Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
ahoj
chtěla jsem se zeptat, jestli jsou mezi vámi nějaké maminy šátkařky s dvojčaty a jejch zkušenosti s šátkem.
Zvládly jste nosit z počátku obě děti samy? Nosily jste jedno dítko a druhé chlap, od kdy? Jak se k tomu stavěl, co říkal o pocení
, toho se totiž bojí nejvíce ten můj?Opravdu jste šátky využily dostatečně, neležely vám jen doma ve skříni? Na co si ještě dát pozor? Budu ráda za všechny komenty.
Ahoj,
s dvojcaty zkusenost nemam, ale chlap dceru nosil. Nosil ji rad, uvazy mu nedelaly problem a nikdy si na poceni nestezoval. Satek mu vyhovoval podstatne vice nez kocarek kvuli volnosti pohybu.
S.
Ahoj nejsem sice matka dvojcat, ale na par veci Ti snad mohu odpovedet ![]()
1.Nosim malou asi od jejich 3 tydnu.
2. poceni - pokud se clovek vice poti normalne, je to i v pripade noseni. Prirovnala bych to k noseni batohu, kdyz je vedro a ty jdes ostrou chuzi se zatezi, asi se trochu zapotis.
3. V soucasnosti mam 4 satky didymos a vsechny nosim{dle uvazu, dle nalady a dle sladenosti} a 1 satek Sanami{u nej jsem zacinala, uz nevyhovuje v porovnani s didymos}
4. Muj muz nosi rad, hrde a casto. Dokonce ma vlastni satek ![]()
5. Pri vyberu satku dej na kvalitu a overene znacky - didymos, Zara, Hoppediz,… viz zde http://www.nosenideti.cz/zbozi.php?… obecne se satky rozdeluji na pevne a elasticke {ty jsou vhodne pro mala miminka}
6. Kvalitni prodejce ci dodavatel by ti mel satek dodat i s navody na uvazy…je jich velmi mnoho.
7. Dej na vlastni intuici a gratuluju k rozhodnuti satkovat ![]()
EDIT - s dvojcaty se da take zvladnout satkovat. Mas nekolik moznosti:
1. jedno dite nosit v satku a druhe v kocarku
2. nosit soucasne s manzelem
3. po urcite praxi nosit obe deti navazane soucasne - na netu je spousta tipu, videi a fota s uvazy pro dvojcatka, vetsinou jsou v aj
Příspěvek upraven 12.05.10 v 11:25
Ahoj
ja mela v planu satkovani, ale kdyz jsem se dozvedela, ze cekam dvojcata, rozmyslela jsem si to.. kdyz si to vezmes, hned od zacatku tahas 5-6 kilo a za chvili by sis strhala zada
kazdopadne jsem zvedava na zkusenosti ostatnich mamin ![]()
Tak já zas z druhé strany… mám dvojčata, a nemám šátek ![]()
Boris, a na co byste ty šátky využili? Chápu, že když má člověk jedno dítě, tak je výhodné, že někam jdeš a máš obě ruce volné, ale když musíte být s mužem dva, tak jeden veze kočár a druhý má ty ruce volné
takže nějak nevidím výhodu těch šátků.
Jedině snad pokud by člověk chtěl podnikat túry v terénu, kam kočárek neprojede.
Jinak teda já měla po porodu docela problém se zády, takže jsem děti prostě nenosila, ani jedno, jenom jsem je chovala na klíně na kojícím polštáři. Ale na to ses neptala, to jenom tak bokem.
Nemam dvojcata, ale znama castecne satkovala, kdyz sli s manzelem.
Jinak na kurzu jsem se ptala jestli jdou satkovat i dvojcata (byla to moje nocni mura - budu mit dvojcata a co budu delat, kdyz kocar neumim ridit) a jdou. Na netu se daji najit navody a rady jak na sebe uvazat dvojcata.
K te vaze co tahas - ja nosila na brise i 11kg syna (ale to uz byla hranice, pak jsem skoncila). Momentalne to velmi cato vypada tak, ze mam nejmladsi (cca 7.5kg) v satku na brise a prostredni(cca 16kg) za krkem „na konovi“
http://www.nosenideti.cz/…iewtopic.php?…
Dvojky bych nosila, noseni pro me neni jen zpusob dopravy, je to nadstavba naseho vztahu.
Myslim, ze ma smysl nosit, treba i jen jedno dite v satku a jedno dite v monokocaru, clovek je hned mobilnejsi nez s dvojkocarem.
Kdyz budes nosit, deti si na to zvyknou, ty si zvyknes a budes schopna pak snadneji prejit na vazani i na zada, takze pak muzes nosit jedno na brise a jedno na zadech.
Mam manducu a nekolik satku a uzivi se to u nas bez problemu (ale my nekocarujem).
Manzela je potreba zaprahnout do noseni okamzite, dokavad je z deti nalezite vypleskly, nekteri pak maji tendence se cukat. Poridte sobe i detem funkci pradlo a poceni nebude problem.
Nedoporucuju kupovat satek pro sebe i manzela stejny, pokud jste vice rozdilna konfekcni velikost. Az se budes zurive motat do x metru satku do uvazu, na ktery by ti stacilo polovic, pochopis ![]()
Nesnz se usetrit koupi levneho satku, neusetris. Kvalitni satek jde s malou ztratou vzdy prodat, nekvalitni satek mas na dozivoti, nikdo ho nebude chtit.
Satek z druhe ruky neni vubec na skodu, u kvalitniho satku plati, ze zraje jako vino, zanasi se, tudiz je poddajnejsi, lip se s nim vaze. nosenideti.cz, nahore vpravo odkaz bazar nebo http://www.nosenideti.cz/…iewtopic.php?…
p.s.gratuluju
čičinka píše:Dvojky bych nosila, noseni pro me neni jen zpusob dopravy, je to nadstavba naseho vztahu.
Aha tak to pak jo
Mě to právě jen přišlo nepraktické jako ten způsob dopravy.
a zase žádná mamča dvojčat ![]()
díky za ponděty a odkazy až bude chvilka, tak kouknu
eliku - např. v pondělí jdu s malou na krev a mohla bych si jí hodit do šátku a na kočár se vyprdnout…a doma bych taky chtěla chodit, když ti mojí nedonošenečci békají a ještě by měli být v břiše
uvažovala jsem o pro začátek, na zkoušku o jednom- elastickém mobym…ale ten je dlouhý až až ![]()
Projizdela jsem tu diskuzi na TBW, prvni stranky byly dost promazané, ale tak od strany 7 se to rozjede, je tam spousta fotek dvojek, skoda, ze americanky si moc nedelaji nasili, co se spravneho postaveni nozicek a zadecku tyka.
Na nosenideti.cz byla jeste nekde diskuze o noseni dvojek, nemuzu ji najit, tam nekdo doporucoval umistit deti do krize s kapsou, kazde dite na jeden pruh krize. Na to by se hodil ten MaM podle me idealne. Zkusila bych KsK venku, nejdriv to navazes a pak tam strcis deti. Budes pak moct vyndavat nezavisle na sobe.
Na TBW je pak dost fotek dvojek trochu vetsich, tak 3m a vic, jedno na zadech, jedno na brise. Kombinuji tam vetsinou nejake nositko a satek, popripade to maji navazane v jednom satku, ale to mi prijde neprakticke, kdyz zacne kvicet jedno, musis vyndat obe. Ale myslim, ze v pohode by sel navazat satek na bricho, treba zase ten elastak a pak dat na zada mimino do manduky. Ale to uz musi byt dost velke, aby nepotrebovalo tu novorozeneckou vlozku.
Pak tam jsou i nejake fotky ringslingu, ale neprijde mi to moc pohodlne.
Jsem nedavno hledala ruzne info, kdyby dalsi deti byly dvojky, pac deda i babi z maminy strany jsou z dvojek, tak abych se ujistila, ze i dvojky jde nosit. A jde ![]()
Borisko tak jestli do toho půjdeš, tak nám pak dej do dvojčátek nějaké fotky ![]()