Střívka na klobásu + rady začátečníkovi
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
střívka na klobásu + rady začátečníkovi
Koupila jsem si mlýnek na maso s nástavcem na plnění klobás. Strašně toužím to zkusit, ale nedělala jsem to nikdy, ani jsem nikdy nikoho neviděla. Poraďte mi, kde si mám koupit jaká střívka a prosím veškeré možné rady, co bych mohla potřebovat, co vás napadnou, případně odkazy na dobré zdroje, kde jste se to naučili dělat ![]()
Díky za všechny užitečné rady nebo vtipné rady.
(Nenávistné osoby žádám, aby se realizovaly v anketě, za kterou se normálním lidem omlouvám.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Omlouvám se za OT, ale jak jsem nečekala takové téma na emiminu, četla jsem „střídavka na klobásu“ a říkám si, kam se ten svět obrací, když už se lidi po rozchodu musí střídat i o milovanou klobásu
![]()
Takže hlasovat nemůžu, protože jsem mimo metriky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše: Více
to by mohla být odpověď B, vtipně to okomentuji ![]()
Tohle se mi stává furt, dělá to mozek automaticky.
Bacha na mozek, dává nám předzpracované informace dle našich očekávání, šetří nám to čas. Stojí to za spoustou špatné nálady mezi lidmi a zbytečné odmítání dobrého, bylo by dobré si to alespoň přenastavit alespoň na „myslí to dobře, je hodná, ten návrh bude asi zajímavý, je třeba se nad tím zamyslet“, nebo, když to fakt nenapasuješ, tak alespoň „asi jí/mu musí být fakt blbě, když reaguje takto“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Až budeš plnit tak měj střívka pořád vlhká a pořádně je před tím namoč
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na youtoubu koukni na Mistr Málek, je to mistr učnů a má dobrý videa některý díly má právě o plnění a dělání klobás
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka píše: Více
Tohle taky doporučuji. Má tam všechno, postupy atd. a má už i vlastní e-shop.
Naučí tě všechny základy co potřebuješ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše: Více
jo taky jsme se tam učili plnění, na e-shopu má myslím i ty střívka, že je manžel bere odtud ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co si pamatuju od dědy, tak když je budeš plnit, musí být pořádně nacpané, aby tam nebyl vzduch. A nespěchat. S střívka pořádně propláchnutá vyndavat rovnou z vody, nikde je nenechat „válet“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně plnění s mlýnkem moc nevyhovuje: mlýnek jede příliš rychle a nepřizpůsobí se. Raději mám plničku. Plníme ve dvou: jeden točí klikou, druhý plní. Ten, co plní, si vždycky řekne, když chce pauzu třeba na zašpejlení. Střívka na navinutá na nástavci na plničce je potřeba průběžně vlhčit. Než poprvé zašpejlíš, tak vyhnat vzduch, a plnit poctivě.
Střívka kupuji buď Masoprofit nebo Herolt (tam je delší doba dodání a jsou dražší, ale zase větší výběr). Stačí ti bohatě těch 25 metrů. Na klobásy si kup vepřová kalibr 30/32.
Co je hodně důležité, je zpracovávat dílo podchlazené, nejlépe s ledovou tříští a mít třeba i mísu v misce s ledem (můj robot to umí). Jakmile by se dílo zahřálo, tak by pustilo vodu a klobásy by chutnaly jako drtiny.
Recepty používám například ze stránek http://www.zabijacka.net/ . Jenom přepočítám na menší množství.
Prosolené maso nechávám odležet zavakuované, je to pohodlnější než v nádobě.
A nenech se odradit, když se to napoprvé úplně nepovede. Žádný učený z nebe nespadl a chybami se člověk učí
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava píše: Více
Já mám takovýto robot a hodně to usnadňuje. Základ je, že dílo musíš udržet řádně vychlazené.
U nás špejlí chlap a prý se to naučil sám, takže s tím více neporadím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
OK tak ako robime my (recept nedam to je rodinne dedicstvo).
(POZOR: Linky nahodne, neviem ci dane produkty funguju spolu a co to bude OK, je to iba ilustracny obrazok, nie doporucenie na kupu!)
Maso pomliet. Ked som bol maly a boli sme chudobny tak sme mleli na rucnom mlynceku a ver ze sa to da. Teraz mame elektricky , pretoze mleci nadstavec na robota nedokaze pomliet maso. Je dobre rovno pomliet aj ostatne vacsie ingrediencie ktore nebudem menovat, na zaver aby si vycistila mlyncek zober trochu z pomleteho masa a nechaj ho prejst znovu mlyncekom. Potrebujes aspon 2 sajby podla toho ako je maso mastne a ake chces klobasy, niekedy 3.
Ostatne ingrediencie a koreniny: Na miesanie potrebujes dostatocne velky lavor, my pouzivame vanicku kde som sa kupal ked som bol maly. Dolezite je rovnomerne zamiestat a chladit, stale chladit (aj pri mleti). Maso sa NESMIE nikdy zohriat, do ruky ho vzdy beries iba na nutnu dobu (vyber masa a jeho priprava je na samostany prispevok
).
Creva: Vzdy prirodne, normalne kupis v obchode, mrazene, na niektorych je pisane tenke, ale to je reklamstina, su proste take ake su. Nestoja moc, takze sa neboj kupit viac a ked sa ti nepacia tak ich vyhod. Ked ti zostanu tak vyberies z vody, nechas uschnut nie uplne do sucha ale aby boli stale vlhke, das so krabicky, zasypes solou a das znovu do mraznicky.
Priprava criev: Creva vyberies z mraznicky a hodis to umyvadla napusteneho vlaznou vodou. Oni sa za chvilu pustia. Najdes koniec, vypleties z ostatnych a nasledne nafuknes, prelozis do maleho lavodika kam si nabrala trochu vody z umyvadla a koniec zavesis na kraj. Vzdy ked ti dojde v dele tak zoberies jeden koniec, nasukas cele crevo na delo a ides dalej. VSETKO co prichadza do kontaktu s crevom musi byt mokre tou vodou z umyvadla inak sa crevo roztrhne (teda stol, nadstavec dela…).
Plnenie: robotom podla mna nieje mozne (inde ako v reklame a na youtube), plni sa vzdy delom , mlyncekom alebo rucne (mne sa najviac osvedcila varecha, ale opruz je to neskutocny). Ten nadstavec ak nemas delo daj na rucny mlyncek. Toto je otazka skusenosti. Crevo nesmie byt plne pretoze pri zatacani ti rupne, ale nesmie tam zostat vzduch. Cvicit, cvicit… Crevo skoro nic nestoji, ked sa ti vysledok nepaci, proste to maso z creva vytlacis, crevo vyhodis, vezmes nove a ides znovu. Nam sa toto odvedcilo robit vo dvojici. Jeden ovlada delo a druhy ‚odobera‘ naplnenu klobasu.
Zatacanie: Po naplnenie popichas ostrou ihlou pekne rovnomerne aby pri zatacani mal kadial unikat vzduch. Chytis si crevo v rozumnej vzdialenosti (ake dlhe chces mat klobasy) a zatocis dost na to aby sa same nerozplietlo.
Nasledne mozes davat do udiarne, mraznicky, zavarat, susit… pripadne kombinovat tieto postupy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit