Sama s hypotékou

jn
197
5.4.12 08:39

sama s hypotékou

Ahoj,není někdo v podobné situaci? Před třemi lety jsem zakoupila na úvěr malý byt.Bylo to po rozchodu s partnerem po osmi letech. Nyní jsem zpět u partnera, který má také úvěr na svůj byt. Přemýšlím, co dál..pronajímat ten svůj byt nebo prodat…Bojím se, přece jen jsou to dva úvěry…Pokud bych šla na mateřskou,tak vím,že se do své současné práce nevrátím…
Je tu někdo, kdo máte dva byty na úvěr a jeden z nich pronajímáte?
Díky za rady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5453
5.4.12 08:44

Já bych ho pronajímala.Takhle jsme bydleli s přítelem a frajerovi jsme platili celou hypotéku.Platili jsme 13500 za 2+1 :cert: hrůza.Ještě,že jsme ve svým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
5.4.12 08:44

Ahoj. Já by určitě pronajímala. Pokud je to malý byt, pak brzy někoho najdeš, kdo bude mít zájem. Byt můžeš kdykoliv prodat, ale je to asi ta nejlepší investice, jakou můžeš v současné době udělat. Byty budou stoupat na ceně. A nikdy nevíš, jak dlouho ti vztah vydrží, pak se budeš moci kdykoliv vrátit. Za mě - neprodávat! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7615
5.4.12 08:47

My to tak máme s manželem oba. Když jsme se potkali, každej měl svůj byt a ještě ke všemu já malinkej a manžel o něco větší. Pronajali jsme oba a koupili byt třetí… i když jsou oba byty zadlužený tak nám ještě vynáší a peníze z nich máme navíc! To ale závisí na výši hypotéky a na poplatcích kolik to dělá dohromady, na místě kde chceš byt pronajímat, a takz za jakou cenu pronajmeš a jestli je vůbec šance pronajmout. Taky je doba, kdy se vůbec nevyplatí nemovitost prodávat, to člověk jen prodělá. Pak taky jestli, když byt prodáš tak aby jsi sama neprodělala… nevím jak to máš s hypotékou nebo s úvěrem. Já jsem na mateřské a každá koruna je dobrá… takže z mýho bytečku mám asi 3000 k dobru … což jsou zadarmo vydělané peníze!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
5.4.12 09:13

Určitě pronajímat, prodávat teď nemá cenu, pokud hned nepotřebujete peníze na hotovosti. Druhá možnost je, prodat a doplatit z toho hypotéku na přítelův byt, ale musel by půlku napsat na tebe.
V každém případě, já bych neprodala, ale pronajímala a byt měla jako zadní vrátka pro sebe, kdyby se zase něco zvrtlo. Abys pak měla kam jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
5.4.12 10:01

U pronájmu musíš taky brát v úvahu, kolik na té hypotéce přeplatíte. Neznám moc lidí, kteří by na tom vydělali, když si spočítají kolik za byt zaplatí vč.úroků v bance. Není to jen o splátce a příjmu z pronájmu, navíc tě čeká nutnost energetického auditu (od příštího roku tuším), měla bys ten příjem danit, že jo…
Mě se teda nevyplatilo nechat si vlastní byt na pronájem a vzít si další hypotéku. A to ten můj byt za svobodna nebyl pořízený na hypotéku, ale když jsme si spočítali o kolik víc bychom přeplatili na úvěru, tak jsem byt prodala a vzali jsme si nižší úvěr na dům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
5.4.12 13:02

Na pronajímaném bytě se nedá vydělat bokem v podstatě nic, ale výsledkem je vlastnictví pronajímaného bytu. Splátku hypotéky ti bude hradit ten nájem. Nedávno jsme to počítali a vyplatí se to a dokonce by nám to vydělalo asi 20tis. ročně, které se dají šetřit a při končení fixace o našetřenou částku umořit kus hypotéky.
A už jsem to tu psala víckrát, teď jsou nízké ceny bytů, takže bys na tom bytě dost prodělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jn
197
5.4.12 19:39

Díky za rady. Také jsem pro pronájem i když se bojím. Teď se ale naskytlo pronajímat někomu z rodiny, tak jsem docela ráda.
Asi také trochu myslím na „zadní vrátka“, možná bych tak přemýšlet neměla, ale vztah už jednou nevyšel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
6.4.12 08:18

Ahoj,
já si naopak myslím, že mít zadní vrátka není špatné. Pak jsou tady ty diskuze, že mám dvě děti a nemám kam jít apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jn
197
7.4.12 11:03

Asi máš Laajo pravdu. Také mi uklidnila Scharlota, že to tak mají s manželem oba. Kdyžtak se to dá prodat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jn
197
15.4.12 07:38

Ještě se zeptám, jestli ten, kdo pronajímáte, to máte bez problémů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel