Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám na vás dotaz, snad se neptám na nějakou blbost…
Malé budou za týden 3 měsíce a dneska na ni koukám jak z jara - sama se začala zvedat
Měla jsem ji na polštáři v úhlu 45 stupňů (jak jsem se dočetla v odborné literatuře) a „hráli“ jsme si a ona najednou sama začala zvedat hlavičku i s tělíčkem, jako by se chtěla posadit. A několikrát za sebou, vůbec ji to neunavilo. A po obědě zase…
Myslím si ale, že je na to ještě maličká… Nemohlo by jí to třeba nějak nepoškodit páteř? Mám ji v tom podporovat nebo nechávat ležet jen na rovině, aby to nedělala???
Díky moc za reakce! ![]()
Tak o tom, že by děti měly být na polštáři pod úhlem 45° jsem neslyšela
, snad jen že je dobré podložit rošt v postýlce pod tímto úhlem. Co já vím, tohle dělají děti, co bývají často v lehátku nebo autosedačce a dobře to podle mě není. Marunka má tyhle tendence taky, pokud je v polosedu, ale snažím se jí v tom zamezit (nedávat do polosedu, nejčastěji je na zemi na dece).
Tak tohle dělala neteř taky. Švagrovka měla od mudr nakázáno, aby ji v tom nepodporovala, asi kvůli páteři - správně fyziologicky má k sedu dospět jinak. (nejdřív se otočit na bříško, pak do kleku a pak do sedu). Když to bude chtít dělat i z lehu, dej jí na bříško, ať pase koníky. Dělá to asi ze zvědavosti - chce mít lepší rozhled.
hmmm, moje holky to dělaly obě. říkali jsme tomu „sedylehy“ a nikterak jsme je v tom nepodporovali. když se při lehu na zádech přitahovaly, tak seprostě přitahovaly a bylo:) sednout si tak stejně sami nesednou. asi opravdu chtějí mít lepší výhled ![]()
Malej to dělal taky a dělal to i když ležel na rovné podložce a pak se mi začal otáčet na bok a je po snaze se zvedat.
Díky holky, myslela jsem si, že je to tak. Ona je celkově hodně aktivní, nejspokojenější je, když může pozorovat okolí, tak si pro to asi dělá lepší podmínky ![]()
Teda, to je malá šikula! Taky si myslím, že jsou lepší „koníci“. Rozhled má taky a pěkně u toho cvičí svaly. Náš malej si taky sedá, dokonce se už i chvíli v „sedu“ udrží, ale když to udělá, hned ho položím zpět. Ale vsadím boty, že bude sedět dřív než naše dcerka.
Z roviny by si tak bez pomoci nebo přitažení určitě nesedla. Dítě se určitě nemá podkládat polštáře do úhlu 45 stupnů. Tak bych podkládání zrušila a je vyřešíno. Dítě si má sedat z polohy na bříšku, kdy jde do kleku a sesune se dostrany do tzv. šikmého sedu.
Přesně tak - takto malé mimčo má ležet na rovné, pevné podložce, ideálně co nejvíc na bříšku, v úhlu 45 st. nemá co dělat… a už vůbec ne na měkkém polštáři… ![]()
Výjimkou je rýma a velké zahlenění, v takovém případě má pod tímto úhlem spát, zespoda obložené, aby nesjelo.
Sed z polohy na zádech způsobem, že se dítě o něco přitáhne, je pasivní sed - stejný (na páteř stejně škodlivý), jako bys ji rovnou posadila sama…
Panebože, ten polštář jsem použila jako příklad, vy z toho děláte zase drama…
Nikdo nikoho nepodkládá, nedává sedět, ani nezvedá, nic takovýho jsem nenapsala. Prostě to dělá, když neleží v horizontální rovině, sedačka apod..
Jestli tvoje dítě vydrželo ležet jen na zádech a na břiše, tak to závidím, moje určitě ne, od malička přes den skoro nespí a musí se toho s ní dělat spoustu, aby se zabavila. Žádala jsem pouze o radu, jestli mám miminko podporovat v tomhle věku ve snaze zvedat se nebo ne. Ostatním maminkám moc děkuji! ![]()
Já sice žádný zkušenosti s tímto nemám, ale naše Lucinka je taky hodně aktivní. Nemá ještě ani 2měsíce a už se mi párkrát přivalila(třeba to byla haluz, ale je šikovná, ne?).
Ale pravda že když si spolu hrajeme tak leží narovno. A na bříšku se nám moc nelíbí, to vydrží vždy jen chvilku.
LuciLucik píše:
Panebože, ten polštář jsem použila jako příklad, vy z toho děláte zase drama…
LuciLucik píše: …měla jsem ji na polštáři v úhlu 45 stupňů (jak jsem se dočetla v odborné literatuře) a „hráli“ jsme si
Nevím, o jakém příkladu mluvíš, jasně jsi napsala, žes ji měla na polštáři… takže nechápu, proč se vztekáš.
LuciLucik píše: Žádala jsem pouze o radu, jestli mám miminko podporovat v tomhle věku ve snaze zvedat se nebo ne.… a moje rada byla jasná… „takto malé mimčo má ležet na rovné, pevné podložce, ideálně co nejvíc na bříšku…“ Dostává-li se do sedu z lehu na zádech, v jakémkoli věku, je to z hlediska pohybového vývoje špatně… a je potřeba mu v sedačce či lehátku pevněji utáhnout pásy.