Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobry den. Vcera jsme si poridili kote. Muj manzel ma uz delsi dobu alergii na kocky. Ano vim, jsme blbi, proc si potom porizujem kocku. Prosim nesezerte me
manzel ji prinesl domu, deti i ja si uz dlouho praly kotatko a on se proste rozhodl, ze nam udela Radost. Tak a ted uz tu je. Jen ja se strasne bojim. On sice ma zatim jen lehkou alergii, jen ho trochu skrabe v krku. Ale na netu ctu, ze se z toho s dlouhodobym kontaktem muze vzniknout asthma atd
a kote ma jeste alergenu malo… on rika, ze mu to nevadi, ale Fakt mam strach, zdravi je dulezitejsi, ze
Mate nekdo zkusenosti? Je mozne, ze se treba desinsebilizuje s kockou? Ted ji dat pryc je tezko, ze…ale…
Dekuju moc za odpovedi a prosim, nesudte
![]()
Asi takhle, jsem alergik na vše chlupaté, mám tu dvě kočky a psa. Je důležité po každém hlazení umýt ruce a když přichází i tendence ke kýchání, tak opláchnout i obličej a od chlupáče se na nějaký čas vzdálit. Jinak přítomnost a zvyk na chlupáče může i alergii docela dost zmírnit. Ono to bude asi také závislé od velikosti té alergie. Já bych ale moje chlupáče už nevyměnil.
Ať si tvůj muž koupí nějaké léky na alergii a užívá je.
Většinou to dopadá tak, že si člověk na tu svoji kočku zvykne.
Plus je pořeba luxovat a vytírat a hodí se čistička vzduchu do ložnice.
Hele je dospělej, je to jeho rozhodnutí, tak to nech na něm.
Plus tohle funguje
Máme doma kočku 7 let.
Manžel alergik a dcera bohužel taky, zvažovali jsme, že bychom dali kočku mamce, ale alergen setrvává ve všech věcech v domácnosti až 10 let, takže ji nechame hezky u nás a manžel to s dcerou nejak zvladnou, nejsou to silné alergie, ale jsou. ![]()
Nyní mame čističku vzduchu. Vic tomu asi nepomůžeme.
@Prostě Vodnář @Ou : dekuji
no on rika, ze ho Fakt jen minimalne skrabe v krku ale bojim se i tak. Aby to nepodcenoval. Ma totiz problemy s dutinama uz leta a pochybuju, ze to tomu prispwje
Ctu, ze je i zradlo pro kocky Co tu hladinu toho alergenu redukuje, tra se poinformovat ![]()
Ty léky jsou pěkné svinstvo, to já doporučit nemohu.
@Ou píše:
Ať si tvůj muž koupí nějaké léky na alergii a užívá je.Většinou to dopadá tak, že si člověk na tu svoji kočku zvykne.
Plus je pořeba luxovat a vytírat a hodí se čistička vzduchu do ložnice.
Hele je dospělej, je to jeho rozhodnutí, tak to nech na něm.
Plus tohle funguje
https://www.zvireci-potreby.cz/…350ml-p10698
Manžel je taky alergický na kočky a psy. No a mame obojí. Když ho chytne kýchavka, tak si vezme prášek na alergii. Kocka k němu neleze, tak tam to tak neřeší, pes se válí po všech a prijde mi, ze si manžel celkem zvykl.
Jen tedy když čistím kočičí zachudek, tak to dělám na zahradě, abych to nevířila doma do vzduchu
A kocka smí jen do mé postele nebo k dětem. Ovšem co dělá, když je tu sama těžko říct ![]()
@Prostě Vodnář píše:
Ty jsi alergolog, farmaceut, nebo ekobiožínka, co má NÁZOR? Antihistaminika žádné svinstvo nejsou, naprosto v pohodě se dají brát dlouhodobě. Jen se občas musí chvíli hledat taková, která člověka nezpomalují.
Promiň, ale to mi přijde jako pěkná blbost, pořizovat si kočku, když máš doma alergika. Mám alergického syna a kočka mu vadí i jen, když jí mají lidé doma, nemusí ji vůbec hladit nebo se k ní přiblížit. Prostě začne kašlat a kočku ani nevidí. Ten alergen je všude a dokonce ho mají lidé z kočičí domácnosti i na oblečení a to může způsobovat alergii klidně spolužákům ve škole. Tolik info od alergoložky…No, uvidíte. Já mám alergii na křečky, měli jsme doma křečka přes noc a mohla jsem se upšíkat a to jsem na něj nesahala..
No takto známý přivedl rodinného příslušníka malém do hrobu. Pořídil do společné domácnosti psa i když ten byl silný alergik. I přes léky, čističku vzduchu měl silné záchvaty kašle atd. Nakonec jednou otekll tak, že nemohl skoro dýchat. Za mě je to naprosto nepochopitelný proč toto dělat a vědomě si ubližovat.
@Prostě Vodnář píše:
Asi takhle, jsem alergik na vše chlupaté, mám tu dvě kočky a psa. Je důležité po každém hlazení umýt ruce a když přichází i tendence ke kýchání, tak opláchnout i obličej a od chlupáče se na nějaký čas vzdálit. Jinak přítomnost a zvyk na chlupáče může i alergii docela dost zmírnit. Ono to bude asi také závislé od velikosti té alergie. Já bych ale moje chlupáče už nevyměnil.
Aktuálně řeším. Máme nového kocourka, předtím jsme měli kočku. Kočka byla naprosto odtažitá, i když se mnou spala v postel, ale nijak se nepřibližovala, neolizovala mě, nemazlila se…
Občas sice jsem si zakýchala v její přítomnosti, ale vůbec mě nenapadlo, ač jsem věděla, že je to alergie na ni, to nějak řešit.
Ale teď kocourek je mazel, navíc si mě „vybral“, takže je na mně nalepený furt.
Zatím to řeším viz výše, že se oplachuji, snažím se, bych nepřicházela do kontaktu
jeho slinami. A tedy pravidelně užívám antihistaminika. Také sázím na to, že se snad časem při pravidelném kontaktu desenzibilizuji, ale uvidíme ![]()
Měli jste si pořídit papírovou kočku vhodnou pro alergiky. Například Ruskou modrou. My ji máme rok, alergii má manžel a dcera. Manžel je úplně v pohodě, kočka s námi spí v posteli. U dcery je to horší, má teď i dýchací problémy, ale původce dle doktora bude spíše prodělaný Covid než kočka.
Při zachování nějakých hygienických zásad se dá zajistit i klidné soužití alergika a obyčejné kočky. Možná to bude v pohodě a možná tam bude problém. To v tuto chvíli nikdo neřekne.
Ekobiožínka nejsem rozhodně, když už, tak ekobiomužík, ale ani to nejsem. Jsem alergik, pro kterého bylo lepší ty léky přestat brát, abych se cítil lépe. Zkusil jsem, zažil jsem, díky nechci.
@annlady píše:
Ty jsi alergolog, farmaceut, nebo ekobiožínka, co má NÁZOR? Antihistaminika žádné svinstvo nejsou, naprosto v pohodě se dají brát dlouhodobě. Jen se občas musí chvíli hledat taková, která člověka nezpomalují.
Jsem alergická na kočky a kočky, se kterými jsem v pravidelném kontaktu, mi nevadí. Když ke delší dobu nevidím, tak prvních několik dnů kýchám, případně si vezmu lék na alergii. Po pár dnech se to srovná a můžu se s nimi normálně mazlit.
Jediný, na co musím myslet, že mám několik dalších slabších alergií, a ty se společně stupňují. Takže venku si můžu dát cokoliv se skořicí, tam kde je kočka, už skořici v ničem. mit nemůžu, jinak se osypu.
@Prostě Vodnář píše:
Jasně, takže prostože tobě v nějaké situaci něco nesedlo, tak jsou antihistaminika svinstvo.
Gratulki ke studiu na vysoké škole života, katedře farmacie.