Schopnost člověka učit se...

30
3.6.25 13:52

Schopnost člověka učit se...

Jaká jedna dovednost nebo znalost, kterou jste se naučili mimo školu, vám v životě nejvíce pomohla? :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76352
3.6.25 14:25
@Napohodu píše: Více
řidičák
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
3.6.25 15:52

Nejcennější dovednost, kterou jsem se naučila mimo školu, je schopnost samostatně si dohledat informace a zorientovat se v novém tématu.

Ve škole ti často někdo říká, co máš dělat. Jenže v reálném životě to tak nefunguje. Když ti přestane fungovat internet, když chceš změnit práci, jaký typ čerpadla máš koupit, založit si živnost, vyznat se v daních nebo se naučit správně cvičit, nikdo ti to nenaservíruje pod nos jen tak.

Hodí se umět si najít informace, srovnat si různé zdroje, vyhodnotit, co dává smysl a podle toho jednat. Tahle dovednost mi pomohla skoro ve všem, od technických věcí přes finance až po osobní rozvoj.

Nečekat, že někdo jiný vyřeší, co já můžu zjistit a zvládnout sama, to je podle mě nejcennější dovednost do života a spousta lidem bohužel chybí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5233
3.6.25 16:09

Ochota vystoupit z komfortni zony.

Na dalsi mista bych dala odvahu, nebat se s necim zacit, vytrvalost a zvidavost. A toleranci.

A to, co pise Fitsun, je za me taky svata pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10608
3.6.25 16:11

Vše, co jsem se naučila vlastní pílí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
3.6.25 16:16

Kromě čtení, psaní a počítání mám pocit, že jsem se všechno naučila mimo školu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3255
3.6.25 18:59

Samostatnost!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25133
3.6.25 20:15

Plánovat a předvídat. S detma to byla nutnost. Teď se mi to velmi hodí a nebývám překvapena, když něco nejde podle plánu.
Jsme hodně aktivní, celý týden/mesic/rok se něco děje a často se něco mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25133
3.6.25 20:17

Jinak souhlasím se samostatnosti. Byť jsem nikdy nebydlela sama, tak v mnohem samostatná být musím a jsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
4.6.25 10:32
@Aries6 píše: Více

Jsi dobrá, držím Ti palce, Honza :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
4.6.25 12:54

Naučila jsem se dva cizí jazyky sama doma po odpoledních a večerech - ani jeden jsem neměla ve škole ani minutu a teď mě ty jazyky živí.
Jinak samozřejmě obecně co se člověk naučí životem a životními zkušenostmi - to škola dát nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
4.6.25 13:34

Jestli jen jedna a získaná výhradně mimo školský systém, tak určitě řidičák, ten prostě dává výraznou míru svobody.
Jinak od dětství se mi hodila orientace v jízdních řádech a orientace obecně (ale to je asi částečně vrozené, že se zamotám v cizím městě nebo mě v autě uzavírka navede na objížďku a ten kompas v sobě mám a trefím), a hodil se mi celý „skautský set dovedností“ - uzly, rozdělávání ohně, znalost přírody, práce s nožem/sekerou/pilou atd. Vlastně u ničeho nemám pocit, že jsem se to učila zbytečně, buď se to hodilo nebo mi to dělalo radost, takže dobrý :lol: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14885
4.6.25 20:56
@kyslík píše: Více

S těmi jazyky - klobouček. Jsi dobrá, žes to zvládla sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
13.9.25 21:41

Líná huba holý neštěstí aneb když nevíš, zeptej se. Takže komunikace :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6532
13.9.25 22:01
@kyslík píše: Více

Můžu se zeptat, jak dlouho ses je učila, než tě začaly živit? A také, jak ses je učila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat