Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky. U mojí dcerky se objevila seborea. Má stroupky a už začínají i červené flíčky. Mažu jí hlavičku dětským olejíčkem, vyčesávám, ale pořád se mi nedaří se toho zbavit. Při koupání jí pořádně hlavičku namočím, nanesu šampón, vydrbu jí pořádně hlavičku a řádně splachuji.Po koupání jí froté ručníčkem hlavičku vysuším, následně naolejuji a pak vyčesávám. Nemáte nějaký návrh na kosmetiku, která by jí mohla ulevit a stroupky veléčit? Za radu moc děkuji.
To pořád běží reklama. Vždycky se ji směju.
Capillus konopné mazání. Ale zkušenost nemám žádnou.
@Fifi2 Tak to nevím, mám přetáčení a na reklamy se vážně nedívám.
@Caty 23 Co jí? U mých dětí se seborea objevila vždy když měli moc cukru (třeba ovocná přesnídávka z extrémně sladkých hrušek). U neteře se objevila když si ségra dopřála něco sladkého, neteř byla dlouho výhradně kojená.
Jinak na léčbu se mi nejvíc osvědčila tahle kombinace: mandlový olej před koupáním, aspoň 20 minut na hlavě, během koupání opatrně odrbat, u syna to šlo rukou, dcerka je víc vlasatá, tu jsem drbala tangle teezerem a po vysušení vlasů (ideálně vyfénovat, po vysušení ručníkem zůstává moc vlhkosti) a nakonec natřít 100% jojobovým olejem, ten se výborně vstřebává jak do pokožky tak přímo do vlasů, takže kůži zvláční, v živí a asi tak 10 minut po aplikaci vůbec nemastí.
Edit: ještě zkuste změnit značku šamponu, ten to taky může dráždit. Já nakonec skončila u dětského šamponu od Natura Siberika, po Weledě se to synovi zhoršovalo.
@Caty 23 já jsem koupila od Biodermy přípravek na seboreu a nám tedy moc pomohla
zkoušela jsem všechno možné a tohle jediný zabralo. Syn to měl opravdu hodně po celé hlavě a zasahovalo mu to i do čela ![]()
Dcerka mela taky seboreu, mela bile stroupky. Doktorka nam doporucila sampon “Linola”, po cca mesici seborea byla pryc ![]()
@Caty 23 tohle je ono https://www.drmax.cz/…am-krem-40ml?…
A koupila jsem i šampon z téhle řady.
Dávala jsem modrou indulonu hodinu před koupáním, pak vyčesala a vlásky umyla, u některých dětí se objeví několikrát dokola, chce to trpělivost, časem zmizí a šetrně vyčesávat, šampony bych nepoužívala, jen vyjímečně po té induloně…třeba sebamed , eone, nějaký přírodní… jinak stačí mýt vodou
@kavenka Bioderma je dobrá kosmetika. Víte přesný název? @Heivka mala je kojena ja jim vsechno.krom alergenu jako je treba med, rajcata atd. Jim maso, ryzi, zeleninu. nekdy testoviny nekdy si dopreji i knedlik.Mala jen prs. Vyjmecne UM.
@Caty 23 Tak si zkuste pohlídat jestli odněkud nemáte zvýšený obsah cukru, může to být i projev nějaké lehké potravinové intolerance, pokud by nepomohla změna kosmetiky, asi by nebylo špatné zkusit u vás vylučovací dietu. Třeba u neteře takhle sestra zjistila intoleranci na jablka, když je úplně vyřadila z jídelníčku, tak se neteři zlepšily všechny kožní problémy, seborea zmizela, zlepšil se i ekzém.
@Caty 23 Nám pediatrička doporučila kosmetiku od Dr. Konrad. Tekutý pudr na zasušení na noc a pak kalciovou mast na promaštění přes den. Ale dcerce se to ve 4 měsících ztratilo. Teď má druhá dcerka to samé, takže lecime stejně a pomáhá to.
Používám pro děti šampón Linola, doporučila mi ho doktorka. Vždy jim hlavu namočím a vyčesávám seboreu plochým dětským hřebínkem, potom umyju tím šampónem. Sám šampón to ale nevyřeší, hlavní u nás bylo to odloupat z pokožky tím hřebínkem.