Samostatnost v oblékání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
17010
12.4.13 12:27

Samostatnost v oblékání

Ahoj všem :mavam: :kytka:
Mám dotaz, moje starší dcerka půjde po prázdninách do školky, 3 roky bude mít na konci října. Začínáme ji učit aby se oblékala sama, vysvléknout se umí natotata, když chce. Problém je že u všeho mrčí, kňučí a ječí, nesoustředí se na to. Někdy mám pocit, že to nechce dělat schválně, že se ani nechce snažit, někdy jí to docela jde… :think:
Další potíž je v tom, že když jde na záchod, tak si musí komplet svléknout tepláky, ponožky (kdyby aspoň ty si chtěla nechat) i kalhotky, jinak se nevyčurá, i kdyby to měla na krajíčku :roll: :zed:, takže pak musíme zase obléknout (i když to je zase příležitost trénovat). Jak jí to vysvětlit, že se oblečení jen stáhne a pak zase natáhne? Ukazujeme na sobě jak se to správně dělá, zatím to nějak nebere v potaz.
Na utírání po malé i velké potřebě zatím dělá stále komín, budem muset potrénovat, vlhčený toaleťák máme…
No čeká nás toho více, taky neumí smrkat (neměli jsme přes zimu ani příležitost - naštěstí), pusu i nos si utřít umí…

Prosím o zkušenosti a praktické rady, jak na to, díky moc všem :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Luci 2010
12.4.13 12:33

Musím tě uklidnit, nemusí do školky umět nic. Dobré je když mluví a rozumí. to další ne.
Moje maličká, začala chodit do školky minulý týden ( 3roky jí budou v květnu), já ji chudinku tak vytrénovala, že kromě tkaniček umí vše sama i zip na bundě také. Když se jí ptám, jestli se oblékala sama, tak mi poví, že to dělá paní učitelka. Tak jsem sondovala u učitelky a opravdu - učitelka je má v řadě vedle sebe a všechny děti oblékne. na čůraní se tedy utírají děti samotné, ale po velké si přímo učitelky nepřejí aby se děti takto malé utíraly samotné. stejně to nikdy není ono a mají tak navíc umazené oblečení, ruce. A jim to přidělává práci.
takže se netrap. co bude umět bude a víc nemusí.

• Citovat
  • Upravit
65284
12.4.13 12:36

Klid :mrgreen:
Náš Mates se neuměl ani svlékat a oblékat…
když jde na WC doma se taky celý svlékal…ve školce ne…
Komín dělají i ted :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
12.4.13 12:38

@veveruskaa co to je dělá komín?

malá jde do školky snad taky v září, je narozená na začátku září, taky se oblíkat neumí, ale hodlám dotrénovat, ovšem někdy i u svlíkání volá, že to neumí a nejde to a vzteká se, i když už je skoro svlečená :) takže postupujeme pomalu, za půl roku - to je času dost:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17010
12.4.13 12:41

Holky dík za reakce :kytka:, já to fakt docela řeším :oops:
No 23.4. jdu na schůzku nově přijatých, tak se na to pořádně zeptám :think:, jak to je. Ale i kdyby, budeme trénovat dál, času je zatím relativně dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17010
12.4.13 12:43
@janica252 píše:
@veveruskaa co to je dělá komín?malá jde do školky snad taky v září, je narozená na začátku září, taky se oblíkat neumí, ale hodlám dotrénovat, ovšem někdy i u svlíkání volá, že to neumí a nejde to a vzteká se, i když už je skoro svlečená :) takže postupujeme pomalu, za půl roku - to je času dost:)

komín, no opře se o ruce a vystrčí zadek nahoru, na utření ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
12.4.13 12:47

@veveruskaa aha, tak to malá se taky nechává utírat, ale protože i s nočníkem jsme relativně v začátcích, tak to pujde postupně… my budeme mít schůzku prý až v červnu (ještě nemáme rozhodnutí - zápis byl tento týden), tak se tam taky chci vyptat, co má umět :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
12.4.13 13:04

Holky, jsme na tom podobně. Naší starší dcerce jsou tři roky a v září půjde do školky. Na záchodě utíráme my, svléct a obléct si umí akorát kalhoty. Ruce si do rukávů sice umí dát, ale přes hlavu triko musíme dát my. Ale možná byste nám mohly poradit, jak ji naučit spát sama v místnosti. Má svou postel, ale má ji u nás v ložnici. Budeme jí zařizovat pokojíček a jsem si jistá, že bude problém, aby tam spala sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
12.4.13 13:05

V naší školce to po dětech víceméně vyžadují, přece jen kdyby měla učitelka oblékat každé dítě tak se nikam nedostanou, neříkám že to moje dcera neumí, umí ale nechce se jí, takže každou chvilku slyším jak se Klárka nechce oblíkat. Učitelkám jsem řekla at jsou na ní klidně přísnější že je akorát pohodlná. Ohledně smrkání to samé, když se dítě nevysmrká tak se mu musí pořád utírat nudle u nosu, když se vysmrká tak má aspon na chvilku pokoj, mluvení bych neřešila to přijde dřív nebo později, ve školce se většinou děti rozmluví rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
12.4.13 13:08

Asi bych to neresila, jestlize se nekdy sama oblekne, kdyz chce, tak az se treba budou oblekat vsechny deti samy tak si myslim, ze kolektiv ji bude motivovat a zacne se snazit :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
12.4.13 14:09

Tak naše malá je ve školce už 3 roky. Když nastoupila tak obléct se uměla. Pouze bundu a oteplovačky jí pomohli jinak vše zvládala. Učitelky jim pomůžou v oblékání i trička jim zastrkávají a kontrolují jak a co mají oblečené. Naše malá je ve velkém oddělení tam sedí učitelka na lavce v šatně a kontroluje je jak se oblékají a zda mají triko v kalhotách. Učíje i když si oblečou kalhoty aby si pak oblékly hned boty a pak mikinu a ostatní aby nestáli na studené zemi. Ve velkém oddělení už jen dohlíží a zapínají bundy když to někomu nejde. V malém jim hodně pomůžou hlavně nováčkům. Ničeho se neboj. Já vím že když je malá dříve oblečená než malošci tak jim také chodí pomáhat a to má 6 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
14.4.13 22:34

Ahoj, syn šel do školky ve 3 letech a vůbec se nechtěl strojit sám, byla jsem z toho také nervozní, protože jsem měla strach, jak to bude zvládat a pak to bylo úplně v pohodě. Ve školce zvládal strojení dle učitelek v pohodě sám, pomáhaly jen později v zimě s punčoškami a doma ještě dlouho po nástupu do školky samostatné strojení bojkotoval a to samé bylo s jídlem. Vliv mělo asi i narození dcery. Vše ale proběhlo v pohodě a ve školce si poradil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí