Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,
k tématu školky, nedostatek míst pro přijetí dítěte do školky už toho zde i jinde bylo napsáno mnoho, já zavádím diskuzi na téma,,Samoživiteky a školky,,a byla bych moc ráda, kdyby mi maminky, co vychovávají dítě samy poskytly radu, či pomoc. Budu velmi ráda i za veškeré poznatky maminek z úplných rodin, předem za všechny moc děkuji.
Jsem svobodná maminka, mám 2,5 letou dceru, samy jsme nechtěly zůstat. Před nedávnem se konaly v městké části, kde bydlíme zápisy do mateřských škol. Vzhledem k tomu, že můj zaměstnavatel mi podle zákoníku práce drží pracovní místo do 3 let věku dítěte a dceři budou v červenci 2010 3roky po řádném výběru jsem promyšleně podala 4 přihlášky do školek v našem okolí bydliště. Dostaly jsme zamítnutí a dceru nepřijali. Pokud nenastoupím do svého zaměstnání, o práci přijdu, budu nucena se přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaná. Mám jednu babičku na hlídání, moc mi pomáhá, ale ve svém věku 68let nezvládne každodenní hlídání. Soukromé školky v našem městě jsou v hojném počtu, ale na ty se svým platem nedosáhnu, platím vysokou položku za bydlení. Slyšela jsem, že do školky, o kterou jsme měly největší zájem se před rokem dostal 3letý syn mé známé, která v té době měla ještě ročního syna a hodlala s ním i nadále zůstat doma, zaměstnání neměla. Má dcera se umístila na místě č.31 a dětí berou 28. Ptám se, kolik dětí z těch 30 umístěných před námi má maminku samoživitelku, či maminka musí jako já nastoupit neprodleně do zaměstnání, aby uživila dítě-rodinu?!?
Máte s tím někdo, prosím zkušenost?!? Co mohu dělat pro to, abych neskončila na ÚP a někdy třeba také pod mostem?!? Kam se mohu odvolat?!? Je to zřizovatel školky, v našem případě magistrát příslušné městské části, kam mohu poslat odvolání a pomohou mi v něčem?!?…Jsem moc smutná, dokonce uvažuji zavolat do České televize a natočit s nimi reportáž, jak to v našem městě vypadá, někdo přeci musí začít něco dělat, v minulých letech jsem slyšela, že v našem městě zrušili mnoho školek v době, kdy se rodilo málo dětí, tak ať ty školky zase obnoví, ale ty budovy jsou jistě už dávno prodané a sídlí tam nějaké pěkné, potřebné butiky. Proč někdo z politiků, či příslušných orgánů nedělá něco pro naše děti? Vždyť je to základ státu, jak se vždy říkalo, jednou to budou také politici a lékaři atd.atd.a budou živit tento stát a nás důchodce a nic se pro to nedělá, aby měli klidné dětství. Další problém je téma samoživitelka, ale to je zase na další téma, pro tento okamžik mne zajímá, zda-li mi může někdo poradit, jak řešit moji situaci se školkou. Děkuji Bára. P.S. Můj příběh je z města Brna, konkrétně Brno-střed.
Obvolávala a až o prázdninách se uvolinily 2 místa, které jsme potřebovali v 1 školce. Já radím hned obvolat všechny školky i školky z jiné části. A průběžně obvolávat, pak během prázdnin. Jedna ředitelka mi radila volat poslední týden v srpnu (na to už nedošlo). V té době se většinou uvolní místo. A pak na začátku září, stane se že někdo nenastoupí. A viděla jsme několik maminek v září chodit do školky s vyplněníma přihláškama. Takže šance je!!! Držím palce.
Příspěvek upraven 11.02.12 v 23:41
Já bych zkusila nějakou školku v Židenicích, bydlím tu, máme jich tu snad 8 a kámošce třeba vzali chlapečka, který neměl ještě ani 3 roky a neměla tu trvalý pobyt. A zrovna Židenice jsou od centra asi 10 min. tramvají. Zápisy budou teď v březnu.
Tak to je fakt mazec…
Tuhle noční můru mám už rok a ten příští se s největší pravděpodobností budu potýkat s naprosto stejnou situací. A neskutečně mě to štve. Samoživitelé jsou v našem státě diskriminovaní. Stát po nás chce, abychom vydělávali za dva rodiče, jak už neporadí. Absolutně žádné výhody.
Neporadím. Nápad s televizí se mi líbí, hlavně bych si ráda vyslechla rady, jak situaci podle nich řešit.
Všechny samoživitelky ruku v ruce křičme „Nechceme sociální dávky, chceme do práce!!!“ Bohužel naši zákonodárci mají jedinou starost a to jak si co nejdéle udržet svůj plat. Je mi z toho smutno a bojím se, že to bude ještě horší… ![]()
Velké díky za rady
![]()
Zapomněla jsem se zmínit, že v jiných městských částech mi dopředu bylo řečeno, že to nemám zkoušet, přednostně tam berou děti maminek bydlící v okolí a na nás nevyjde řada!! Konkrétně v Kr.Poli a Řečkovicích!! Práci mám právě v Králově Poli…
Také se mne a mé dcery netýká možnost padnout rozhodnutí o přijetí do školky až na konci srpna. Já mám termín nástupu do zaměstnání 30.července, pokud ten den nenastoupím, jsem nezaměstnaná.
Do televize si sháním číslo, ale věřte mi, třepu se u toho jako osika, protože jsem velká trémistka a nedokážu si představit něco mluvit do mikrofonu, když na mne míří kamera…to bych musela požít nějaké omamné léky-ale vede a nutí mne k tomu situace, něco přeci musím udělat?!? S odvoláním na zřizovatele nemáte žádná zkušenost?!? Děkuji B.
Báro, je to děs a hrůza!!! Ono se skoro vždycky nějaké místo uvolní začátkem školního roku, někdo z různých důvodů nenastoupí, apod… Ale Tebe straší ten termín nástupu do práce, tím je to komplikované, to chápu ![]()
Já bych se možná neřídila tím, co kde „dopředu řekli“ a dala přihlášku všude, kde to jde - za zkoušku nic nedáš… Držím palce!
Ještě mě napadá, co takhle ten měsíc do září to řešit nějakou soukromou školkou nebo hlídáním a pak by se vidělo, jestli by ti dítko vzali do státní kam potřebuješ.
Milá Báro, radím nevzdávat se a klidně se do vybrané školky chodit průběžně ptát na možné uvolněné místo. Já to s dětmi měla také tak, ani jedno nevzali do školky napoprvé. Hlavní je nevzdávat se. Mě se osvědčilo osobní jednání a je podle mě účinnější, než rozesílání dopisů. Je docela časté, že některé děti změní školku z důvodu stěhování, nezvládnutí odloučení od maminky nebo jiných důvodů. Šanci určitě máte. Držím palečky, zdraví Jitka.
Ahoj,
mam podobny problem, horsi o to, ze mala je narozena az v zari
Taky jsem s ni sama.. mala je v jeslickach a ja chodim do prace uz od jejich dvou let.
Ale u vas vidim docela sanci uspet, urcite podej odvolani. Ja teda budu podavat prihlasku az ted v breznu na Brno-sever, to bys taky mohla jeste zkusit. Kdyz jsem se byla zeptat ve skolkach jake mam sance, tak mi napr. jedna pani reditelka rekla, ze tim, ze si maminky podavaji vic prihlasek do ruznych skolek, tak ze loni nakonec jak deti postupne odpadaly (sly do jine skolky kde je taky vzaly), tak nakonec brala i trilete deti maminek na materske s druhym ditetem. Pokud jste treti pod carou, urcite to vyjde!!! Drzim palce a doufam, ze my dopadnem taky dobre ![]()
Jo a kazda skolka ma jiny kriteria, napr. v jedne maji body bud za trvale bydliste NEBO praci ve stejne ctvrti. Urcite bych to Krpole a Reckovice zkusila!
Moc děkuji za další rady, mám také raději osobní jednání a konkrétně do školky, o kterou jsem měla největší zájem jsem se zajímala již od září 2009, byla jsem osobně za paní ředitelkou, aby věděla, jaký mám zájem, téměř denně jsem navštěvovala jejich webovky, abych se mimo jiné dozvěděla termín zápisu. V den zápisu jsem paní ředitelce říkala, že jsem si jejich školku VYBRALA, jestli mi rozumíte, jako jednu z více v okolí našeho bydliště, chtěla bych, aby dcera navštěvovala i jejich základní školu, která je v jedné budově společně se školkou a má taktéž v našem okolí dobré jméno. Vždyť snad každé mamince záleží na tom, aby její dítko dle jejího vědomí a svědomí dostávalo,,to nejlepší,,?!? Slyšela jsem, že v této školce se dětem opravdu individuálně věnují ve všech směrech. A já si vážně přeji, aby dcera mohla chodit do školky, kterou jsem si vybrala a náhodou je i v místě našeho bydliště a ne, abych dojížděla hodinu a půl s malým 3letým dítětem tramvajemi a trolejbusy brzy po ránu, kolem 06hod.do školky, která bude jen ta,,přežívací,,–kde se dětem věnují jen tak, že jím dají najíst, spát a děti hrajte si a hlavně buďte moc nezlobte. Jsem zdravotní laborantka a před nástupem na mateřskou dovolenou jsem musela chodit na 07hod.do zaměstnání......já to asi nezvládnu
A pak se dozvím, že polovina dětí v školce, kterou jsem si vybrala má doma maminky s mladšími sourozenci…B.
Jeste jsem cetla znovu a ptas se kam podat odvolani. Nevim to jiste, ale adresovala bych to skolce, jedna ta pani reditelka mi rikala, ze odvolani sice dostaly oni, ale resit to zrizovatel, ted nevim jestli si to dobre pamatuju, ale mluvila neco o kraji
nebo o magistratu? Kdyz si na magistrat nebo i do skolky zavolas, uricte ti poradi.
hanucha píše:
Ahoj,
mam podobny problem, horsi o to, ze mala je narozena az v zariTaky jsem s ni sama.. mala je v jeslickach a ja chodim do prace uz od jejich dvou let.
Pokud jste treti pod carou, urcite to vyjde!!! Drzim palce a doufam, ze my dopadnem taky dobre
Hanucho, děkuji za Tvá slova naděje, vážně mne to potěšilo
jen aby jsme se z místa pod čarou posunuly nad čáru před dceřinými 3tími narozeninami, tzn.na konci července, jinak já nejsem riskovací typ a do zaměstnání 30.7.nenastoupím…
Také Ti držím palce,aby vám to do školky vyšlo a obdivuji Tě upřímně, že jsi sama a už od 2 let dcery pracuješ!! Bára
Bashro, tohle ale není problém, jen samoživitelek. Nevidím důvod, proč by moje děti a já jako vdaná měla být diskriminovaná.
Taky nechci přijít o dobře placenou práci, chápu, že jsi v jiné a určitě složitější situaci, ale řeším to taky a to mám mladší dceru až prosincovou a do školky jí prostě potřebuju zapsat. Jinak na zamítacím papíru máš nejspíš napsáno, že odvolání máš podat k rukám ředitele MŠ, ale já ho loni podávala na magistrát. Resp. nepsala jsem klasické odvolání, ale spíš jsem jen zaprudila emailem, proč má být moje dcera diskriminovaná jen proto, že má sourozence a světe div se, místo se našlo i přesto, že jsem doma a nakonec šlo do stejné školky 5 dalších kamarádů s mladšími sourozenci. Jde prostě o to se nebát. A upřímně, to není nic proti tobě ani dalším samoživitelkám, ale doufám, že nám to vyjde i letos, když už jedno dítě ve školce máme. Držím palce, at ti to vyjde.
Ahoj Bashro- taky jsem matka samoživitelka a za měsíc se budu vracet do práce po tříleté MD.Já mám štěstí v tom, že bydlím na malé vesnici, máme tu ale školku a školu-malotřídku. Každým rokem zde visela ve vzduchu obava, že se budou škola a školka rušit, protože je málo dětí, ale i naší ves naštěstí zasáhl babyboom a v Lucinčině věku je tu dětí víc, takže školka a posléze i školaje zachráněná
. My chodíme do školky na 5 dní v měsíci už od 2,5 roku. Jinak to ale budu mít taky moc těžké, ohledně hlídání, vyzvedávání atd.. (rodiče mám daleko, dojíždím do práce 30 km…
) Moc se bojím, jak to všechno zvládnu.
Jinak já bych asi zkusila ty tebou vybrané školky ještě jednou obejít a osobně jim vysvětlit tvou situaci a v nejhorším případě bych poprosila babičku, jestli by na nezbytně nutnou dobu (než se ti podaří najít místo v nějaké školce) děcko hlídala zatím ona. Místo v práci bych si asi utéct nenechala, protože jako matce samoživitelce by se ti horko těžko schánělo jiné
Máme to těžký, co, od státu žádné úlevy či vstřícné kroky nejsou- taky mám z toho ze všeho strach- bojím se, že když bude malá marodit (což se u nováčků ve školkách očekává)- jak nás uživím, když první 3 dny paragrafu jsou zadarmo a potom almužna, je toho moc ![]()
Jinak jjeleno- myslím si, že tohle je neporovnatelná situace, já vím, že školku chce každý, ale přeci jenom- pro maminku samoživitelku je otázka prac.místa životně důležitá, protože ona nemá narozdíl od vás- vdaných maminek- žádného živitele rodiny a je na všechno finančně sama. Když skončí vdaná maminka na pracáku, tak dostane podporu, ale každý měsíc dostane peníze od manžela- ale když zůstane bez místa samoživitelka- tak je ona i její dítě v prd…, protože ta podpora je jediný příjem její a jejího dítěte a žádného jiného sponzora nemá.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.