Sama se zvedá!!

1075
21.7.10 13:41

Sama se zvedá!!

Ahoj holky,
mám na vás dotaz, snad se neptám na nějakou blbost…
Malé budou za týden 3 měsíce a dneska na ni koukám jak z jara - sama se začala zvedat 8-o Měla jsem ji na polštáři v úhlu 45 stupňů (jak jsem se dočetla v odborné literatuře) a „hráli“ jsme si a ona najednou sama začala zvedat hlavičku i s tělíčkem, jako by se chtěla posadit. A několikrát za sebou, vůbec ji to neunavilo. A po obědě zase…
Myslím si ale, že je na to ještě maličká… Nemohlo by jí to třeba nějak nepoškodit páteř? Mám ji v tom podporovat nebo nechávat ležet jen na rovině, aby to nedělala???
Díky moc za reakce! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
21.7.10 13:48

Tak o tom, že by děti měly být na polštáři pod úhlem 45° jsem neslyšela 8-o , snad jen že je dobré podložit rošt v postýlce pod tímto úhlem. Co já vím, tohle dělají děti, co bývají často v lehátku nebo autosedačce a dobře to podle mě není. Marunka má tyhle tendence taky, pokud je v polosedu, ale snažím se jí v tom zamezit (nedávat do polosedu, nejčastěji je na zemi na dece).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
21.7.10 13:49

Tak tohle dělala neteř taky. Švagrovka měla od mudr nakázáno, aby ji v tom nepodporovala, asi kvůli páteři - správně fyziologicky má k sedu dospět jinak. (nejdřív se otočit na bříško, pak do kleku a pak do sedu). Když to bude chtít dělat i z lehu, dej jí na bříško, ať pase koníky. Dělá to asi ze zvědavosti - chce mít lepší rozhled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
21.7.10 14:07

hmmm, moje holky to dělaly obě. říkali jsme tomu „sedylehy“ a nikterak jsme je v tom nepodporovali. když se při lehu na zádech přitahovaly, tak seprostě přitahovaly a bylo:) sednout si tak stejně sami nesednou. asi opravdu chtějí mít lepší výhled :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
21.7.10 14:10

Malej to dělal taky a dělal to i když ležel na rovné podložce a pak se mi začal otáčet na bok a je po snaze se zvedat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1075
21.7.10 14:14

Díky holky, myslela jsem si, že je to tak. Ona je celkově hodně aktivní, nejspokojenější je, když může pozorovat okolí, tak si pro to asi dělá lepší podmínky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3960
21.7.10 14:28

Teda, to je malá šikula! Taky si myslím, že jsou lepší „koníci“. Rozhled má taky a pěkně u toho cvičí svaly. Náš malej si taky sedá, dokonce se už i chvíli v „sedu“ udrží, ale když to udělá, hned ho položím zpět. Ale vsadím boty, že bude sedět dřív než naše dcerka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
21.7.10 15:43

Z roviny by si tak bez pomoci nebo přitažení určitě nesedla. Dítě se určitě nemá podkládat polštáře do úhlu 45 stupnů. Tak bych podkládání zrušila a je vyřešíno. Dítě si má sedat z polohy na bříšku, kdy jde do kleku a sesune se dostrany do tzv. šikmého sedu.

• Citovat
  • Upravit
22022
21.7.10 18:00

Přesně tak - takto malé mimčo má ležet na rovné, pevné podložce, ideálně co nejvíc na bříšku, v úhlu 45 st. nemá co dělat… a už vůbec ne na měkkém polštáři… :roll:
Výjimkou je rýma a velké zahlenění, v takovém případě má pod tímto úhlem spát, zespoda obložené, aby nesjelo.

Sed z polohy na zádech způsobem, že se dítě o něco přitáhne, je pasivní sed - stejný (na páteř stejně škodlivý), jako bys ji rovnou posadila sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1075
21.7.10 18:21

Panebože, ten polštář jsem použila jako příklad, vy z toho děláte zase drama… :roll: Nikdo nikoho nepodkládá, nedává sedět, ani nezvedá, nic takovýho jsem nenapsala. Prostě to dělá, když neleží v horizontální rovině, sedačka apod..
Jestli tvoje dítě vydrželo ležet jen na zádech a na břiše, tak to závidím, moje určitě ne, od malička přes den skoro nespí a musí se toho s ní dělat spoustu, aby se zabavila. Žádala jsem pouze o radu, jestli mám miminko podporovat v tomhle věku ve snaze zvedat se nebo ne. Ostatním maminkám moc děkuji! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
21.7.10 18:31

Já sice žádný zkušenosti s tímto nemám, ale naše Lucinka je taky hodně aktivní. Nemá ještě ani 2měsíce a už se mi párkrát přivalila(třeba to byla haluz, ale je šikovná, ne?).
Ale pravda že když si spolu hrajeme tak leží narovno. A na bříšku se nám moc nelíbí, to vydrží vždy jen chvilku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22022
21.7.10 20:04
LuciLucik píše:
Panebože, ten polštář jsem použila jako příklad, vy z toho děláte zase drama… :roll:
LuciLucik píše: …měla jsem ji na polštáři v úhlu 45 stupňů (jak jsem se dočetla v odborné literatuře) a „hráli“ jsme si

Nevím, o jakém příkladu mluvíš, jasně jsi napsala, žes ji měla na polštáři… takže nechápu, proč se vztekáš.

LuciLucik píše: Žádala jsem pouze o radu, jestli mám miminko podporovat v tomhle věku ve snaze zvedat se nebo ne.
… a moje rada byla jasná… „takto malé mimčo má ležet na rovné, pevné podložce, ideálně co nejvíc na bříšku…“ Dostává-li se do sedu z lehu na zádech, v jakémkoli věku, je to z hlediska pohybového vývoje špatně… a je potřeba mu v sedačce či lehátku pevněji utáhnout pásy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí