Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ariano, můžeš napsat recept na tu čočku se zakysanou smetanou, to mě zajímá, páč kde je zakysaná smetana, to já můžu! Díky ![]()
R
Nakrájenou cibuli, papriku, 2 rajčata podusíme na oleji (5min.), ochutíme bazalkou, zalijeme vodou (3 šálky), přidáme červenou čočku (1 šálek). Vaříme 8-10min.-do rozvaření čočky. V 1/2 šálku sojového mléka rozmícháme 1 lžíci hl. mouky a vmícháme do čočky. Za obč. míchání necháme vařit ještě 3-5min. Můžeme dochutit solí. Je dobrá jako příloha s masem, karbošema nebo jen s pečivem.
Radu,
je to jednoduchý. Mám ráda rychlé recepty.
Uvaříš čočku (nemáčenou), pak sliješ zbytek vody, přidáš zakysanou smetanu a podle chuti dochutíš, solí, cukrem, octem. Já ocet nerada, tak dávám citron a ani to nezahušťuji moukou. Ale pro Lucinku dělám jen čočku, zak.smet. a malinko osolím.
Vycházím z původního receptu na obyčejnou čočku: Čočku namočíme s bobkovým listem a tymiánem na 3-4 h. Povaříme do měkka, přidáme cukr sůl, ocet, hl.mouku, podle potř. naředíme vodou a chvilku povaříme. Nakonec se přidá zakysaná smetana.
Ale od té doby co znám čočku červenou, tak po hnědé ani neškytnu.
Určitě vyzkouším některý z předchozích receptíků.
Na www.recepty.cz jsou ještě další recepty nejen na čočku.
Jestli máš ráda pekingské zelí nebo ledový salát, tak to je se zakysanou smetanou taky mňamka.
Salát nebo zelí se nakrájí nebo natrhá na kousky, přidá se dle chuti cukr, citron, troška oleje a na porci asi 2 PL ZS anebo jen ta ZS. Rukou promnout jako když se pere prádlo.
Dobré je přidat také mandle nasekané na plátky. Nejradši kupuji tu ZS od Ramy.
ahoj Radu, červenou čočku vařím poměrně často. Je to jednoduchá věc a hlavně rychle udělaná.
Cervena cocka - polivka: 5 mensich brambor, cca 100g cocky, 3 strouzky cesneku, majoranka - povarit, mozno dochutit zeleninovym bujonem
Další recept: cibulka + oloupane rajce + bazalka podusit 5min na olivovem oleji (mozno pridat i papriku), pridat cocku a vodu (nekdy jeste dam brambor) a varit cca 15min
A další:Červená čočka s rýží
200g čočky, 200g rýže, 1 lžička sekané petrželové nati, špetka saturejky nebo majoránky, 2 lžíce sojove omáčky, 30g oleje, kečup Čočku promyjeme a máčíme spolu s rýží 10min ve studené vodě. Vodu doplníme, aby nad čočkou s rýží byl 1.5násobný objem tekutiny (?). Přivedeme k varu, vaříme chvíli bez pokličky a sbíráme pěnu. Pak dáme na nejmenší oheň a vaříme pod pokličkou 15-20min, popř. doplníme trochu horké vody. nakonec zamícháme koření, sójovou omáčku a necháme chvilku zaležet. Hotový pokrm zakápneme olejem, posypeme petržel.natí, příp. polijeme kečupem. Podáváme s rajským nebo jiným salátem z čerstvé zeleniny.
A ještě jeden:Červená čočka s kapiemi
350g čočky, 50g oleje, 1 cibule, 5 čerstvých masitých červených paprik, 60g rajského protlaku, 1/2 lžičky oregana nebo majoranky, 1 lžička sekané petrželové nati, sůl, 250g vařených těstovin Čočku namočíme na 1/2hod do trojnásobného objemu vody. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasmahneme rajský protlak a pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a koření a osmahneme. Přidáme čočku i s vodou, ve které jsme ji máčeli. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme nejprve bez poklice, pak s poklicí, až jsou papriky měkké a čočka téměř rozvařená. Ochutíme solí a vmícháme těstoviny. Posypeme natí.
Dobrou chuť přeje Zuzka+Emily ![]()
Zuzko, díky za recepty, určitě je vyzkouším ![]()
Jsem zvědavá, jak ta čočka vůbec chutná, fakt jsem ji v životě nejedla.
Jen se musím někdy přemluvit, abych místo věčného čučení na emimino šla vařit, hahá
![]()
Ahojky a díky,
Radka + Stellinka 9měs.
Ahoj Radu,
Stellince to bude určitě moc chutnat. Emily jí má moc ráda, ona vůbec holduje i pohance atd. Č. čočku nemusíš namáčet, takže když odněkud příjdem pozdě a já nemám nic na oběd, tak jí uvařím jen tak s bramborem a to máš vidět jak se po ní zapráší.
A s tou závislostí..ani mi nemluv..koukni kolik je hodin a já tu furt vysedávám..hrůza jsem fakt zralá na léčení ze závislosti.
dobrou Zuzka+Em ![]()
Holky, fakt skvělé receptíky, udělaly jste mi chutě ![]()
Mám jenom jeden dotaz. Když jím normální čočku, tak mě příšerně nadýmá a několikrát jsem skončila s dost velkými křečemi v břiše…prostě jí nemůžu, i když se mi po ní chuťově stýská.
Je červená čočka stejně nadýmající jako ta klasická? …ať zase netrpím jak zvíře… ![]()
A vlastně ještě jeden dotázek…kdysi jsem slyšela, že je nějaký trik jak tu čočku zbavit té nadýmavosti, bohužel jsem ale zapomněla co to bylo
…nevíte některá?
Moc díky a ještě jednou…sbíhají se mi sliny.
Holky a tu červenou čočku kupujete bio? Nebo se dá koupit normálně v potravinách, já jsem koukala u Meinla a tam měli jen tu čočku normální, ta se dávat nemůže? Díky za odpověd. Petra
Holky ještě něco málo k té čočce ALdo týká se to i Tvého dotazu:
Tento druh čočky má po oloupání hnědé slupky červené zbarvení. Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Nemá však již schopnost klíčit. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a má tendenci se velmi rychle uvařit a rozpadnout. Proto je vhodná především do polévek a pikantních předkrmů nebo jako příloha. Je těžké se vyvarovat tomu, aby nám nevznikla kaše. Nic se neděje, v indické kuchyni jsou například takovéto kaše velmi oblíbené. Následující recepty Vám ukáží, že má červená čočka v kuchyni své místo.
Původ této čočky je turecký nebo kanadský, ale dnes je rozšířena v celé Asii a postupně i v Evropě.
Já ji kupuju jako bio potravinu.
A ještě nějaké recepty: Recepty jsou asi vhodnější pro dospěláky, ale stačí vyloučit, to co se nehodí pro dítě a uvařit to trochu jinak.
Základní příprava: Červenou čočku propláchněte, vložte do vody, přiveďte k varu, vařte 10 - 15 minut do měkka. Před dovařením osolte.
Červená čočka jako příloha
200 g červené čočky, 400 ml vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, černý pepř, čerstvě pomletý.
Červenou čočku přiveďte k varu, přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, šalotku a stroužky česneku a vařte do měkka při mírné teplotě bez zakrytí 10 - 15 minut. Vmíchejte mořskou sůl, sójovou omáčku a čerstvě namletý pepř a nechejte ještě chvíli vařit.
Červenou čočku servírujte s bramborem a ovčím sýrem nebo vmíchejte 100 ml smetany a servírujte s černými olivami a celozrnným pečivem jako předkrm.
Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou
4 porce
500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 - 7 česnekových stroužků, 50 g másla, 4 - 5 jarních cibulek
Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15 - 20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu.
Rýže NATURAL s červenou čočkou a jarní cibulkou
2 porce
180 g NATURAL rýže, 1 čajová lžička soli, 70 g červené čočky, 2 jarní cibulky, 40 g másla
Rýži se solí vložte do studené vody, vařte pod pokličko a 10 minut před koncem varu přimíchejte červenou čočku. Mezitím jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a poduste na másle asi 1 minutu, ochuťte solí. Vmíchejte rýži a čočku.
Curry čočka s banánem
4 porce
100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablk, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, curry prášek,1/2 l vody, sůl, pepř, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka
Cibuli nakrájejte na jemno. Stroužky česneku utřete. Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nahrubo nastrouhejte a vše dohromady poduste na oleji. Čočku s koriandrem a curry přiveďte k varu a okořeňte solí a pepřem, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vařte. Přidejte cibuli, česnek a jablka. Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky, vmíchejte do čočky a vařte přikryté dalších 5 minut. Tekutiny by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě povařte v odkrytém hrnci. Mezitím uvařte ve slané vodě těstoviny. Podávejte uvařené těstoviny ozdobené curry čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.
Rýžovo - čočkový salát se sýrem
10 porcí
375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „ Mozzarella", 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě
Rýži dejte do vařící slané vody ( 1 část rýže na 2 části vody ) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 - 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 - 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout.
Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou.
Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem.
Červená čočka - Masoor Dhal
5 porcí
200 g omyté červené čočky, 2 - 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 - 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl
Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.
Indická čočková polévka
10 porcí
10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 střední mrkve na jemno nakrájené, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ¼ l sladké smetany, petrželka
Na rozehřátem tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.
Zuzka+Em ![]()
P.S. omlouvám se za délku textu, snad vám tyto informace příjdou vhod
Já ji kupuji v Albertovi, Globusu nebo Tescu. Buď ji mají u čočky obyčejné nebo ve „zdravém koutku“.
Radi,
co se tech knedliku tyce, zatim jsem se svagrove neptala, ale pokud vim, potrebujes zeleny salat, zelenou cibulku, rajcatovy protlak, olej, zelenou petrzelku, tu cocku samozrejme a „ince bulgur“ - coz je drcena psenice, v turecke kuchyni se z toho hodne vari, ale nemam paru, kde se to da v Cesku sehnat. Bulgur je bud hrubsi anebo prave „ince“ - tedy jemnejsi. Pokrajis si tu zelenou cibulku na drobno, pridas par listu zeleneho salatu - taky hodne nadrobno, k tomu tu petrzelku. Cocka se da dusit, az je mekka, prida se k ni bulgur, do toho rajcatovy protlak (jen trochu), pak se to hrkne do te pokrajene zeleniny. Pridas olej, osolis a pridas ostrou papriku a vsechno to poradne promichas. Pak se z te smesi v ruce uhnetou takove knedliky, asi 5 cm dlouhe a dva cm v prumeru. Ji se to studene, se zelenym salatem a muzes pripadne pokapat citronem..... Pokud chces neco blizsiho, dej vedet a ja se poptam.
Jana
Holky, tak jsem se rozhodla využít některý z vašich skvělých receptů a zakoupila dneska červenou čočku.
Jenže se mi zdá nějaká podivná…je půlená (což by zas tolik nevadilo), ale hlavně má takovou podivnou skoro oranžovou barvu. Je to normální, nebo jsem koupila nějakou blbost?
díky.
Ahoj Aldo, určitě jsi koupila správně
Ona ta čočka není úplně červená, je spíš do oranžova.
Dobrou chuť ![]()
Ahoj holky:)
O červené čočce jsem se dozvěděla až z téhle diskuse … už jsem ji koupila a zkusím jaká je ![]()
Jenom mi řekněte - kupujete LOUPANOU nebo NELOUPANOU? Asi tu loupanou, že, Píšou tam, že tolik nenadýmá a je stravitelnější ......
Baghira a Eliška