Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravím všechny.
Přítel vlastní rodinný dům, který je rozdělen na dvě samostatné bytové jednotky. Dole bydlí jeho prarodiče, nahoře my. Na celý barák je vedena hypotéka. My bychom rádi barák prodali, ptz je už pro nás nevyhovující a chtěli bychom stavět. Jenže přítel má s prarodiči úmluvu, že je v baráku nechá dožít. Proto nás napadlo prodat jen náš horní byt. Myslíte, že je to možné?dovolí to banka?děkuji za názor ![]()
Nebo prodat cely dum s vecnym bremenem. Tzn. proda ho i sprarodici. Otazka, jak je to idealni…
Jakékoliv věcné břemeno, popř dvojdomky hodně sníží hodnotu a nemovitost se stane téměř neprodejnou… Zkusit to můžeš. Pozjišťuj v bance, ale mam pocit, že na to asi jentak nepřistoupí…
@Billi píše:
Nebo prodat cely dum s vecnym bremenem. Tzn. proda ho i sprarodici. Otazka, jak je to idealni…
tak to je trochu fuj… Já bych spíš zkusila prodat jen ten horní byt ![]()
@Vera111 píše:
tak to je trochu fuj… Já bych spíš zkusila prodat jen ten horní byt
Netvrdim, ze neni. Ja bych to nikdy neudelala, ale znam par pripadu, kdy se to tak udelalo. Jednou si dokonce starecci polepsili…
prodat to i s prarodiči?to by snad ani nikdo nemohl mít zájem
ani by mne nenapadlo, že taková možnost existuje..
@Billi píše:
Netvrdim, ze neni. Ja bych to nikdy neudelala, ale znam par pripadu, kdy se to tak udelalo. Jednou si dokonce starecci polepsili…
já bych se na sebe nemohla podívat do zrcadla
A dědu by z toho odvezli…
@Vera111 píše:Mne by to prislo naprosto zvrhle.
já bych se na sebe nemohla podívat do zrcadlaA dědu by z toho odvezli…
@Bianca39 píše:
prodat to i s prarodiči?to by snad ani nikdo nemohl mít zájemani by mne nenapadlo, že taková možnost existuje..
Ona tim hodnota dost klesa. Znamy se potreboval vyplatit z dluhu aprodal dum sam se sebou.
Zalezi jestli je to rozdeleno na dve bytove jednotky i na katastru. Pokud je to jen domluva u vas v dome, ze nahore vy a dole prarodice, tak by se musel prodavat dum jako celek a vyplatit nebo prevest hypoteku. A tam pak jina moznost nez vecneho bremena pro prarodice neni. Ale pri prevodu hypoteky nebo pokud by si bral novy vlastnik hypo, tak vecne bremeno banka nedovoli. Podle me bohuzel spis neprodejne. Nebo hooodne pod cenou.
Jestli se vam jedna jenom o to, ze si chcete poridit jinou nemovitost nebo byt, tak neslo byt ten horni byt pronajmout (po dohode s prarodici)?
Vychodisko to je, meli byste z toho nejake penize navic za najem a treba by se skamaradili i s prarodici a bylo by to OK… ![]()
@Ema N. píše:
Jestli se vam jedna jenom o to, ze si chcete poridit jinou nemovitost nebo byt, tak neslo byt ten horni byt pronajmout (po dohode s prarodici)?Vychodisko to je, meli byste z toho nejake penize navic za najem a treba by se skamaradili i s prarodici a bylo by to OK…
to bohužel nejde, ptz potřebujeme nějaké peníze do začátku. Za prodej té poloviny bychom měli alespoň na pozemek. Pokud by sem šel jen podnájemník, pokryl by poplatky za hypotéku a byli bychom na nule
přítele právě napadlo, že by tu horní půlku prodal, ale ptz by dál na dům běžela hypotéka, dál by jí jako splácel, akorát že bysme získali ty peníze na pozemek, ale to i mě přijde trochu uhozený ![]()
@Ema N. píše:
Jestli se vam jedna jenom o to, ze si chcete poridit jinou nemovitost nebo byt, tak neslo byt ten horni byt pronajmout (po dohode s prarodici)?Vychodisko to je, meli byste z toho nejake penize navic za najem a treba by se skamaradili i s prarodici a bylo by to OK…
jo, to by bylo dobré. Ale aby pak nedopadli jako švagrová. Pronajímá byt a už tam má druhé nájemníky, kteří neplatí. Takže peníze žádné a akorát má z toho hlavu v pejru ![]()
Počkej ale nejdriv musíš osvětlit, kdo je všechno vlastníkem, jen vy nebo napůl s prarodiči? A je to vedené na katastru jako normální dum nebo jako dve samostatne bytové jednotky? Pokud jako samostatne jednotky tak můžete prodat jen tu jednu, pokud jako cely dum, nejde je tak prodat jen horni byt, to je složitější.
@veria píše:
Počkej ale nejdriv musíš osvětlit, kdo je všechno vlastníkem, jen vy nebo napůl s prarodiči? A je to vedené na katastru jako normální dum nebo jako dve samostatne bytové jednotky? Pokud jako samostatne jednotky tak můžete prodat jen tu jednu, pokud jako cely dum, nejde je tak prodat jen horni byt, to je složitější.
vlastník je jen přítel. S tím katastrem to je pravda, to vlastně nevím. To si zjistím. Já to řeším za něj, ptz je z toho už celej zoufalej a neví, jak z toho ven.
každopádně nejrozumnější by bylo prodat barák celý a domluvit se s prarodiči na náhradním bydlení, ale on se bojí, že budou proti ![]()
No pochybuju že to někdo koupí s hypotékou a věcným břemenem. A pokud bydlíte na vesnici tak tím spíš ne. Ten nájemce je jediná možnost jak to opustit a neplatit alespoň tu hypotéku.