Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je možné, že se hecují s kamarádkama, bohužel i tohle chování někdy podléhá módě. Je dobře, že jdete j psycholožce.
@dedrichov píše:
Může se klidně jednat o HPO
Duše dětí je křehká nádoba..jako rodič své dítě miluji, jsem ve stadiu vyzařovat dítěti jen Lásku, obejmutí, podporu, přijmout situaci tak jak je, ale máte pravdu. Může se jednat o HPO.
@Anonymní píše:
S hrůzou jsem zjistila, že se má 15 letá dcera sebepoškozuje, pak si to vyfotí a posílá fotky kamarádům. Nevím proč to dělá. S manželem máme hezký vztah ve škole se dcera dobře učí, teď měla vyznamenání. Přijde mě, že se s tím spíš vychloubá. Dnes se budeme objednávat k psycholožce. Máte někdo zkušenosti jak jí pomoci?![]()
![]()
Je určitě dobře, že se to snažíte řešit. Já i mladší sestra jsme v dospívání měly podobné potíže, bohužel našim rodičům to bylo jedno, jen nás seřvaly, že se předvádíme. Sestra je už (snad) z nejhoršího venku, já se budu na psychiatrii léčit možná celoživotně. Tím Vás nechci vyděsit, možná to opravdu dělá jen z „frajeřiny“, pokud ne, tak je dobře, že se to podchytí, co nejdříve. Držím palce ![]()
Dělala jsem to v 15 taky. Ale jen povrchové škrábnce. Dělala jsem to, protože, bohužel, v tom věku mi to přišlo prostě takové módní. Stejně tak jsem dělala, jakože mám “depky”. Všechno mě to přešlo a jsem normální člověk. Do dneška nechápu, co jsem to měla za nápad ![]()
@Anonymní píše:
Je určitě dobře, že se to snažíte řešit. Já i mladší sestra jsme v dospívání měly podobné potíže, bohužel našim rodičům to bylo jedno, jen nás seřvaly, že se předvádíme. Sestra je už (snad) z nejhoršího venku, já se budu na psychiatrii léčit možná celoživotně. Tím Vás nechci vyděsit, možná to opravdu dělá jen z „frajeřiny“, pokud ne, tak je dobře, že se to podchytí, co nejdříve. Držím palce
jsem moc ráda, že píšete..potřebuji to vidět cítit právě z druhé strany..
pro mne to je nepochopitelné.. říká, že jí baví pak ten pocit úlevy..jak jí mohu pomoci..
Příspěvek upraven 01.02.23 v 07:19
@PetraMir Jakoby, já si myslím, že to možná říká částečně z toho, že přesně takhle se to vždy všude píše, pocit úlevy, atd. Ale já osobně si myslím, že to dělá proto, aby byla zajímavá (což není výtka, já taky chtěla být v těch 15 zajímavá, asi jsem si myslela, že nemám okolí čím zaujmout a tak to dělala takhle blbě). Podle mě, kdyby to myslela vážně, tak to nebude nikomu posílat. Ale samozřejmě, za psycholožkou jděte, já psycholog nejsem. Jen říkám svoji zkušenost. Snad bude vše Ok.
@Anonymní píše:
@PetraMir Jakoby, já si myslím, že to možná říká částečně z toho, že přesně takhle se to vždy všude píše, pocit úlevy, atd. Ale já osobně si myslím, že to dělá proto, aby byla zajímavá (což není výtka, já taky chtěla být v těch 15 zajímavá, asi jsem si myslela, že nemám okolí čím zaujmout a tak to dělala takhle blbě). Podle mě, kdyby to myslela vážně, tak to nebude nikomu posílat. Ale samozřejmě, za psycholožkou jděte, já psycholog nejsem. Jen říkám svoji zkušenost. Snad bude vše Ok.
Taky si to říkám, že chce být jen zajímavá..doufám
spíš jak s ní mám komunikovat…bavit se s ní o tom? Popsala mě co cítí…léčily jsme ruce řapíkem..už mě to nebaví za tejden to měla znova…to není řešení, když nechce přestat… Nebo jen aby měla pocit, že tu jsem pro ni ještě víc jí otevřít mateřskou náruč a nevracet se k tématu sebepoškozování?
Teď je ve stadiu že říká, že je jí všechno jedno..
Příspěvek upraven 01.02.23 v 07:33
@Anonymní píše:
Taky si to říkám, že chce být jen zajímavá..doufám
spíš jak s ní mám komunikovat…bavit se s ní o tom? Papsala mě co cítí…léčily jsme ruce řapíkem ..už mě to nebaví za tejden to měla znova…to není řešení, když nechce přestat… Nebo jen aby měla pocit, že tu jsem pro ni ještě víc jí otevřít mateřskou náruč a nevracet se k tématu sebepoškozování?
@Anonymní píše:
Dělala jsem to v 15 taky. Ale jen povrchové škrábnce. Dělala jsem to, protože, bohužel, v tom věku mi to přišlo prostě takové módní. Stejně tak jsem dělala, jakože mám “depky”. Všechno mě to přešlo a jsem normální člověk. Do dneška nechápu, co jsem to měla za nápad
To mě uklidňujete.. ale jak píši zákazy na ní neplatí, říká že je jí všechno jedno ![]()
No tak zjevně vaše ideální rodinka je tak skvělá, že se vaše dcera tak moc neávidí že si ubližuje. A ty jí za to ještě odsoudíš. Přesto že zjevně nemáš nejmenší ponětí, že je psychicky v háji.
Dokud si nepřiznáte vlastní průšvihy ve vztazích, bude to dcera odnášet dál.
Efetivní cestou je rodinná psychoterapie, protože bez změny toho jak fugujete a jak nekomunikujete a jak ignorujete problémy co máte se jí vážně neuleví.
Ona není porouchaná, ona je jen nejcitlivější článek, na kteérm se promítá to co doma máte.
Tady je adresář lidí co umí rodinnou psychoteraii. http://soft-zs.cz/…ce/terapeuti
To sebepoškozování je cesta jak si ulevit od psychické bolesti. O které zjevně neumí mluvit a má zkušenost že kdyby něco zkoušela říct, třeba už někdy dávno, tak že ji odsoudíš - že si jen vymýšlí, vychlloubá se.
Proto potřebuješ pomoc někoho, kdo vás neodsoudí a bude hledat cesty, jak vyčistit a zahojit ty hluboké rány, ne ty na kůži.
Případně volej na rodičovskou linku https://www.rodicovskalinka.cz/
A zkus se přenést přes ostrá slova, která budou zvyšovat tvoje emoce, jasně že strach a vztek je tak nějak na místě. Ale čím dřív to přestaneš bagatelizovat čím dřív to přestaneš vidět jen jako nějaký pubertální výmysl, tím jednodušší bude pro lidi, co se k nim obracíte pro pomoc snazší pomoci vám najít cestu k tomu, abyste spolu uměly mluvit a dcera se nemusela se svou bolestí vypořádat tak, že si ubližuje.
Je dobře že to řešíš. Jen bude potřeba jít o něco hlouběji a je mi líto, nebude to příjemné. Pro tvoji dceru je snesitelnější se řezet, než snášet to co prožívá…
Příspěvek upraven 01.02.23 v 07:46
@Ou píše:
No tak zjevně vaše ideální rodinka je tak skvělá, že se vaše dcera tak moc neávidí že si ubližuje. A ty jí za to ještě odsoudíš. Přesto že zjevně nemáš nejmenší ponětí, že je psychicky v háji.Dokud si nepřiznáte vlastní průšvihy ve vztazích, bude to dcera odnášet dál.
Efetivní cestou je rodinná psychoterapie, protože bez změny toho jak fugujete a jak nekomunikujete a jak ignorujete problémy co máte se jí vážně neuleví.
Ona není porouchaná, ona je jen nejcitlivější článek, na kteérm se promítá to co doma máte.
Tady je adresář lidí co umí rodinnou psychoteraii. http://soft-zs.cz/…ce/terapeuti
Nevím proč jste tak agresivní, neodsuzuji její chování, jestli jste četla co píši..potřebuji slyšet více názorů..a jak jsem psala dneska budu volat lékařce a objednáme se na sezení ![]()
@Ou píše:
To sebepoškozování je cesta jak si ulevit od psychické bolesti. O které zjevně neumí mluvit a má zkušenost že kdyby něco zkoušela říct, třeba už někdy dávno, tak že ji odsoudíš - že si jen vymýšlí, vychlloubá se.Proto potřebuješ pomoc někoho, kdo vás neodsoudí a bude hledat cesty, jak vyčistit a zahojit ty hluboké rány, ne ty na kůži.
Případně volej na rodičovskou linku https://www.rodicovskalinka.cz/
moc děkuju
@PetraMir píše:
Nevím proč jste tak agresivní, neodsuzuji její chování, jestli jste četla co píši..potřebuji slyšet více názorů..a jak jsem psala dneska budu volat lékařce a objednáme se na sezení
bagatelizuješ to - je to jen móda, dělá to aby se vychloubala. To je bohužel běžná reakce. Člověk tím chrání sám sebe…
A ostrá jsem kvůli tomu, že bagatelizací toho že máte všichni problém budete ten průšvih jen udržovat při životě, jen k té tuně viny, co dcera teď cítí přidáte další tunu a její patologizaci, protože ona je ta porouchaná a rozbitá.
Lidi na které se pak obrátíš nebudou ostří. Ale pokud si pár věcí nepřiznáte se svým mužem předem, tak se věci prostě potáhnou roky.
Tady si poslechni výpovědi lidí, kteří už po letech sebepoškozováníá dokázali najít hlas a mluvit o tom.
S hrůzou jsem zjistila, že se má 15 letá dcera sebepoškozuje, pak si to vyfotí a posílá fotky kamarádům. Nevím proč to dělá. S manželem máme hezký vztah ve škole se dcera dobře učí, teď měla vyznamenání. Přijde mě, že se s tím spíš vychloubá. Dnes se budeme objednávat k psycholožce. Máte někdo zkušenosti jak jí pomoci?