Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám dotaz jak probíhá screening 1.trimestru? A máte někdo zkušenosti s tímto vyšetřením v Mělníku?
V 10tt mi vzali krev u mého gyndaře a ve 13tt jsem jela na utz do nemocnice, tam mi dali rovnou i zprávu s výsledky ![]()
U gyndaře mi vzali krev a mohla jsem si vybrat jestli chci na scenering do nemocnice nebo na genetickou kliniku, podle toho kam jsem chtěla tam mě gyndař na 13tt objednal.
A probíhalo to tak, že jsem došla, lehla si na lehátko, pan doktor řekl trošku si povolte kalhoty a vytáhněte tričko, dal mi gel na břicho a pak začal miminko přeměřovat furt si něco povídal, pak mi vytisknul fotku, řekl odhad pohlaví(trefil se) a vytiskl mi papíry z výsledky sceneringu, jeden nosím v průkazce a jeden jsem odevzdala gyndaři, UTZ trval asi kolem 30min. a pak byl kontrolní ve 21tt a ten trval a probíhal stejně jak ten v prvním trimestru.
To už jsem byla na krvi ale mě by zajímalo jak probíhá ten UZ jestly ho v Mělníku dělají přes břicho nebo jestli dělají vnitřní?
@Veveruska87
V Mělníku jsem nebyla, ale mi pokaždé dělali jen přes břicho.
UTZ. se většinou dělá už přes břicho, jen pokud je špatná nebo snížená viditelnost, tak se ještě udělá vaginální, ale je to opravdu ojedinělé. Jinak nevím, jak je to v Mělníku, ale ke screeningu patří odběry krve a pak podrobný UTZ. Někde se dělají odběry zaráz s UTZ., někde zhruba o dva týdny dříve - u syna jsem měla všechno naráz v 12tt.+4, brali mi jednu zkumavku, teď u druhého jsem měla krev v 11tt.+6, brali mi rovnou tři ampule, dělali spešl UTZ. jen na změření CRL a tím stanovení termínu porodu a ten podrobný UTZ. byl potom další ve 13tt.+4.
Ahoj, mě brali krev na genetické klinice 14 dní dopředu, potom UTZ přes břicho, jen si lehneš, vyhrneš tričko a koukáš na obrazovku na mimi, vaginální UTZ pouze, pokud by nebylo něco vidět a nebo byl problém. Dostaneš zprávu a to je vše. Nebyla jsem teda v Mělníku, ale platila jsem za to 1.400kč. Myslím, že když pohledáš na netu, o screeningu se dozvíš úplně vše, ještě, než tam půjdeš ![]()
Ahoj holky , prosím nevíte jak to je ? Byla jsem na screeningu v 1 trimestru . Odběr krve byl před 14 dny , dnes ultrazvuk (..32 let ) NT: 1,5 … nosní kustka přítomna, riziko DS: 1:8945,.. PS a ES: větší než 1:20000. Ale ptám se ohledně odběru, to mi vyšlo taky dobře, ale chtěli i váhu už u odběru a dnes se mě dr ptal na váhu řekla jsem 75 jako před 14 dny , nevazim se , no a vážila jsem se a mám o 2 kg víc. Myslíte, že to ovlivnilo nějak výsledky té krve ? Mám psáno
papp a : 1,770 ekvivalentni k 1,857 Mom Hcg : 68,1 ekvivalentni k 1,332 Mom Pigf: 28000 ekvivalentni k 1,260 Mom Vzorek odebrán a datum .. když teda sestra psala do zadanky i váhu to vypocetli k aktuální váze? Nebo se to zhodnotilo v den toho ultrazvuku ?? Nevíte prosím? Děkuji
Myslím, že +/- 2kg ti v celkovém výsledků rozdíl neudělá, takže pokud ti doktor řekne, že výsledek je v pořádku, tak je to OK ![]()