Schopnost člověka učit se...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Schopnost člověka učit se...
Jaká jedna dovednost nebo znalost, kterou jste se naučili mimo školu, vám v životě nejvíce pomohla? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nejcennější dovednost, kterou jsem se naučila mimo školu, je schopnost samostatně si dohledat informace a zorientovat se v novém tématu.
Ve škole ti často někdo říká, co máš dělat. Jenže v reálném životě to tak nefunguje. Když ti přestane fungovat internet, když chceš změnit práci, jaký typ čerpadla máš koupit, založit si živnost, vyznat se v daních nebo se naučit správně cvičit, nikdo ti to nenaservíruje pod nos jen tak.
Hodí se umět si najít informace, srovnat si různé zdroje, vyhodnotit, co dává smysl a podle toho jednat. Tahle dovednost mi pomohla skoro ve všem, od technických věcí přes finance až po osobní rozvoj.
Nečekat, že někdo jiný vyřeší, co já můžu zjistit a zvládnout sama, to je podle mě nejcennější dovednost do života a spousta lidem bohužel chybí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ochota vystoupit z komfortni zony.
Na dalsi mista bych dala odvahu, nebat se s necim zacit, vytrvalost a zvidavost. A toleranci.
A to, co pise Fitsun, je za me taky svata pravda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kromě čtení, psaní a počítání mám pocit, že jsem se všechno naučila mimo školu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Plánovat a předvídat. S detma to byla nutnost. Teď se mi to velmi hodí a nebývám překvapena, když něco nejde podle plánu.
Jsme hodně aktivní, celý týden/mesic/rok se něco děje a často se něco mění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak souhlasím se samostatnosti. Byť jsem nikdy nebydlela sama, tak v mnohem samostatná být musím a jsem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naučila jsem se dva cizí jazyky sama doma po odpoledních a večerech - ani jeden jsem neměla ve škole ani minutu a teď mě ty jazyky živí.
Jinak samozřejmě obecně co se člověk naučí životem a životními zkušenostmi - to škola dát nemůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli jen jedna a získaná výhradně mimo školský systém, tak určitě řidičák, ten prostě dává výraznou míru svobody.
Jinak od dětství se mi hodila orientace v jízdních řádech a orientace obecně (ale to je asi částečně vrozené, že se zamotám v cizím městě nebo mě v autě uzavírka navede na objížďku a ten kompas v sobě mám a trefím), a hodil se mi celý „skautský set dovedností“ - uzly, rozdělávání ohně, znalost přírody, práce s nožem/sekerou/pilou atd. Vlastně u ničeho nemám pocit, že jsem se to učila zbytečně, buď se to hodilo nebo mi to dělalo radost, takže dobrý
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kyslík píše: Více
S těmi jazyky - klobouček. Jsi dobrá, žes to zvládla sama
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Líná huba holý neštěstí aneb když nevíš, zeptej se. Takže komunikace ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kyslík píše: Více
Můžu se zeptat, jak dlouho ses je učila, než tě začaly živit? A také, jak ses je učila?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit