Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
jojo, všude Tě budou odrazovat, aby jsi k nim ani nezkoušela dávat přihlášku
, ale nenech se odradit.
Příspěvek upraven 12.02.12 v 17:01
Ahoj,
myslím, že odvolání se posílá do školky, ale ředitelka ho musí poslat někam na krajský úřad (asi na školský,nevím přesně).
Napiš tam, v jaké jsi zoufalé situaci, že potřebuješ nastoupit do práce, prostě popiš svojí situaci.
Možná by ses mohla obrátit i na Městký úřad, třeba by Ti pomohli.
Pokud jde o tu televizi, tak bych také nedokázala mluvit na kameru, ale myslím, že když je požádáš, aby nemusela koukat do kamery, tak Ti to dovolí (kolikrát je v reportážích, že kamera snímá jen reportéra přes záda dotazoveného).
Držím palce, je to zoufalá situace. Ale uvidíš, že nakonec všechno dobře dopadne.
Ahoj, taky jsem sama a mám to možná ještě trošku horší o to, že v průběhu mateřské mi zrušili firmu, kde jsem 21 let pracovala, takže si budu muset shánět práci novou. Hlídání nemám a už vidím nadšení firem, když s sebou na pohovory tahám malé dítě, pro které jsem nesehnala školku. Ale doufám, že je to jen moje černá můra a bude líp. A přeji, ať uspěješ ![]()
ahoj, taky jsem sama, holku už tedy odloňska ve školce mám, ale předcházelo tomu taky nejdřív odmítnutí, tak jsem se odvolala, v odvolání zdůraznila, že jsem samoživitelka, že dítě v době nástupu do školky bude mít skoro 3 a půl roku /je dubnová/, a přestože v době zápisu jsem ještě byla na mateřské, ale koncem dubna jsem se vracela zpět do práce, tak jsem k tomu odvolání přiložila potvrzení o tomto návratu do práce. Možná jsem to potvrzení měla přiložit už k přihlášce - tam jsem jenom zmínila, že se v dubnu do práce vracím. No a holku přijali. Ředitelka říkala, že si vždy nechávají jedno dvě místa právě na odvolání, ale nějak tento systém moc nechápu, proč holku nepřijali hnedka.
odvolání poslat do školky, a ředitelka už s ním naloží. Lepší je jí ho osobně donést, neposílat poštou, většinou je lepší osobní jednání. Až kdyby odvolání nevyšlo, obrátila bych se na zřizovatele.
A.
Pokud nerozumíte, jak se žije samoživitelkám, řekněte manželovi, ať si svůj plat nechá jako kapesné a vy, ze svého platu plaťte veškeré náklady..zkuste to půl roku, pak pochopíte..
ja chapu, ze samozivitelky to maji opravdu horzne tezke, ale tady jde prece o deti… rozhodne me hrozne stvou reci, ze kdyz je maminka na rd s druhym ditetem, nema na skolku narok… proc? co tak hrozneho provedla? dovolila si mit dve deti a to starsi, ktere bude mit uz ctyr roky si ma nechat porad doma? myslim, ze deti kolektiv potrebuji… mozna (asi urcite) jsem odbocila od praveho tematu, tak se omlouvam… ale napsat jsem to musela…
jinak bych se opravdu chodila ptat a ptat, protoze nektere maminky uz treba mohli prijeti odmitnout… v dalsim kole pak uz kriteria ani body nehraji vetsinou roli, takze by vas pi reditelka mohla vzit…
radulicek píše:
ja chapu, ze samozivitelky to maji opravdu horzne tezke, ale tady jde prece o deti… rozhodne me hrozne stvou reci, ze kdyz je maminka na rd s druhym ditetem, nema na skolku narok… proc? co tak hrozneho provedla? dovolila si mit dve deti a to starsi, ktere bude mit uz ctyr roky si ma nechat porad doma? myslim, ze deti kolektiv potrebuji… mozna (asi urcite) jsem odbocila od praveho tematu, tak se omlouvam… ale napsat jsem to musela…jinak bych se opravdu chodila ptat a ptat, protoze nektere maminky uz treba mohli prijeti odmitnout… v dalsim kole pak uz kriteria ani body nehraji vetsinou roli, takze by vas pi reditelka mohla vzit…
Ano, jde především o děti a zatímco dítě matky na MD se možná nedostane tolik do kolektivu (myslím, že tento problém v dnešní době MC se dá lehce vyřešit), dítě samoživitelky nebude mít pravděpodobně co jíst a to nepřeháním. Sociální příplatek byl zrušen a podpora nevím kolik je, možná tím zaplatí nájem. Nemyslím, že dítě maminky na MD nemá nárok na školku, ale pokud je málo volných míst, měly by mít přednost ti „potřebnější“.
Jinak situace je v současnosti taková, že kriteria samoživitelství a zaměstnání rodičů nebudou, bude to fungovat dle doporučení ombudsmana, lze přečíst na jeho stránkách. Samoživitelky mají možnost, předně se pokusit najít poslední školky, kde budou mít nějakou šanci, zkusit se domluvit s ředitelkou a doufat, že bude rozumná. Dá sa podat stížnost na zřizovatele, ministerstvo školství, magistrát. Odvolání jak kde. Raději bych se předem domluvila, dnes mi třeba paní ředitelka řekla, že je pak lepší volat a ptát se, že odvolání je příliš zdlouhavý proces, víceméně papírování. Stručně řečeno, dostat dítě samoživitelky do školky bude hlavně o lidech, kteří o tom rozhodují a většinou uznávají tuto potřebu, jen to nesmí říct „nahlas“.
Martasaja píše:radulicek píše:
ja chapu, ze samozivitelky to maji opravdu horzne tezke, ale tady jde prece o deti… rozhodne me hrozne stvou reci, ze kdyz je maminka na rd s druhym ditetem, nema na skolku narok… proc? co tak hrozneho provedla? dovolila si mit dve deti a to starsi, ktere bude mit uz ctyr roky si ma nechat porad doma? myslim, ze deti kolektiv potrebuji… mozna (asi urcite) jsem odbocila od praveho tematu, tak se omlouvam… ale napsat jsem to musela…jinak bych se opravdu chodila ptat a ptat, protoze nektere maminky uz treba mohli prijeti odmitnout… v dalsim kole pak uz kriteria ani body nehraji vetsinou roli, takze by vas pi reditelka mohla vzit…Ano, jde především o děti a zatímco dítě matky na MD se možná nedostane tolik do kolektivu (myslím, že tento problém v dnešní době MC se dá lehce vyřešit), dítě samoživitelky nebude mít pravděpodobně co jíst a to nepřeháním. Sociální příplatek byl zrušen a podpora nevím kolik je, možná tím zaplatí nájem. Nemyslím, že dítě maminky na MD nemá nárok na školku, ale pokud je málo volných míst, měly by mít přednost ti „potřebnější“.
Jinak situace je v současnosti taková, že kriteria samoživitelství a zaměstnání rodičů nebudou, bude to fungovat dle doporučení ombudsmana, lze přečíst na jeho stránkách. Samoživitelky mají možnost, předně se pokusit najít poslední školky, kde budou mít nějakou šanci, zkusit se domluvit s ředitelkou a doufat, že bude rozumná. Dá sa podat stížnost na zřizovatele, ministerstvo školství, magistrát. Odvolání jak kde. Raději bych se předem domluvila, dnes mi třeba paní ředitelka řekla, že je pak lepší volat a ptát se, že odvolání je příliš zdlouhavý proces, víceméně papírování. Stručně řečeno, dostat dítě samoživitelky do školky bude hlavně o lidech, kteří o tom rozhodují a většinou uznávají tuto potřebu, jen to nesmí říct „nahlas“.
ahoj,
už nějakou dobu sleduju, co píšeš, protože jsem byla před dvěma roky ve stejné situaci, jen s tím rozdílem, že jsem potřebovala umístit dvě děti (dvojčata). Držím Ti palce, aby Ti dítko někam vzali. Kdo to nezažil, ten to prostě nemůže pochopit.
JaSe, díky moc, doufám, že dopadnem dobře. Naštěstí se mi podařilo najít školku s odvážnou a velmi sympatickou ředitelkou, tak uvidíme. Dneska jsme teprve byli pro přihlášku.
Je to ale fakt hrůza, hlavně co se děje teď. Na úřadech od toho dají všichni ruce pryč, všichni krčí rameny. Psala jsem i na Aperio, tam zřejmě o ničem ještě nevěděli, tak prý ten podnět uveřejní na svých stránkách. Bohužel jejich právnička potvrdila, že v zákonech nemáme žádnou oporu a jediná cesta je jak jsem psala. Stěžovat si, odvolávat a hlavně všude dopodrobna uvádět tíživou socio-ekonomickou situaci. Je to opravdu výsměch všem těm článkům o tom, jak by se měly matky s malými dětmi na trhu práce podporovat, boj proti nezaměstnanosti, bla bla… ![]()
A jak jsi nakonec dopadla Ty? Vzali Ti je?
Ahoj,
vzali. Měla jsem nervy, protože chtěli vyjádření otce, se kterým jsem v té době byla ve válce, ale pak paní ředitelka usoudila, že když mám děti v péči já, tak by do toho otec neměl nijak zasahovat. Na můj dotaz mi tenkrát neodpověděl, považoval to za provokaci. Pak jsme naštěstí oba dostali rozum a od té doby se dokážeme domluvit.
Tenkrát brali 6 dětí. Z toho dvoje dvojčata. Moje děti byly skoro čtyřleté. Dneska by děti šly jen podle věku. Tenkrát se ještě bral ohled na to, kdo pracuje a kdo fakt nemůže být doma. Dneska jsou jen dvě kritéria - trvalé bydliště, a pak předškolák a dále podle věku.
J
Ahoj Báro.Jsem v podobné situaci,ale z Prahy a přeplněnost školek je tu hrozná. Chodím už teď do práce na žádost šéfa a platím za soukr. školku.O ceně radši nepíšu. Mám bydlíště jinde a bydlím v pronájmu a nechtějí mi malého nikde vzít,že podle bydliště,ale tto je nesmyslné dojíždění sem a tam. Dost informací jak a co mi podali na daném odboru školství pod který ta daná školka spadá. Všude je to o osobním jednání a hlavně o lidech. O tom jak a kam potom s odvoláním ti dajinfo taky na odb školství nebo úřadě kam školka spadá. Úspěšný lov na školku všem maminkám. ahoj
Osobně jsem napsala panu ombudsmanovi. On je ta autorita, která hovoří na svých stránkách o kritériích pro přijetí do MŠ.
Nějak nerozumím, proč, v situaci, kdy stát není schopen zajistit dostatek míst v MŠ pro děti od 3 let, není v kritériích VŮBEC brána do úvahy „sociální situace rodiny“ a je upřednostňována potřeba dětí „být v kolektivu stejně starých dětí“ před potřebou dětí- samoživitelek „najíst se, popř. žít se svoji matkou“. Kdy, v případě, že tyto děti-samoživitelek nebudou do MŠ přijaty, reálně hrozí, že tato základní životní potřeba bude zásadně narušena!
ss píše:
Osobně jsem napsala panu ombudsmanovi. On je ta autorita, která hovoří na svých stránkách o kritériích pro přijetí do MŠ.
Nějak nerozumím, proč, v situaci, kdy stát není schopen zajistit dostatek míst v MŠ pro děti od 3 let, není v kritériích VŮBEC brána do úvahy „sociální situace rodiny“ a je upřednostňována potřeba dětí „být v kolektivu stejně starých dětí“ před potřebou dětí- samoživitelek „najíst se, popř. žít se svoji matkou“. Kdy, v případě, že tyto děti-samoživitelek nebudou do MŠ přijaty, reálně hrozí, že tato základní životní potřeba bude zásadně narušena!
Fakt jsi napsala? Já se taky chystala, ale podle právničky Aperia by to víceméně nemělo smysl. Jeho hodnocení a doporučení je bohužel v souladu s naší legislativou. Takže chyba je někde jinde. Spíš plánuju napsat na ministerstvo, buď ať změní zákon, kde bude mš nejen vzdělávací instituce, ale i zařízení péče o dítě v době, kdy rodiče pracují (koneckonců je financována i z našich daní), nebo ať konečně všude zajistí dostatek míst, ať není problém umístit děti tříleté v době, kdy matka musí nastoupit do práce, protože v jiném zákoně se zase píše, že zaměstnavatel je povinen Ti držet místo do tří let věku dítěte. Tady totiž jedna ruka neví, co dělá druhá. To to můžou klidně zrušit. Jako nechápu, že jim nevadí, že tím stoupne nezaměstnanost a tím i sociální dávky ![]()
Jo taky jsem četla, že do budoucna tato doporučení budou jednotná v celé ČR. Že už si kritéria nebudou určovat ředitelé sami, ale všude to bude stejný… ![]()
Psala jsem mu předevčírem.
Osobně si myslím, že samoživitelky jsou všem ukradené - ekonomicky nezajímavé, sponzorovat nic nebudou, „chlapské zastání“ nemají, jsou menšina, aby rodinu uživily, tak makají jak šílené a nemají čas na lobování, golfové turnaje a přátelská setkání s důležitými lidmi..tak raději můžeme psát na všechny strany a jak říkala ta kočka z úvodu „kontaktovat TV“, až najdeme někoho, kdo se za nás postaví = VŠECHNO je dobré..nebo založit „Spolek samoživitelek“, na což osobně nemám absolutně žádný čas..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.