Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, potřebovala bych radu.
Jedeme na týden na hory do wellness hotelu. Dostali jsme to jako dárek a v rámci balíčku jsou i masáže a vstup do saun. Dnes jsem 15+3tt.
Bohužel jsem se u doktorky zapomněla zeptat, zda je bezpečné jít na klasickou masáž a ne těhotenskou a taky do sauny.
Máte některá zkušenost prosím? Jestli jste v těhotenství navstěvovaly sauny a chodily na masáže?
Děkuju za odpovědi 😊
V těhotenství se běžné masáže nedoporučují a myslím, že masér ti ji ani neuděla.
V těhotenství jedině těhotenskou masáž a nejlépe u fyzioterapeuta. Určitě o těhotenství říct. Sauna nevadí jestli chodíš pravidelně. Také záleží jak zvládáš teplo. Může se ti udělat špatně.
Chodila jsem na masáže dokud mi bylo příjemný ležet na břiše, ale měla jsem masérku, co mě znala. Potom mi dělala masáže krku a šíje v sedě, kdyby měla klekačku, tak si je s chutí užívám celou dobu. U sauny je třeba hlídat přehřátí. Pokud jsi na saunu zvyklá, tak jdi. Ale vzhledem k tomu, že ses potřebovala zeptat lékařky, tak asi ne a to bych si odpustila….
Jsem masérka a můžu říct, že masírovat těhotné je za trest. Nemyslím to nijak rýpavě. Prostě klasická masáž se dělá v leže na břiše. Na to břicho si asi teď nelehneš. Musela bys ležet napůl naboku. Zaprvé se ti v poloze na boku neuvolní svaly, takže se můžeš bloknout a zadruhé masérka se k tobě bude muset všelijak nakrucovat a hrbit a bude ohrožovat i svoje záda z čehož opravdu taky nebude nadšená. A wellness hotely většinou masáže pro těhotné v běžné nabídce nemají. Zeptala bych se jestli by byla možnost na hotelu vyměnit masáž třeba za bazén nebo něco jiného.
@Janli Do sauny jsem dřív chodila tak jednou měsíčně. Zeptat jsem se chtěla především proto, že nevím zda se může v těhotenství, je to moje první 😊 nikdy jsme si nic okolo toho nezjišťovala
@sharlotkaa celkově prohřívání těla není úplně doporučeno, takže bych saunu vynechala. Ovšem pokud jsi zvyklá, tak je to jiné
@Bafonek myslela jsem si, že se da masírovat i v sedě alespoň krční páteř 😊
@sharlotkaa Tak to samozřejmě lze, ale masáže na hotelech bývají půlhodinové až hodinové a masáž krční páteře se děla cca 10 minut.
Do sauny ve druhém a dalším trimestru v klidu pokud jsi zvyklá. Ve Finsku chodí prý běžné pokud jsou zdravé.
Do sauny bych nelezla. Byla jsem ale na masáži. Musíš to hlavně říct! Masíruje se na boku v sedě a některé častý se nedělají vůbec. muzou vyvolat kontrakce. Dobrý masér s tím problém nemá
@Anonymní píše:
Do sauny bych nelezla. Byla jsem ale na masáži. Musíš to hlavně říct! Masíruje se na boku v sedě a některé častý se nedělají vůbec. muzou vyvolat kontrakce. Dobrý masér s tím problém nemá
Jsou speciální masáže určené pro těhotné. Ty nejsou v běžné nabídce wellnessů. Klasická masáž je taky tak nějak možná, ale vždycky to bude takové „náhražkové“. Prostě masáž jak má vypadat to nebude. Já si po 23 letech praxe s klidným svědomím troufnu tvrdit, že jsem „dobrý masér“ a problém s tím prostě mám, protože kvalifikaci na těhotenské masáže ani speciální klekačku nemám.
Já na masáže v těhotenstvích chodila a chodim normálně, zrovna zítra jdu, už se těším
Ležím jakoby ve stabilizované poloze a masérka mě „šetří“, není to žádná speciální těhotenská masáž, účtuje mi to úplně normálně
V sauně jsem v těhotenství taky párkrát byla, ale jen tak se ohřát, rozhodně jsem nevypotila půl litru ve finský jako jindy…
@sharlotkaa píše:
Ahoj holky, potřebovala bych radu.
Jedeme na týden na hory do wellness hotelu. Dostali jsme to jako dárek a v rámci balíčku jsou i masáže a vstup do saun. Dnes jsem 15+3tt.
Bohužel jsem se u doktorky zapomněla zeptat, zda je bezpečné jít na klasickou masáž a ne těhotenskou a taky do sauny.
Máte některá zkušenost prosím? Jestli jste v těhotenství navstěvovaly sauny a chodily na masáže?
Děkuju za odpovědi 😊
Chodila jsem na fyzio cele těhotenství, ale dělá i těhotné. Saunu jsem taky byla u obou děti (9tt, 18tt a pak nějak okolo 30tt
)… nemáš šanci tělo prohrat uvnitř tak, aby ti stoupla teplota a mimcu to nějak ublizilo. Max se ti díky většímu množství krve udělá driv blbě jak to je pro tělo náročnější, takže já chodila jen na nižší lavice a místo 15 minut třeba 7 nebo jeste lépe do páry a pak vlaznou sprchu - žádnou ledovou nebo bazenek. Uzij si to
@Anonymní píše:
Já tak do cca 20 možná o něco dal měla masaz normálně na břiše. Jen se me fyzio ptala jestli se cítím Ok nevo chci už na bok. Navíc me opravdu prohmatala jak bylo potreba s ohledem na můj stav. Ale z prvního jsem nějak v 8 m byla na těhotenské masáži a teda to byl opruz. Prakticky me hladila po zádech
![]()