Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminy, při screeningu v druhém trimestru mi vyšla hodnota poruchy NTD 1:1000, je to dobré? Doktorka na genetiku tvrdila, že je to ok, ale u svého gynekologa jsem ještě nebyla. poraďte, je to dobrá hodnota? ![]()
Nevím, co je NTD, ale kdybys byla 1000× těhotná, tak jedno miminko z toho tisíce by mělo tu vadu.
Ten poměr vyjadřuje riziko… Podle mě je to dobrá hodnota ![]()
Ano, to se považuje za negativní výsledek. Znamená to, že s takovými výsledky má jedna maminka z tisíce dítě s DS. Takže pravděpodobnost velice malá.
@veronikaajakub Neměj obavy, tento výsledek je v pořádku. Je hrozně malá pravděpodobnost, že by děťátko mělo nějaký defekt páteře
Gynekolog ti to jistě potvrdí ![]()
@veronikaajakub NTD je zkratka pro defekty neurální trubice - dělají se u triple testů. I kdyby bylo riziko vyšší, dělá se jen podrobný UZ.
Hodnoty jsou dobré, ultrazvuk kolem 20 týdne to určitě potvrdí. ![]()
Kdyby bylo riziko větší, pozvou tě ještě na kontrolní utz - někdy kolem 16 tt myslím. Takhle je riziko v poho, neboj.
Tak to jste mě potěšily.
Těch výsledků z testů je tolik, že se člověk v tom těžko vyzná. Byla jsem na genetických testech, protože v prvním screeningu jsem měla špatné hodnoty free BHCG. a teď už se hladina zvýšila, a genetička právě udala hodnotu 1:1000 a downům syndrom je 1:50000.. Teď jsem v 19. týdnu a za týden mě čeká velký UZ…