Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
potřebovala bych poradit, jak připravujete červenou čočku. Dneska jsem ji koupila (návod na přípavu tam není, jen nějaký jeden recept ) a chtěla bych jí malé udělat, ale nevím jestli se namáčí a jak dlouho, jak dlouho se vaří.. ![]()
A dá se zamrazit nebo jí připravujete vždy čerstvou?
Díky,
Radka
Ahoj, čočku propláchni vodou, pak na půl hodiny namoč, vodu před vařením slij, dej čistou a vař asi 20 minut. Čočku můžeš v lednici nechat i do druhého dne a pak zpracovat.
Silvie
Ahoj,
cervenou cocku neni treba predem namacet, ja ji jenom hodne proplachuji a pak uz jenom 10min (spis min) dusim, je krasne mekka. Je to moje nejoblibenejsi jidlo umim ji delat na vsechny mozne zpusoby a proto ted prave resim od kdy se muze davat diteti, taky bych mu chtela doprat? Syn ma 9 mesicu myslite ze uz muze? Jana
Ahojky,
rozhodně nenamáčet. Měkká je za chvilinku. Moc dobrá je se zakysanou smetanou, ale to pro malou ještě asi nebude. Kdyby jí nejedla vcelku, tak se v nejhorším dá i rozmixovat. Jedině tak mi jí dřív Lucinka snědla. Mrazit jsem ji nezkoušela. Můžeš jednu porci zmrazit a pak ochutnat jestli je k jídlu.
Určitě už může, já ji taky chci dát 9 měs. dceři, může se dávat od 6 měs.
Janat, mohla bys mi prosím buď na můj meil nebo tady do diskuze napsat pár receptů na jídla s červenou čočkou? Aspoň tak zhruba, jaké jídlo z ní děláš, do čeho všeho jí používáš a tak? Já jsem ji v životě nedělala a taky nemám moc fantazie, abych nějaké kombinace vymýšlela ![]()
Můžu ji zmrazit ( třeba s mrkví ), ať mám zásobu pro malou?
Díky moc
Radu,
vubec se neboj pouzit cerv. cocku uplne k cemukoliv. Ja jsem veliky priznivec jidel „z jednoho hrnce“ - jak prakticke
takze mam dve nejoblibenejsi varianty s cerv. cockou. Varinta 1. „asijska“ osmahnu maso (jaky zrovna mam, nejradeji krutu) s cibulkou, cesnekem, potom pridam zeleninu -opet , co je k dispozici a hodi se k asijske kuchyni , takze take celkem cokoliv, urcite cerv. paprika, mrkev
, cerstvy zazvor, kari, a dalsi koreni -nejradeji mam smes thajskou, trosku jeste osmahnu a pote podliju, vets. bujonem a pridam cocku, max. 10 minut vsechno dusim, vetsinou jen do vyvareni vody a pred podavanim primicham koriandr list. Nekdy delam maso zvlast, nebo delam k tomu tofu (ale ja radeji maso ![]()
Varianta 2 spis takova tradicni…bohuzel konkretne az po ulozeni syna, zacina tu hrozne vyvadet. J.
Omlouvám se, za to namáčení, sama jsem ji ještě nedělala, ale ten tip mám z vegetariánské kuchařky ![]()
Tak na omluvu přidávám jeden recept
(pro dospěláky)
Pomazánka na chléb čočku rozvaříme ve vodě s bobkovým listem a novým kořením na kaši, vychladíme, odstraníme koření, přidáme sůl, trochu oleje a nastrouhanou syrovou mrkev a celer.
Silvie
Přidávám se k „propagátorům“ červené čočky.
Dobrá, a konzistencí vhodná i pro malé děti je taky polévka. Mám dvouletou dceru a polívku si děláme takto: na másle osmahnu trošku cibulky, pak přileju vodu, dám tam trochu instantního zeleninového vývaru (kupuju Bio v Country life), přidám propláchnutou čočku a pod pokličkou dusím. Mezitím spařím a oloupu pár rajčat, nakrájím a dám vařit k čočce. Když je čočka měkká, vše rozmixuju. Někdy přidávám i na kousky nakrájené, uvařené brambory. Rády si to dochucujeme bílým jogurtem nebo zakys. smetanou. Pro menší děti lze samozřejmě dělat bez cibulky na másle; pak doporučuju po uvaření přidat pár kapek kvalitního olivového oleje. Když dám hodně vody, zahušťuju buď tmavou moukou (přidám ji k osmahnuté cibulce, jako jíšku) nebo jemnými oves. vločkami (ty nevařit, nebo jen tak půl minuty).
Katka+Eliška+20tt
Syn spi (aspon prozatim) tak muzu pokracovat ![]()
Uvedomila jsem si, ze jsem v predchozim receptu zapomnela na trosku sojovky na maso.
Jinak dal Varianta 2 tradicni /> Opet osmahnu cibulku a dle chuti zeleninu tentokrat spis druhy jako ruzicky kvetaku, bile zeli, mrkev, brokolice proste na co je chut, podliju pridam cocku a ochutim- podravka, pepr, sul, trocha papriky, spetka muskatoveho kvetu, dusim vsechno do mekka. Pak to bud jime jako prilohu k nejak jednoduse udelanemu masu my mame radeji bile, ale dovedu si predstavit i hovezi, nebo k tomu udelam brambory, eventuelne chleba, pokud to je jako hlavni jidlo tak nekdy pridam na zacatku slaninu na kosticky.
Dalsi „italska“ varianta je obdoba teto, ale koreni dam jako na pizzu a do hotoveho primicham parmezan.
Dale je cerv. cocka vyborna za studena do salatu. Opet mam dva oblibene jednak s osmahnutym lilkem, rajcaty, rukolou, olivami, k tomu italska zalivka a mozarella; a druhy je opet asijsky- k dusene vychladle cocce pridam sojove klicky, paprika, ananas, lze i kokosove mleko a nejakou asijskou smes koreni, trosku sojovky…
Potom se daji delat vyborne polevky, tam zase delam podle chuti s ruznou zeleninou, jako koreni vetsinou pouzivam kari a jine exoticke smesi, nekdy delam „cire“ nebo nakonec dam kyselou smetanu, proste na co mam chut a lednicka dovoli…
Super recepty s cockou taky byvaji V Nejlepsich receptech od Katky, mimochodem, to je vubec vyborny na zajimave recepty z jednoduchych a snadno dostupnych surovin a zaroven hodne napadite- doporucuji. Dostala jsem ukrutny hlad. Cervenou cocku bohuzel nemame. Dobrou chut Jana
Janat a Katulík , díky moc, určitě se nechám inspirovat !!!
![]()
Díky, Radu
Ahoj Radu,
mela bych jeden turecky recept na vynikajici polevku.
Takze asi tak pul hrnku cervene cocky, k tomu pridat ryzi (kolik se Ti vejde do jedne ruky), proplachnout to ve vlazne vode. Pokrajet cibulku, hodit ji na Ramu a az zesklovati, pridat asi tak lzici rajcatoveho protlaku, zamichat a pak tam pridat tu cocku s ryzi. Trochu pohonit, nez se z toho ztrati ta voda, jakmile se to zacne lepit, podlet tak do pul hrnce a nechat varit. Po chvilce pridam skopove maso (staci nejaka kost s trochou masa, myslim, ze by to slo i z hoveziho, popripade i z pouheho vyvaru), dolit vodu a nechat varit. Az je maso mekci pridas dve brambory, nebo tri mensi, nebo tak. Muzes je postrouhat, my to tak delame, protoze svagr brambory neji, takze je tak pred nim kamuflujeme. Posolit a pridat trochu ostre papriky, jeste trochu povarit a hotovo, je to vynikajici.
Svagrova jeste umi skvele „knedliky“ z cervene cocky, ale ty ja tak dobre neumim… Navic nevim, zda se v Cesku daji sehnat veskere ingredience.
Jana
Jani, prosímtě, napiš ten recept na knedlíky, to mě moc zajímá. Díky
R.
Holky, vy jste mě teda dostaly! Dodneška jsem červenou čočku ani neochutnala a těmi recepty jste mě nažhavily tak, že hned v pondělí ji poběžím koupit. Tak tedy díky za tip! Obzvláště jsem zvědavá na tu italskou variantu…