Sanitář - zkušenosti?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Sanitář- zkušenosti?
Ahojky, chtěl bych vás poprosit o zkušenosti. Jdu studovat na zdravotnickou fakultu a tak jsem si řekla, že si přes prázdniny najdu brigádu v nemocnici, počítala jsem s úklidem, ale nabídli mi pozici sanitáře. V pátek nastupuji na oddělení následné péče, tak by mě zajímali vaše zkušenosti s tímto oddělením a také taková ta pracovní náplň sanitáře, jelikož nemam vystudovanou zdrávku ale gympl. Něco jsem si o tom četla, ale jsem z toho docela v rozpacích. Vrchní sestra mi řekla, že časem budu jediný sanitář na oddělí a jelikož měřím 157 cm, tak si nedokážu představit, že budu třeba sama tahat obéznější pacienty. Této práce se nebojím, jen by mě zajímali vaše zkušenosti s touto pracovní pozicí (dobré i špatné).
Děkuji za odpovědí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Dělám v léčebně dlouhodobě nemocných a myslím si, že práce sanitáře je dost fyzicky náročná. Zas ale záleží, jak to mají v zařízení kam nastoupíš zavedené. My máme sanitáře pouze chlapy a i ti se nadřou!! U nás sanitáři manipulují s pacientem, pomáhají nám při hygieně na lůžku, odváží exity, pak taky pomáhají s krmením, převlékáním, nebo s tím co je zrovna potřeba. Rozdíl by byl pokud máš nastoupit jako sanitářka/ ošetřovatelka..?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nastoupit mám jako sanitářka..budu prý pomáhat s hygienou, krmením, koupáním…ze začátku tam prý budeme sanitáři dva, ale až se zaučím, budu tam sama. Navíc jsem nikdy nic takového nedělala a nemám zrovna dobré pocity, že budu hned ze začátku na oddělení následné péče…prý je to tam dost těžké na psychiku. Nastupuji sice na podzim na obor záchranář, ale krev a otevřené rány je něco jiného..jestli víš jak to myslím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě to vyzkoušej, dobrá škola života. Poznáš, jak to tam chodí. Jinak, záchranář je na psychiku taky dost extrémní, když si představíš, k čemu všemu záchranky jezdí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také dělám na LDN, sanitárky máme samé ženské, některé i dost subtilní. Neexistuje, aby někdo z nás tahal těžké lidi sám, se vším se snažíme si pomáhat. Jinak práce co tu bylo psáno plus přebalování, vynášení bažantů a gramofonů atd. Ale když tam budeš pro ty lidi, prohodíš s nimi pár slov, přidáš úsměv a pohlazení, může ti ta práce hodně dát. Dělám na LDN rehabilitaci a vidím v tom obrovský smysl, pacienti se na mě těší a já mám z práce skvělý pocit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Má zkušenost
Ahoj, v tvé situaci jsem byla a tak ti napíši zkušenosti. Tuto práci jsem měla díky oboru, který studuji minulý rok a letos o prázdninách mám opět brigádu v nemocnici. Akorát s rozdílem, že já šla tuto práci vykonávat po 1. roce studia, takže jsem již znala ze školy dovednosti, které jsem pak v praxi zrealizovala. Napsala jsi, že teprve budeš nastupovat do školy, doporučuji si na internetu přečíst postup hygienické péče, stlaní lůžka, mytí lůžka atd… Postup je ucelený a dělá se tak všude. Proto si najdi na internetu postupy hygienické péče atd…pomůže to a budeš trošku vědět.
Když jsem šla první den do nemocnice, byla jsem hrozně nervózní a bála se. Ale rychle jsem se zapracovala. Byla jsem ze všeho ale v šoku. Poprvé v životě jsem myla pacienta (byla tam se mnou ještě jedna sanitářka), převlékala postel u nemocných pacientů. Bylo řečeno, že jdeme dělat ranní hygienu pacientů a bylo to. Přišly jsme na pokoj a musela jsem začít. Byl to slušný šok. Sice jsem tyto úkony znala ze školy, ale když jsem prvně stála na pokoji, vůbec jsem nevěděla, co mám dělat. A tak jsem jen koukala. Přišlo mi, že jsme toho byla trochu vhozená. Ale za chvíli se to srovnalo. A teď se na tu práci těším, až jí budu zase vykonávat ![]()
Mám obdobnou výšku té tvé a zvládala jsem to. Nebylo to tak náročné. Ale nohy strašně bolely. Proto doporučuji vzít si gumové boty, z těch i po 12-ti hodinách nohy nebolí.
Snad jsem trochu pomohla, prošla jsem si tím a tak směle do toho ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahojky děkuji vám moc za odpovědi
ještě mám možná takovou blbou otázku…Cítím se trochu v rozpacích z toho, až budu muset omýt nějakého pacienta třeba tam „dole“…vím, zní to asi vtipně..ale je mi jasné, že to k takové práci patří. Budu si možná připadat trochu trapně, ale třeba ne. Jak jste to měli poprvé vy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem si prošla na zdrávce praxí po X odděleních a po škole jsem pracovala v Domově pro seniory. Práce na LDN má hodně společného právě s prací v soc. službách u starých nemohoucích lidí. V nemocnici jsem se několikrát dobrovolně na praxi přihlásila právě na LDN, byl tam totiž skvělej kolektiv. Sestry nás praktikantky zdravotnický asistentky braly naprosto rovnoceně mezi sebe a stejně tak se chovaly i k jejich sanitářce. Za mě práce těžká a dost depresivní, protože tam fakt vidíš tu bezmoc, ale děsně moc záleží na kolektivu, to pak i náročná práce s dobrými lidmi je fajn. V Domově pro seniory to bylo pracovně hodně podobné, tam mě bohužel nepustili k žádné odborné práci, jelikož jsem byla jako ZA na úrovni pečovatelek s kurzem, ale o to nic. Tam za to mohl kolektiv a děsný pracovní podmínky co do rozepisovaných služeb, kdy jsem dva dny volna za sebou měla jednou za dva měsíce a ženský se tam rafaly, drbaly a dělaly naschvály. Jinak práce sanitářky na LDN tady už byla popsána.
- Citovat
- Upravit
@VikiJ píše:
Ahojky děkuji vám moc za odpovědiještě mám možná takovou blbou otázku…Cítím se trochu v rozpacích z toho, až budu muset omýt nějakého pacienta třeba tam „dole“…vím, zní to asi vtipně..ale je mi jasné, že to k takové práci patří. Budu si možná připadat trochu trapně, ale třeba ne. Jak jste to měli poprvé vy?
Poprvé to bylo na praxi na ortopedii. Myly jsme pána dvě praktikantky, tak ty rozpaky byly menší. Ono to uděláš jednou, dvakrát, třikrát a pak už ti to přijde jako úplně běžná věc. Jen je třeba myslet na to, abys nevypustila nějaký nevhodný poznámky nebo se nějak „nezatvářila“. Prostě myslet na to, že i v tu chvíli má pacient svou důstojnost a nedat na sobě nic znát.
- Citovat
- Upravit
Ahoj @Anonymní-dost stará diskuze, já sem dělala ošetřovatelku na psychiatrii moc super práce, teda jako občas sme se i báli, agrestivní pacienti, zdrogované aj, ale záleží na jakém psychiatrickém odd. ale ze všech odd kde sem byla mám zážitky dobré i horší a na některé pacienty s úsměvem vzpomínám zkušennosti nikdo nevezme, dělala sem nainterně, psychiatrii a chirurgii
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Majk
Ahojky lidičky
Mám jen základní školu
Ale chtěl by sem sí udělat kurz sanitář
Mám rád práce mezí lidma
V práci máme někdy školeni zdravotnictví
Ale přišlo mě to hezký baví mě to
A chtěl by sem mít v tomto práci
Ale mám strach že tam budou potřebovat
Matematiku tu já od děctvi nezvládám
Sem dyskalkulik ale naučit se jako sanitář dokážu. Jen nevím jestli to udělám a co požadují za učení
Máte někdo zkušenosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Matematika tam neni, základy zdravovědy, něco z psychologie, ošetřovatelství, péče..ale to mám starší informace, najdi si organizaci, nemocnici kde kurz pořádají hodně štěstí, práce je to moc hezká, i když náročná, ale ten pocit, že někomu pomůžeš je super a většinou jsou ti nemocní vděční
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Majk
Moc děkuju doufám že to nebude těšky
Aby sem to vůbec udělal
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Někde se dělá i to, že vás zaměstnají a při práci si kurz děláte, tak chce to i všeobecný přehled
- načítám...
- Citovat
- Zmínit