Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Mám třítýdenní holčičku a jelikož je svéhlavá, tak by chtěla pořád nosit. Snažím se to omezit, ale víte jak to chodí.
Chtěla jsem se Vás zeptat na názor ohledně používání šátku nebo baby vaku. Je to vhodné pro tak malé dítě a do jakého věku lze takto dítě nosit? Je to pro ni dostatečně bezpečné?
Děkuji za Vaše rady.
Iva + Eliška
ahoj Ivulko, šátek skutečně pomůže. Pro tak malé miminko se hodí úvazy typu kolébka, ale alespoň mně to moc uvázat nešlo. Myslím, že je lepší, když navštívíš nějaký kurz vázání šátků a tam ti všechno ukážou. Já mám čtyřměsíční holčičku a chodíme v šátku často. Jen jsme si musely pozměnit úvaz, protože na pohybovém rozvoji miminek jsme zjistly, že má tendenci při pohybu aktivovat chybné skupiny svalů. Společně s rehabilitační sestrou jsme vymyslely úvaz, který jí správně usměrňuje a navíc hezky vidí ven. Teď ale řešíme to, že naše holčička má averzi vůči kočárku
, z něj totiž nic nevidí.
Jinak v šátku ji můžeš nosit, dokud ji uneseš
.
Ahoj,
my používali šátek od 4 týdnů - malá nebyla schopná usnout jinak než v šátku - jinak dokázala klidně hodiny plakat, a to i v kočárku. Žádné usnutí při projížďce se nikdy nekonalo, celou dobu řev, všichni na mě koukali, že jsme divní - ostatní maminky si četly ve stínu s tichými spícími mimky a ta naše stále plakala.. Takže jsme pořídili rychle šátek.
Kvůli širokému balení na špatné kyčle jsme museli volit jediný možný úvaz - kapsa - hlavičku jsme drželi horní vrstvou, je na to i určená (ortoped nám šátek i tento úvaz schválil). Mohla jsem pak i uvařit a něco udělat, jinak jsem s ní musela hopsat na míči a držet
Takhle usnula, uklidnila se a já měla volné ruce. Akorát mi bylo horko, tak jsem chodila pod šátkem jen v kojící podprsence s vycpávkami, abych se neuvařila (bylo parné léto).
Jinak časem se to zlepšilo a malá začala kočár více tolerovat (hlavně když se uklidňovala dudlíkem). Nyní z kočáru vidí už ven, takže je konečně celou vyjížďku klid a dudlík už také od 7. měsíce nepoužíváme. Šátek používáme stále (9. měsíců) - jen na vycházky ven, když jsme třeba dopolko byli s kočárem, tak odpolko jdem se šátkem /trénujeme na víkend na horách příští měsíc/.
Každý úvau chce trochu cvik, aby byl správně utažený apod., nyní nám nejvíce vyhovuje „kříž“, dříve jiz zmiňovaná „kapsa“. Šátek budem používat i v době, kdy bude malá již hodně běhat a nebude se mi chtít tahat kočár.. až bude unavená, tak z batůžku vytáhnu šátek a odnesu ji
Originální Vatanai má tuším nosnost 25kg, takže je fakt na dlouho.. kdo by se s tou vahou ale tahal… to uvidíme časem ![]()
E.
Ahoj,
ja jsem nosila Matyska v satku asi od tri tydnu a to v uvazu kapsa, kolebka mi proste nesla uvazat. A v kapse byl matysek spokojeny. Hodne trpel na prdiky, takze dost plakal a chtel se nosit a za satek jsem byla fakt vdecna. Ted, kdyz jsou mu ctyri mesice, ho doma v satku uz nosim jen vyjimecne, ale vyrazime na prochazky a on v nem bud spi nebo kouka kolem sebe. S kocarkem mame totiz posledni dobou ten problem, ze kdyz se mu uz nechce spat, tak se v nem nudi, protoze nevidi ven a rve na cele kolo. Takze na delsi prochazku, kdy vim, ze by ji celou neprospal, chodime s satkem, pripadne stridame kocarek s satkem (kdyz jdeme ve dvou a ma kdo tlacit prazdny kocarek ![]()
Ahojky:-)
Taky na šátek nedám dopustit. U nás je kočárek tolerován, malá v pohodě spí v košíku nebo v postýlce, ale jakmile je vzhůru vyžaduje stálou pozornost. Šátek mi umožňuje ďělat v podstatě cokoli.
Nosím malou od 4 týdnů. Taky mi nevyhovovala žádná kolíbka. Vážu jedině kříž s kapsou. Když ještě malá nedržela hlavičku, dávala jsem ji tam v klubíčku, což nám i dr schválila a doporučila víc než nošení na výšku. Malá to milovala a nikdy neměla potíže s bolením bříška. (což tedy nemusí být zrovna šátkováním:-))
Teď už má přes šest kilo a v klubíčku už je to dost znát, tak nosím na výšku. Trochu si musela zvyknout, že má menší rozhled, ale spokojená je a já tedy taky:-)
A+A 4m