Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Druha dcera byla hrozne zavisla na dudliku. Manzel se v jejich 18 mesicich “nastval”, vsechny dudliky najednou vzal a vyhodil. Bez jakychkoliv slov. Desila jsem se noci. A ona usnula a spala lepe nez s dudlikem. Proste nejak vedela, ze dudlik uz neni a byl klid.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu pro radu
Malý bude mít za dva týdny 2 roky a je fest závislý na dudlíku, mně už to ale dost vadí, protože za prve mu nejde rozumět co říká, ale co je důležitější, bojim se o zuby. V listopadu jsem mu začala podsouvat myšlenku, že cumle dame Mikulasovi a on nám za to dá kokina, někdy souhlasí, někdy ne. Bude u nás par dni totální peklo, s tím počítám. Nejsem hrozna matka?Vím, že bude hrozně smutny, naštvaný, spaní bude otřesný, nechci aby byl nešťastný. Ale fakt se bojim, aby nemel křivé zuby, a je to dost otravné všude ho tahat a stokrát denně hledat. Jak jste to měli vy?
Dcera má 19 měsíců a taky dudlíkem nepohrdne. Chceme se dudlíku kolem toho druhýho roku zbavit, ale začínáme pozvolna. Dudlík zásadně jenom na spaní, neexistuje že ho bude mít v puse pro nic za nic. Jsem důsledná, takže v tomto směru nemám slitování a dcera to kupodivu přijala bez problému. Až se trochu zajedeme v tomto novém režimu, přejdeme na odebrání dudlíku i na noc. Deadline si dávám ten druhý rok, ale doufám, že se nám to podaří už po Vánocích.
Já bych hlavně začala omezovat to kdy ho má, na usnutí ok, ale pak už ne, to samé na ven. Proč? V podstatě by se měl zbavit do roka kvůli zubům, hrozí velké křivení v těch dvou letech hlavně jestli ho má nonstop
já ubírala, pak se jeden ztratil a pak ve druhým byla díra a bylo to…
Nejdriv jsem odbourala dudlik pres den. Dudlik byl jen na spinkani. To uz tak v roce a pul. Pak, kdyz jsem se pevne rozhodla, ze uz dudlik teda ne ani na spani, tak jsem pockala, az se ztrati a dalsi uz nekoupila. Kdyz se po nem ptali, tak jsem popravde rekla, ze nevim, kde je. Za par dni na nej zapomeli. Dudlali si pusou pri usinani i bez dudlilu hodne dlouho.
Pokud je to se řevem, není ta správná doba. Nedávala bych mu ho přes den a mluvit zásadně bez dudlíku, ale na spaní ho mít může. Naše zubařka nám řekla, ze do tří let to nemám řešit, ale to určitě neplatí pro to, aby ho měl celý den v puse.
Syn měl taky dudlík jen na spaní a před druhými narozeninami se to zlomilo a chtěl ho nonstop. Bez něj byl protivný, zlý, brečel celý den. Takže jsem všechny schovala a čekala peklo. Jenže jak ho neměl ani na spaní, tak to bral úplně v pohodě. Prostě není. Mnohem lepší než postupné omezování. Měla jsem u toho strach a příjemně prekvapilo
Taky jsme měli hrozného závisláka a ve dvou letech odevzdal Mikulášovi, ani neprotestoval, asi strach
a když si na něho vzpomněl, že ho chce, stačilo připomenout, že ho dal Mikulášovi ![]()
Malá měla rok a 3/4, kdyz dudlik vymenila s Mikulášem za kokina…ptala se po nem pri usinani asi tyden, ale stacilo rict, ze jej vymenila za dobroty a vse bylo bez place
s mladsi jsem to chtela udelat stejne letos, ale ta pred par tydny dobrovolne darovala dudlik miminku od sousedu co se narodilo a ani se nepta ![]()
Dcera ve dvou letech dobrovolne vymenila dudlika za plysaka. Bez nejakych velkych protestu. Pres den to bylo ok, vecer usinala taky vcelku bez problemu. Zato v noci to bylo peklicko, trvalo skoro rok, nez se prestala v noci budit s revem. Drzim palce, at to jde u vas v pohode.
Taky jsme sebrali ve 2 letech, je to hodně důležité kvůli zubům.
Myslím, že nejdřív přes den asi v roce a půl, potom v těch 2 úplně. Nějaká velká scéna se ale nekonala
Říkali jsme pořád dokola že je to fuj fuj. Sama ho hodila do koše. Pak nějak hledala, ale smůla
Blbý bylo, když na něj někde narazila asi po půl roce (zapadlej v kabelce
), hned s nim do pusy ![]()
![]()
Všechny mámy se bojí a potom je to tak jednoduché. Vem ho, vyhod. Max jednu dvě noci bude nevrlej a pak pohoda.
Taky můžete dopadnout jak sousedka. Dudel v hubě v pěti letech, ve školce ho nemá a jeho matka ji ho tam nosí… Ze školky jde s ním. Ostuda. A opravdu nekecám.
@Mallorka píše:
Všechny mámy se bojí a potom je to tak jednoduché. Vem ho, vyhod. Max jednu dvě noci bude nevrlej a pak pohoda.Taky můžete dopadnout jak sousedka. Dudel v hubě v pěti letech, ve školce ho nemá a jeho matka ji ho tam nosí… Ze školky jde s ním. Ostuda. A opravdu nekecám.
Tak jednoduché to není. Resp. u každého dítěte je to fakt jiné.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu pro radu
Malý bude mít za dva týdny 2 roky a je fest závislý na dudlíku, mně už to ale dost vadí, protože za prve mu nejde rozumět co říká, ale co je důležitější, bojim se o zuby. V listopadu jsem mu začala podsouvat myšlenku, že cumle dame Mikulasovi a on nám za to dá kokina, někdy souhlasí, někdy ne. Bude u nás par dni totální peklo, s tím počítám. Nejsem hrozna matka?Vím, že bude hrozně smutny, naštvaný, spaní bude otřesný, nechci aby byl nešťastný. Ale fakt se bojim, aby nemel křivé zuby, a je to dost otravné všude ho tahat a stokrát denně hledat. Jak jste to měli vy?
Náš závislák má dudel na uspávání. Ale přijdeme z venku, dudlík položí na stůl, já schovám. A hotovo.. trvalo pár dní, než si na to zvykl, ale teď ho automaticky hledá jen ve chvíli, kdy jdeme spát - polštář a dudlík
to je naše výbava
takže bych zkusila jít touto cestou. Nějaká hranice, kdy ho mít může a kdy nee
od, přes den spí jen v kočáru.. dudel na noc vesměs po cca půlhodině vyplivne a v noci nehledá, takže v Klidu
Taky je lepsi spis to postupne omezovani. Vem to na sebe a cokoladu nebo kafe nabo neco podobneho. Pokud by si se chtela zbavit zavislosti/vytvorit novy navyk.
Je lepsi to omezit, postupne, zvykat si na situaci, nez si ze dne na den rict, ze zrazu si nedam neco co mam rada.
Taky jsme meli zavislaka, kolem 1,5 roku jsem omezovala jen na spani. Pak mel rymu a spatne dychal, nemel 2 roky jeste. Tak jsme dudlika nedali ani na spani, aby se mu lepe dychalo pusou. A nebyl ani rev ani hledani. Teda asi 2× se zeptal pak, rekla jsem ze neni a byl klid.
Ale neslo by to bez pripravy predtim. Zrazu pocas nemoci vzit dudlaka - to bych byla krkavci matka.
Ahoj holky, jdu pro radu
Vím, že bude hrozně smutny, naštvaný, spaní bude otřesný, nechci aby byl nešťastný. Ale fakt se bojim, aby nemel křivé zuby, a je to dost otravné všude ho tahat a stokrát denně hledat. Jak jste to měli vy? 
Malý bude mít za dva týdny 2 roky a je fest závislý na dudlíku, mně už to ale dost vadí, protože za prve mu nejde rozumět co říká, ale co je důležitější, bojim se o zuby. V listopadu jsem mu začala podsouvat myšlenku, že cumle dame Mikulasovi a on nám za to dá kokina, někdy souhlasí, někdy ne. Bude u nás par dni totální peklo, s tím počítám. Nejsem hrozna matka?