Screening - prosím o radu s výsledky

44
31.8.16 09:45

screening prosim o radu s vysledky

Ahojky holky: prosim o vasi radu; byla jsem na prvotrimestralnim screeningu a vysla me tato hodnota ve 12+4 a vek 30 let : NT 2,4 mm, volny hCG 1,352 MoM, PAPP-A 0,401 MoM, trizomie 21 - 1:844, trizomie 18 - 1:9961 a trizomie 1:20000 - mela bych jit s takovymhle vysledkem na odber plodove vody.Moc prosim o nazor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6993
31.8.16 09:55

@terkane ty poměry znamenají, že 1 těhotenství z 844 je pravděpodobně postižené… cítíš se jako 1 z 844?
(Ne, nešla bych, měla jsem horší a taky nešla)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
31.8.16 09:59

Já mám populačně k věku riziko 1:124, upraveno dle výsledků 1:518 (trizomie 21) a na plodovku nejdu, i když mi je 38 let. Riziko komplikací při odběru vody je vyšší než riziko gen. vady, dle toho jsem se rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15595
31.8.16 10:00

A co ti jako bránilo, aby jsi se zeptala přímo u doktora? :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padme93
31.8.16 10:00

Tak pokud doktor odběr plodové vody doporučil, asi má důvod. Dneska už riziko potratu při odběru je menší, než 1% a nemyslím si, že by to bylo nebezpečné.

Ale jít na ní nemusíš. Tyhle výsledky jen říkají, jaká je pravděpodobnost vad. Potvrzuje se to právě odběrem plodové vody, nicméně povinné to není. Většina maminek se rozhodne těhotenství ukončit, pokud se nějaká vada prokáže, ale najdou se i takové, které ne a milují miminko i postižené.

Je to na tobě, zda chceš mít jistotu, anebo ti na tom nezáleží ve smyslu, že by ses případně postiženého miminka nevzdala.

• Citovat
  • Upravit
31672
31.8.16 10:26

To je podle mě negativní screening. nebo tobě dr plodovku doporučil? ty čísla jsou ok, NT taky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5108
31.8.16 10:34

@terkane já měla populační riziko 1:86 a upravené 1:1711 je mi 40 a o plodovce nikdo nemluvil, ma za sebou i druhý screening s mimi je v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
31.8.16 11:56

Na čísla nekoukej, pokud je tam prý výraz „negativní“, tak je to v celkovém hodnocení OK a nikam nechoď!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9180
31.8.16 12:16

Já měla riziko DS 1:4! Hned druhý den jsem šla na odběr choriových klků, předběžné výsledky byly ten den (negativní) a celkové se jim nepovedli, takže mě hnali na odběr plodové vody, na triple testy a to už jsem obojí odmítla.
Pak další problém ve 20 tt, dr se nelíbil nález na srdci, naštěstí mě přeobjednala ob dva dny a to už bylo fajn.
Výsledkem je zdravý chlapec, přirozený porod (40+ 2) 4310 g :) :mavam:
Podle mě máš krásné hodnoty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.8.16 12:50

Nuchalni projasneni 2,4mm jeste lezi stale v norme. K tem hormonalnim hodnotam se nebudu vyjadrovat, neznam spravne hodnoty.

Mne vyslo projasneni 1,2mm, nostni kustka dobre vyvinuta, hormonalni hodnoty na jednicku (uz si ale nepamatuju kolik). Riziko downa 1:2700 pri veku 36 let. A co myslis, doktorka mi stejne navrhovala odber plodovky a to prestoze jsem mela vsechny hodnoty ukazkove. Kdyz jsem kategoricky odmitla, tak uz me dal netlacila, akorat me upozornila na moznost testu z krve, ktery je ovsem dost drahy.

Take me chtela rovnou objednat na triple testy, na ktere jsem rovnez nesla, protoze jsou casto falesne pozitivni a ten stres nepotrebuji. Do toho triple testu me ovsem uz dost tlacila. Nechapa jsem proc. Ptala jsem se ji, jaky prinos by ty testy meli mit, neco mlela o rozstepech. Zeptala jsem se ji, zda by ten rozstep nebyl videt uz ted ve 12. tydnu. Musela jsem se ji to zeptat velice primo 4×, nez mi nakonec dost neochotne odpovedela: „Ano bylo by to videt, pokud by ten rozstep byl opravdu velky. Ovsem, malinky rozstep rtu nebo jenom jednoho obratle by treba nebyl videt“. Ok, ale kdyby ditko melo tak maly rozstep, tak prece na potrat nepujdu a resit se to bude stejne az po porodu, ze?

Na tu plodovku bych byt tebou nesla. Videla jsem 2 pani, ktere na tom byly (zatimco jsem cekala v cekarne) a tvarily se dost ztrhane. Evidentne je to dost bolestive i kdyz doktori ti samozrejme budou tvrdit, ze to boli jako odber krve z paze. Moje kolegyne na tom byla taky a po odberu pak zacaly komplikace, takze musela zbytek tehotenstvi prolezet.

Pokud se ale hodne bojis downa, tak na to jdi, at mas klid v dusi. Anebo se zamysli nad tim, jestli ti stoji za to dat 10 tisic a jdi na ten odber krve. Je to dost spolehlive, ale drahe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
31.8.16 13:50

@Ornwen Já se taky necítila, to se necítí žádná z nás, a přesto byla diagnoza potvrzená. Já prostě nechápu, proč se chodí na prvotrimestrální screening, když pak žena další vyšetření nechce i přes potvrzené riziko postižení dítěte. Možná bych to pochopila u žen, která ví, že si dítě nechají za každou cenu, ale i tady je dobré vědět, co se dá očekávat a být na to připravená. Mě si osud vylosoval, abych byla ta jedna z osmiset. Kdyby byl v té době prvotrimestrální screening, věděla bych o problému hned a podstoupila celkem jednoduchou interupci. Takhle se na to přišlo pozdě a já musela podstoupit porod mrtvého dítěte ve 21. týdnu. Jaké je to peklo, ví jen ta, která si tím prošla. Přestaňte strkat hlavu do písku a řešte všechno včas. Ono to sice vypadá hezky - riziko je malé, ale je. A bohužel žádná z nás neví, která bude vylosovaná příště. Pokud máte strach z komplikací při odběru plodové vody, dá se přece vybrat špičkové pracoviště, kde je riziko opravdu nízké. Ten pocit, že víte, že je vaše miminko zdravé, je nadevšechno. Moc bych si přála, aby žádná žena na světě už nikdy nemusela zažít to, co já a diagnostikou v prvním trimestru se dá předejít spoustě trápení. Máme jedno z nejlepších zdravotnictví na světě v péči o matku a dítě, prakticky vše zdarma a nevyužíváme to tam, kde by to bylo namístě.

• Citovat
  • Upravit
21593
31.8.16 14:02
@Janli píše:
@Ornwen Já se taky necítila, to se necítí žádná z nás, a přesto byla diagnoza potvrzená. Já prostě nechápu, proč se chodí na prvotrimestrální screenin

Tak moment, ona prece nic potvrzene nema, nebo ano? Dostala pomer rizika, tak jako vsichni kdo na prvni screening jdou. Otazka spis zni, jestli je toto riziko dostatecne vysoke, aby podstoupila jine riziko. A proto se pta na nas nazor.

1:844 neni zadne zavratne vysoke riziko. Kdyz to nahodis do kalkulacky, vyjde ti 0,1%. To je desetina jednoho procenta, co to je? Nic.

Ostatne, na downa se testuje i v tripple testech, nebo respektive kdyz jdes na screening ve 20. tydnu, tak se take divaji na ultrazvuku, zda je vsechno v poradku. Na potrat se da jit i ve 20 tydnu, kdyby se nedejboze snad ukazalo, ze miminko downa ma. Osobne si mysluim, ze je to dost nepravdepodobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
31.8.16 14:21

@warita Jenže já měla riziko 1:800 a na plodovku jsem šla. Tam mi to pak potvrdili. Já si tím prošla!!! To, že je riziko nízké, neznamená, že není. Já jsem důkaz. Zakladatelka chce názory a já mám zkušenost. A čekat na jakékoliv vyšetření do pozdějšího stádia těhotenství je nesmysl! Víš vůbec, co to je dvacet hodit rodit dítě a vědět, že je mrtvé? Tomu se dá předejít! Tak proč to neudělat? Potrat ve 20týdnu je vyvolaný porod! V době, kdy už dítě kope! Prosím tě, tenhle názor už nikdy, ale opravdu nikdy nepiš. Fakt si nedovedeš představit, co to obnáší! Proto se PS zavedl, aby se vše dalo řešit včas.

• Citovat
  • Upravit
Padme93
31.8.16 14:23
  • Citovat
  • Upravit
3383
31.8.16 14:32

@terkane Já to měla taky podobně jako ty. Nabídly mi odběr plodové vody, nebo odběr chloriových klků(výškrab). Vybrala jsem si chloriové klky ve 12.týdnu, není tam tak vysoké riziko potratu, jako u plodové vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí