Šátkování - rada

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5394
4.8.11 14:37

šátkování - rada

Ahoj maminy,
vím, je tu řada témat typu šátkování, ale potřebuju poradit konkrétně pro mě.
Malá má skoro měsíc a je hodně plačtivá, neklidná, nedokáže spinkat v postýlce, někdy ani v kočárku, jak se odloží, je řev.

A proto se ptám:

1. pokud začnu šátkovat, nezvykne si na to natolik, že postýlka bude tabu na vždy?
2. jaký materiál mi doporučíte, či značku a jak by měl být dlouhý?
3. dá se opravdu s dítětem v šátku „fungovat“? Myslím tím, vyžehlit, umýt nádobí, hrát si se starším synem??
4. jaký úvaz je pro tak staré dítko nejlepší???

Jsem zoufalá a tohle je poslední možnost jak nezešílet, když už jsou noci pekelné, potřebuju to robátko uklidnit aspoň ve dne a hlavně najít víc času pro starší ratolest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14721
4.8.11 14:47

1. Neboj, nezvykne si :) Nebo jen na dobu nezbytně nutnou, až bude starší, bude spát i v postýlce.

2. Doporučuju šátky Didymos a Storchenwiege, Girasol, Zara… Mrkni na www.nosenideti.cz, šátky tam prodávané jsou kvalitní. Není to snobismus, že značkové šátky jsou lepší, opravdu lepší jsou. A později jej i snadno prodáš.
A doporučuju koupit už použitý, tzv. „zanošený“. Nové šátky jsou často tuhé a trvá chvíli než změknou. Začátečníkovi se s tím váže špatně.

3. Já s miminkem na břiše jen poklízela. Žehlit jsem se bála, že bych ji mohla spálit. Nádobí myje myčka. Ale minimálně to hraní se starším půjde :)

Malé miminko se dá vázat do kolébky, ale mně přišla příliš složitá, vázala jsem tedy tzv. vertikálně, úvaz kříž s kapsou uvnitř. Mrkni na youtube na uživatelku Vonzino1, má tam spoustu videí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
4.8.11 14:47

A odkud zhruba jsi? Mohla by ses třeba setkat s jinou šátkařkou naživo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
4.8.11 15:08

1. pokud začnu šátkovat, nezvykne si na to natolik, že postýlka bude tabu na vždy?
Starší spal v postýlce od narození, teda byla období, kdy se chtěl kojit co hodinu, to nemělo smysl ho tam vracet, ale to jsem tenkrát zas tolik nenosila, od 9m usíná sám, ve svém pokji, nošený do cca 20m hodně.
2. jaký materiál mi doporučíte, či značku a jak by měl být dlouhý? Značku bych řekla didymos, storchewiege, univerzální jsou u obou značek pruhy. Ellevil je takový elegantnější. Základní délka je zhruba 4,6m, pak záleží na tom, jakou máš konfekční velikost
3. dá se opravdu s dítětem v šátku „fungovat“? Myslím tím, vyžehlit, umýt nádobí, hrát si se starším synem??
Nebudu tvrdit, že navážeš dítě do šátku a ono si okamžitě zvykne a bude tam vzorné. Ze začátku je potřeba, aby si dítko na šátek zvyklo, je dobré hodně chodit po venku, i když zastavíš, tak se trochu pohupovat. Za nějakou dobu si dítě zvykne. Může se stát, že po navázání začne šíleně vřeštět, ale z mojí zkušenosti po cca 2-3min přestane, pokud se člověk pohybuje. Běžné domácí práce v pohodě uděláš, jen to vaření bych se asi s dítkem na břiše trochu bála, na zádech jo, ale přeci jen může něco vyprsknout, zvrhnout…
Záleží na tom, zda bys nosila ve vertikálním či horizontálním úvazu, kolíbky se sice zdají pro malé miminko fajn, ale můžou se pěkně zprasit, dítě tam může být pokroucené a taky to není moc dobré na kyčle.
Ve vertikálu je asi nejlepší Kříž s kapsou uvnitř, porpvé jsem v něm nesla 11denní mimčo a vůbec si nestěžoval :lol: Je ale potřeba vázat opravdu správně, šátek pořádně dotáhnout, zajistit správné postavení nohou, zajistit hlavičku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
4.8.11 21:46

Děkuju za rady, doufám, že se to malé zalíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
355
5.8.11 09:16

Ahoj, nechci Ti brát iluze ale raději bych si šátek od někoho nejprve půjčila…
já mám doma trošku staršího prcka ale podobného…fakt je,že mě teda spí alepson v kočárku ale když jsme se ho snažila dávat do šátku, tak se rozzuřil ještě víc, zkoušela jsem kolíbku i nosit v předu kříži s kapsou ale řve a řev :zed: , ted jsem pro něj měla půjčenou Manducu a dopadlo to stejně, sice po chvilce usnul asi na 10minut ale jak se brobral, tak řev a kroucení, tak musel z toho ven a to se opakovalo celý den, co jsme to zkoušeli, některé děti asi nejsou nosící, přitom na ruce by byl furt :think:
Ale třeba tomu tvému to pomůže, chce to vyzkoušet za to nic nedáš ;-)
Přeju, at je to pro vás to pravé :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.8.13 09:31
@Gladys píše:
Záleží na tom, zda bys nosila ve vertikálním či horizontálním úvazu, kolíbky se sice zdají pro malé miminko fajn, ale můžou se pěkně zprasit, dítě tam může být pokroucené a taky to není moc dobré na kyčle.
Ve vertikálu je asi nejlepší Kříž s kapsou uvnitř, porpvé jsem v něm nesla 11denní mimčo a vůbec si nestěžoval :lol: Je ale potřeba vázat opravdu správně, šátek pořádně dotáhnout, zajistit správné postavení nohou, zajistit hlavičku

Ahoj, taky řeším otázku nošení v šátku, tak oživím jednu ze starých diskuzí a zeptám se možná úplně nevhodně:

• Jak může kolíbka ublížit dítěti na kyčle? Občas jsem tak moji malou nosila a přijde mi, že to je pro miminko nejlepší poloha, i když se pekelně blbě váže a snad nikdy se mi nepovedla dokonale :(((. Uznávám, že jsem trénovala hodně málo :).
  • Není vertikální nošení nevhodné pro děti, které ještě samostatně nesedí? (= nedrží samy pevně hlavičku na krku)

Děkuji za odpovědi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.8.13 09:40

@Královna lemurů kolíbka tlačí kyčle dětí k sobě, což je přesně opačný směr, než je při vývoji kyčlí žádoucí. Pro děti, které mají problém s kyčlemi je naprosto nevhodná, pro děti s kyčlemi v pořádku se dá, ale zkrátka to není nějak „zdravější“ jak vertikál.
Vertikální nošení, pokud jsou splněné zásady zdravého nošení, není nijak zatěžující na páteř, protože hlava na páteř nenasedápři nošení kolmo k zemi, jako třeba v klokance nebo při vertikálním nošení na ruce, ale páteř je dokulata a hlavička u spořádaných nošencůopřená o hruď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
26.8.13 09:43

@Gladys já si pořád nejsem jistá jestli je pro novorozence ten vertikál vhodný, mám strach miminečko do vertikálu uvázat :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.8.13 09:45

@Gladys aha, super, děkuju za odpověď :).
Ještě jeden dotaz: funguje Manduca stejně jako kříž ve vertikálu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.8.13 10:03
@Královna lemurů píše:
@Gladys aha, super, děkuju za odpověď :).
Ještě jeden dotaz: funguje Manduca stejně jako kříž ve vertikálu?

podle mě pro malinké miminko ne, v nosítku jsem nikdy neměla pocit pevného utažení dítěte jako v šátku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
26.8.13 11:22

Souhlasím s Gladys. Manduku bych volila pro starší dítko. To malý mimčo je dobře napevno uvázat, což se šátkem jde dobře.
Jinak my máme vrozenou dysplázii kyčlí, takže jsem vázala výhradně do vertikálu, což je právě na kyčle dobrý, protože mají nožičky v žádoucí poloze i bez abdukčních pomůcek. Jako nenosím stále, jsme i hodně kočárkový, ale cesty do školy a zpět jsou v šátku super. A madam už drží hlavu, takže chodíme na čumendu, a to jí jako hrozně baví. Tak nošení zdar. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihl. Hobitka
26.8.13 11:43

2. jaký materiál mi doporučíte, či značku a jak by měl být dlouhý?

1. nase mala byla strasny vreskloun, nosila jsem dost, na postylku pres den si tedy zvykla az v roce, ale nemyslim si, ze by to bylo zrovna castym satkovanim, v noci zas takovy problem nebyl. Ona je tak celkove nespava…

2. delka tech cca 4,5 metru, ja mam Vatanai a jsem spokojena, ale on Ti kazdy poradi neco jineho :)

3. hrani se starsim OK, lehce poklidit OK, hodit pradlo do pracky a povesit OK,
myt nadobi, zehlit mi neslo, jsem mensi postavy a narazela jsem ditetem do stolu :mrgreen:, do drezu jsem poradne nedosahla…

4. od 4 tydnu jsem vazala kriz s kapsou uvnitr

• Citovat
  • Upravit
1231
16.7.15 08:33

Dobrý den, jak mám syna učit v šátku? Je mu 11dní. Nevím v jakou chvíli ho do něj strčit. Je mi líto ho budit, ale vzhůru je jen okolo jídla a být v klubíčku mi u jídla a po něm přijde nepohodlné. Vůbec nevím jak začít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
16.7.15 08:39

@Raddkka ideální je doba, kdy je miminko napapané, vykakané a v dobré náladě, s největší pravděpodobností ti v šátku hned usne..a na šátek si většina miminek zvykne velice rychle, netřeba je to učit, pokud by miminko trápily prdíky, je vázání do šátku velice účinné, ty ho nahříváš svým tělem a zároveň masíruješ..cítí tvou vůni a srdce..a i když se mu zrovna v bříšku něco děje, tohle ho uklidní.. co máš za šátek?? elastický nebo pevný?? podle toho vážeš úvaz..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí