Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Sametky jsou na trave ( i kdyz u nas mam podezreni i na dlazbu na prijezdu ), vy byte nemuzou byt a ani se na tebe neprenesou… opravdu jsou to sametky? vidis tam onu malou cervenou tecku uprostred pupinku? osobne bych si tipla na jine potvurky…
Sametky koušou typicky ve slabinách, v podpaží a na jiných citlivých místech. Přenést se můžou vyjímečně, když si třeba půjčíš nevyprané tričko od někoho, kdo s ním byl před nedávněm někde, kde sametky jsou. Jinak doma jen tak nebudou.
@llida To chápu, že v bytě být nemohou, ale právě aby to odněkud nepřinesl domů a nerozlezlo se to tady v bytě.. nebo abych to nechytila třeba z postele, z gauče, kde se ten člověk pohybuje. To samé kocour, abych pak neměla problémy ještě s ním ![]()
Je to právě zvláštní, červenou tečku nevidim, spíš to vypadá trochu jako akné a někde jako kdyby byl stroupek, myslela jsem si, že má fakt neštovice, jelikož je neměl v dětství, ale podle doktorky mu chybí další příznaky jako horečka a tak.
Taky ty fleky od sametek vypadají teda víc červené, než tyhle.. nejhorší je, že na kožní nebo jinam ho nedostanu
vše bere na lehkou váhu.
@Anonymní píše:
@llida To chápu, že v bytě být nemohou, ale právě aby to odněkud nepřinesl domů a nerozlezlo se to tady v bytě.. nebo abych to nechytila třeba z postele, z gauče, kde se ten člověk pohybuje. To samé kocour, abych pak neměla problémy ještě s nímJe to právě zvláštní, červenou tečku nevidim, spíš to vypadá trochu jako akné a někde jako kdyby byl stroupek, myslela jsem si, že má fakt neštovice, jelikož je neměl v dětství, ale podle doktorky mu chybí další příznaky jako horečka a tak.
Taky ty fleky od sametek vypadají teda víc červené, než tyhle.. nejhorší je, že na kožní nebo jinam ho nedostanuvše bere na lehkou váhu.
My ted zrovna mame sametkovou vyrazku. Nektere fleky vypadaji jako koprivka, nektere jako akne, nektere jako nestovice. Ted jsem jednu larvu vytrhla dceri z kuze krku. Na fotce je vyfocena jeste s larvou, ta je opravdu mikroskopicka. Na dalsi fotce mam larvu uprostred ukazovacku, ta cervena tecka.
Vazne nevim, kde se berou. Deti jsou nemocne, naposledy jsme byli venku predevcirem. Ja jsem strasne postipana, ostatni clenove rodiny mene.
@Anonymní píše:
My ted zrovna mame sametkovou vyrazku. Nektere fleky vypadaji jako koprivka, nektere jako akne, nektere jako nestovice. Ted jsem jednu larvu vytrhla dceri z kuze krku. Na fotce je vyfocena jeste s larvou, ta je opravdu mikroskopicka. Na dalsi fotce mam larvu uprostred ukazovacku, ta cervena tecka.Vazne nevim, kde se berou. Deti jsou nemocne, naposledy jsme byli venku predevcirem. Ja jsem strasne postipana, ostatni clenove rodiny mene.
No teda to je zajímavý.. já od doby co si o tom čtu se automaticky drbu, nechci to mít v bytě
a fakt nechci řešit ještě případně problémy s kocourem.. já sama mám oslabenou imunitu, 14 dní řeším nedohojený opar, teď mám problém s kolenem a ještě do toho tohle.. snad to na mě nějak neskočí, fakt nikde nemohu najít, jestli když to má jeden člen to může zůstat v peřinach a parazitovat na dalších členech.. ![]()
Máte někdo zkušenosti? Že je poštípaný jeden člověk a roznese se to na ostatní od toho jednoho?
Nesnáším tyhle roztoče a všelijaký hmyz ![]()
@Anonymní píše:
No teda to je zajímavý.. já od doby co si o tom čtu se automaticky drbu, nechci to mít v bytěa fakt nechci řešit ještě případně problémy s kocourem.. já sama mám oslabenou imunitu, 14 dní řeším nedohojený opar, teď mám problém s kolenem a ještě do toho tohle.. snad to na mě nějak neskočí, fakt nikde nemohu najít, jestli když to má jeden člen to může zůstat v peřinach a parazitovat na dalších členech..
![]()
Máte někdo zkušenosti? Že je poštípaný jeden člověk a roznese se to na ostatní od toho jednoho?
Nesnáším tyhle roztoče a všelijaký hmyz
Jak to probihalo u nas: Ve ctvrtek jsme grilovali na zahrade, v zadne vysoke trave jsme nebyli. V patek rano jsem mela prvni pupinky. Byli jsme na jine zahrade s cca 20 cm dlouhou travou. V patek jsem spala s kojenou dcerou, od manzela jsem se distancovala v domeni, ze muzu mit nakazlivou vyrazku. Deti se pres den obcas valely v posteli nejmladsi dcery.
V sobotu rano jsem mela dalsi pupinky (desitky). Manzel a deti nic. Ven jsem sla jen posbirat broskve, trava posecena. Deti nemocne, zustaly doma.
V nedeli rano u me dalsi pupinky, kazde z deti 2 pupinky, vcetne kojene dcery, se kterou spim na jedne posteli. Napadlo me, ze nejstarsi dcera snad privezla z tabota stenice. Ale charakter pupinku jim neodpovidal. Hlavne to, ze stenice pry kousou na odhalenych mistech, zatimco ja mam pupinky zejmena na trupu (spim v tricku) a na intimnich mistech. Lozni pradlo jsem vyprala na 95 stupnu. Dukladna prohlidka posteli zadne stopy po stenicich neodhalila. Manzel objevil 3 pro pupinky v nedeli odpoledne. Opet jsem sla ven jen pro broskve.
V pondeli rano u nikoho zadne nove pupinky. Odpoledne u me dalsi nove, ale jen asi 4. U kazdeho z deti cca 2 nove. Narazila jsem na tuto diskuzi a diky ni odhalila, ze se u nas nejspis jedna o sametky. Jednu jsem dceri odstranila z kuze na krku, viz fotky vyse. Driv jsem netusila, ze sametky muzou zpusobovat tyto potize.
Dobrý den,
chci se zeptat jestli mohou ty mrchy sametky parazitovat v bytě? Jeden ze členů domácnosti se osypal, ale nikdy neprodělal neštovice. Doktorka mu říkala o srpnové vyrážce, že to na neštovice nevypadá, ale tohle jsme vůbec neznali. Nikde na louce ani v lese nebyl, v trávě taky ne.. jediné co tak předevčírem spal v noci v autě, ráno přišel domů a hned se osprchoval. Pupínků jsem si všimla včera ráno na jeho těle, dnes jich je trochu víc. Dal si tam tekutý pudr, svedi, ale asi ne tak moc jako tu někteří píšete.
Jde mi o to, abych to na sobě neměla taky, nemůžou být teď v posteli nebo někde na gauči atd?
Co mám dělat, jako obrátit byt vzhůru nohama a dezinfikovat? Nechci teď být ani v jeho blízkosti protože se bojim, že se ty larvy na mě nějak přenesou.