Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, naší malé bude jeden rok, poslední dobou od maminek slýchám, že byli s dětmi na screeningu očiček s prckama, je to prý hrazené evropskou unií, já sama mám vadu na pravém oku, tak bych ráda věděla, jestli je malá ok, byla jste některá, jak to probíhá a nemůže jim to uškodit a nemáte popřípadě kontakt na někoho, kdo ten screening dělá v Pardubicích předem díky za odpovědi ![]()
AHoj, bohužel nevím jak v pardubicích, ale vyhledej si „ortoptika“ a uvidíš co u vás je. Oni mívaj právě různé projekty financované z EU, takže já si počíhala, až to u nás bylo zadarmo
jinak vyšetření stojí do 300,–. Dětem ten screening rozhodně neublíží. Já šla s dcerou v 8 měsících -dřív prý se to ani nevyšetřuje. Naše ortoptička to brala pečlivě - normálně se dítě kouká do takového přístroje, za pár vteřin to cosi změří a výsledky vytiskne na papírek. Navíc se ortoptička snažila dceru rozšilhat (ukazovala hrčku u nosu, pohybovala s ní) a nepovedlo se, což je dobře. Synovi, kterému byly už 3 roky jsme měli doma zakrývat jedno a druhé oko, aby si zvykl, tak tomu testovala oči ještě odděleně.
Pokud něco najde, pošle vás ortoptik k oční lékařce na rozkapání a změření dioptrií. Rozkapání nebolí, jen po tom to dítě tak půl dne hůř vidí.
jee, moc děkuju za odpověď, hned jdu šmejdit po te ortoptičce, jsem ani nevěděla, že se jim říká takhle. Znám jen optička, ale ortoptička
Jinak jsem ráda, že jim to neškodí, snad někoho brzy seženu, ráda bych se uklidnila, že má ty očka v pořádku ![]()