Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím! Chtěla bych se zeptat, v jakém věku se asi tak nechá dítě rozumně obléknout, kdy tomu bude rozumět?
Abych nastínila situaci: syn má 19 měsíců a už nějakou dobu u oblékání moc nespolupracuje, ale s příchodem zimy a zimního oblečení se ten problém samozřejmě znásobil. Rád chodí ven, ale nejraději by vyběhl tak, jak chodí doma. Když si má obléknout kombinezu, oteplováky, bundu atd. tak chvilinku nepostoji, válí se po zemi, přetáčí se, utíká, zrovna nutně potřebuje něco dělat rukama, když se mu je snažím dostat do rukávů. Kdyz ho soukam do kombinezy, z pravidla se snaží při tom vylézt na křeslo. Vše provázeno kňouráním nebo řevem. Lítá mě u toho po celém bytě.
Motivace toho, že mu vyprávím, že půjdeme tam, kde to má rád, nebo ze musi být oblečený, aby mu venku nebyla zima, nezabírá. Rukavice na něj nedostanu ani v techto mrazech, tahá je hned dolů
Už jsme se kvůli řevu nad rukavicemi vraceli z půlky procházky za trest domů.
Nějaká rada? Kdy to přejde? Už mě to fakt nebaví ![]()
@Ztřeštěnka píše:
Zdravím! Chtěla bych se zeptat, v jakém věku se asi tak nechá dítě rozumně obléknout, kdy tomu bude rozumět?
Abych nastínila situaci: syn má 19 měsíců a už nějakou dobu u oblékání moc nespolupracuje, ale s příchodem zimy a zimního oblečení se ten problém samozřejmě znásobil. Rád chodí ven, ale nejraději by vyběhl tak, jak chodí doma. Když si má obléknout kombinezu, oteplováky, bundu atd. tak chvilinku nepostoji, válí se po zemi, přetáčí se, utíká, zrovna nutně potřebuje něco dělat rukama, když se mu je snažím dostat do rukávů. Kdyz ho soukam do kombinezy, z pravidla se snaží při tom vylézt na křeslo. Vše provázeno kňouráním nebo řevem. Lítá mě u toho po celém bytě.
Motivace toho, že mu vyprávím, že půjdeme tam, kde to má rád, nebo ze musi být oblečený, aby mu venku nebyla zima, nezabírá. Rukavice na něj nedostanu ani v techto mrazech, tahá je hned dolůUž jsme se kvůli řevu nad rukavicemi vraceli z půlky procházky za trest domů.
Nějaká rada? Kdy to přejde? Už mě to fakt nebaví
Bez rukavic mu ruce neumrznou, ani kvůli tomu nenastydne, kvůli tomu bych se nevracela. Příští rok už to bude nejspíš dobré a když ne, tak minimálně pochopí, když ho vezmeš na chvíli ven bez oblečení, že je to to menší zlo, obléknout se. Teď je ještě malý.
Jo, zima se skoromiminem může být peklo ![]()
Asi jak u koho, starší nedělal scény nikdy, mladšímu je přes 2 a půl roku a jsou dny, kdy se oblíkne sám ochotně a dny, kdy s ním musím vylozene zápasit. Rukavice taky moc nechce, ale nechá si prstové, což je ovšem další lahůdka pro oblékání, to jde mizerně i když spolupracuje ![]()
Ahoj,
na jakékoliv zlobení mi u dětí pomohl pravidelný režim, rituály a nenechat je zajít do větší únavy / odložené spaní kvůli mému zařizování ve městě, výletu,…/ a většího hladu/zapomněla jsem vzít na procházku dostatečnou svačinu/
Když jsem udržela pravidelný režim vycházek, spaní, jídla, koupání, vstávání a usínáni byly to nejhodnějši děti na světě.
Když bude syn vědět, že např. po snídani se jde ven a uděláš si z přípravy na odchod rituál - nejdřív vyčůrat, pak společně připravíte oblečení, …. až po odchod ven a stejný rituál po příchodu domů - sundat boty v předsíni, pak bundu a oteplováky, nočníček a umýt ruce, svačinka nebo jiné jídlo,… půjde to za čas jako po drátkách.
Držím palec
@Dlouhá punčoška píše:
Ahoj,
na jakékoliv zlobení mi u dětí pomohl pravidelný režim, rituály a nenechat je zajít do větší únavy / odložené spaní kvůli mému zařizování ve městě, výletu,…/ a většího hladu/zapomněla jsem vzít na procházku dostatečnou svačinu/Když jsem udržela pravidelný režim vycházek, spaní, jídla, koupání, vstávání a usínáni byly to nejhodnějši děti na světě.
Když bude syn vědět, že např. po snídani se jde ven a uděláš si z přípravy na odchod rituál - nejdřív vyčůrat, pak společně připravíte oblečení, …. až po odchod ven a stejný rituál po příchodu domů - sundat boty v předsíni, pak bundu a oteplováky, nočníček a umýt ruce, svačinka nebo jiné jídlo,… půjde to za čas jako po drátkách.
Držím palec
Tohle u nás třeba neplatí. Chodíme každý den stejně, musím pravidelně vodit a vyzvedavat syna ve škole, každý den na minutu stejný čas, stejný prubeh a stejně to jednou jde hladce a jednou se scénou ![]()
@Dlouhá punčoška
Okey, zkusíme
máme rituál na usínání a to funguje supr.
Paradoxní je, že on si třeba i to oblečení na ven sám přinese z předsíně, aby naznačil, že by chtěl jít ven. A pak si to ale odmítá na sebe natáhnout
![]()
Už jsem i uvažovala, že ho nechám fakt vyběhnout před dům jen v těch puncochacich a až si uvědomí, že je mu zima, tak doobleceme ![]()
Příspěvek upraven 26.12.21 v 11:02
@Kriss Tina píše:
Tohle u nás třeba neplatí. Chodíme každý den stejně, musím pravidelně vodit a vyzvedavat syna ve škole, každý den na minutu stejný čas, stejný prubeh a stejně to jednou jde hladce a jednou se scénou
A taky je dobré nevytrhavat od hraní, ale skutečně třeba hned po jídle se jít vyčůrat a obléknout, nenechat prostor, aby dítě začalo jinou činnost.
Může tam sehrát roli únava nebo jiné nepohodlí, o kterém ani nevíš.
Asi bych se snažila omezit prostor a všechno si připravit předem. Protože tuhle zimu se s ním určitě nedomluvíš a takhle by to bylo rychleji hotové. Rukavice jsem vzdala. Úplně si pamatuju ty červené ručky v kočárku ![]()
A zkusila jsi to dítě aspoň jednou místo přemlouvání a vysvětlovaní zcela prostě seřvat? Dát mu dost jasně a důrazně najevo, že takhle se chovat nebude?
Taky se mi osvědčilo nepřesvědčovat, nediskutovat a nekřičet. Sednu si na židli v předsíni a říkám, co oblékám -dáme oteplováky, bundu, čepici, šálku, boty, namažeme nos proti mrazu a jdeme
O ničem jiném nemluvím, chci aby se dítě sousťredilo na to, co právě děláme.
Ja nediskutovala, rikala jsem detem, co jim oblekam a oblekla ja. Nikde jsem je nenahanela, kdyz chtely zdrhnout, hned jsem je chytla a vratila zpet. ![]()
Nema smysl oblekat zmitajici se dite.
Normalne bych oblekala sebe a odchazela, s tim, ze neobleceny s tebou nejde.
Odejit te asi nenecha, ne. Nejpozdeji u vchodovych dveri se oblece.
Rukavice mit nemusi, kdyzu neni zima na ruce.
Jo a dite vyspane, napite, najedene.
@Ztřeštěnka tak já mám dva devitimesicni, vím, že mi nerozumí,
že se jim oblékání nelíbí, ale rozhodně je nenechám utíkat po domě. Prostě teď se obléká a jde ven tak se teď budeme oblékat. Konec žádná diskuze. Kdybych jim teď povolila vysvětlováním a ústupky tak mi pak budou při oblékání skákat po hlavě.
Samozřejmě jsou vždy vyspaní, najezení a přebalení. ![]()
Prvni 2 deti nemely s oblekanim problem. Az na cepicku, tu si hned sundaly. A kdyz jsem zkusila zavazovaci, tak to by the se snad uskrtily, jak si ji rvaly dolu. Tak proste byly v zime bez cepicky, nemocne nebyly. Na treti funguje to, ze kdo je obleceny, jde ven. Takze ji ti namotivuje. A kdyz chtela jit do mrazu jen v tricku a pline a zadne presvedcovani nepomohlo, tak sla v tricku a pline, ja jsem samozrejme vzala obleceni s sebou. Pomerne zahy si tu nahotu rozmyslela. Kdyz nehcce rukavice, tak je nema, jen mame vse s sebou, kdyby bylo potreba.
Mame otuzile holky, ktere chodi v minus 5 stupnich v leginkach, tenke mikine a softshellove bunde. Nemocne nejsou. Jen do snehu si berou kombinezy.