Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy,
jdu si “postěžovat”.
Dcera - za pár dní 11 měsíční se z ničeho nic nechce kojit. Myslela jsem ze ji rostou zuby, což určitě rostou, ale odmítá mě. Cucne, začne řvát, odtahovat se, vzpírat se. Myslíte ze v téhle době je ještě nějaký spurt, nebo se může sama odstavovat? Máme hrozný problém s flaškou, nechce ji vzít, ani učící hrnecek ani nic, z UM ji natahuje. Proste buď máma nebo nic, teď už ani máma. Tak si docela nevim rady, nemůže být přece cely den bez tekutin. Poradíte? ![]()
@Sarusss Mě se odstavil první syn přesně v roce, po jinak absolutně bezproblémovém kojení. On byl celkově nejedlík a motorová myš, neměl na jídlo čas. Já jsem ho teda nenutila, i když mi to spousta lidí radila. Z UM zvracel, po konzultaci s pediatriem jsem mu dávala kravské mléko a čaj. Čaj pil jedině z tátova půllitrového hrnku, mléko z malé skleničky. Flašku nikdy nevzal do pusy, učicí hrnky taky neměly valný úspěch, leda pak až sportovní lahve, ale to zas jen na vodu, tam se mléko dát nedá.
Příspěvek upraven 07.09.21 v 03:16
Myslím, ze nejde o odstavení, ale tzv. bojkot kojení. Zkuste si to Zadat do googlu. Dcera taky takhle kojení odmítala v 11 měsících, nějakou dobu jsem odstrikavala a občas nabízela prso, po nějaké době to přešlo a kojila jsem dal. Asi hlavně záleží jak dlouho chcete kojit, dá se to asi využít i jako příležitost k odstavení.
První syn s emi takto odstavit právě v 10 měsících. V noci jsem nekojila už od 7 měsíců. Dle doktorky to bylo ok, on už normálně jedl, sýry, jogurty, pil mléko (normální kravské). Pil taky bez problémů. Takže já bych neřešila odstavení, ale to, že nechce jinak pít. Zkus na něco naučit. Milion druhu ucicich hrnku, normální hrnek, flašky od kubika atp… nebo klidně i klasická flaška se savickou. Dávat vodu nebo čaj. Trpělivě nabízet a čekat. Dobrovolně žízní neumre. Buď začne pít nebo se znova kojit.
Muze to byt bojkot, zkus vydrzet a kojit v polospanku nebo v takove poloze, kde se necha.
Flasku bych nedavala, bud rovnou hrnek, nebo casto funguje brcko.
Mne se syn odstavil take v 10m sam, delal presne to, co popisujes. Par dni jsem jeste zkousela, ale pak jsem prestala kojit, kdyz jecel jak tur pri pohledu na prsa. Pritom tak hrozny to byt nemohlo ![]()
@Lucie_Sx ona se pravě rozeřve v noci i rozespana dokonale
možná ještě hůř než přes den.
@Lucie_Sx to brčko jsem jinak taky slyšela, to vyzkousim. Je to mala vycurana potvora
![]()
Děkuji za odpovědi. Zkusime to brčko. Příležitost k odstavení to je a asi už bych i byla rada. Začala jsem mít nějaké své zdravotní problemy, kvůli kterých budu muset stejně nejspíš prestat, kvůli lecby. Nemyslím si ze by byly ruku v ruce s kojenim, už to není sranda takže moje zdraví je mi teď přednější, musim tu být pro děti zejo. “ Jen” ji naučit odněkud pít a mužu se začít davat dokupy, pokud to ještě půjde zachránit ![]()
Brčko bych určitě nedávala pokud se rozhodneme neodstavit.
Je to rozhodné bojkot, trpa jen chvíli. Prsa nabízet ve spánku, polospanku. Hlavně být v klidu, dítko to cítí ![]()
Nevím jakou léčbu budete mít ale ve většině případů lze kojit i při léčbě. Kontaktujte laktační poradkyni z mamily. Ta vám dá nejlepší informací a může pomoci i s tím bojkotem.
Není normální odstavit takhle malé dítě, je to moc brzy
![]()
@Sarusss Starsi dcera tohle udelala v 8m, pak cca 14 dni nepila nic, redila jsem ji presnidavku vodou, varila polevky… Po 14 dnech vzala na milost asi 5.druh UM a pak ho pila do 4r
. Mladsi dcera lahev nikdy nepoznala, mlecne vyrobky ani mleko nechtela ani videt skoro do 3r, max teda snedla kus syra, aspon neco. Syn byl celkem v pohode, toho jsem odstavila sama po roce kvuli kousani a lahev pochopil tak za 3-4 dny.