bohužel chytila znovu - salmonela se přece dá bez problémů chytit opakovaně.