Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj jdu si pro radu a uklidneni. Narodili se mi dvojcatka v 34tt nyni jim jsou tri tydny. Stale jsme v nemocnici ale zitra jdeme donu. Dnes pri vizite holcicce slyseli selest tak udelali kontrolni ultrazvuk. Jenze kdyz ho dr delal a zacal vetou: pani doktorka mela pravdu… moje hlava prestala vnimat. Pamatuji si jen ze neco v srdicku neni srostle jak ma, ze se ji misi okyslicena krev s neokyslicenou. Verdikt: za 3 mesicd kontrola a uvidi se jestli se to spravi samo.
A me zajima co je to neco co nema srostle a zpusobuje miseni krve? Jaka je sance ze se to spravi samo? Pokud to samo nesroste co dal? Operace?
Dekuji za vase nazory
@kattulda001 AHoj, naše B to měl taky, prostě je tam dírka a časem se mu vytrvořila nějaká řasa, co to v potřebnou chvíli zavírá, chodili jsem taky na kontroly, po 2m, 3m, 6m, a teď v lednu bychom měli jít po roce. Pořád se to lepšilo. ![]()
@kattulda001 kdybych si vzpoměla, jak se to jmenuje. Ale u takhle malých mrňátek je to běžné, nemají uzavřený jakýs otvor. Proto ta kontrola za 3 m. Neboj ![]()
Chtělo by to zjistit co a jak. Podle popisu bych odhadovala defekt septa komor, to znamená, že mezi srdečními komorami je taková dírka, kterou se dostává okysličená krev zpátky do pravé komory ke krvi neokysličené. Podle velikosti se buď operuje rovnou nebo se čeká, jestli to zaroste samo. Ta pravděpodobnost samospravení se i délky možného čekání je také podle velikosti defektu. Protože přepážka (septum) mezi komorami je tvořeno svalem, tak se menší defekty opravdu spraví sami.
Ráno se na všechno při vizitě zeptej. Pokud jsem to odhadla dobře, tak vážnost situace hodně záleží na velikosti defektu, ale nejspíš to nijak strašné nebude, když se čeká, přeji hodně zdraví tobě i dětem ![]()
Může to být otevřené foa - foramen ovale. Je to jen nějaký neuzavřený otvor v srdíčku, který je tam ještě z doby v děloze. Naše mládě to mělo otevřené dýl než 6 měsíců, zatáhlo se mu to až po operaci v půl roce, ale měl k tomu ještě zúženou aortu. Neboj, teď budou mimčo sledovat, kdyby se to neuzavřelo samo, nasadí prášky a kdyby pořád tak mu to uzavřou katetrizací, ale na to je času dost. většině se to uzavře časem, případně po lékách.
Tři příspěvky, tři diagnózy, opravdu se radši zeptej, ale do rána se nestresuj.
@zoy píše:
Tři příspěvky, tři diagnózy, opravdu se radši zeptej, ale do rána se nestresuj.
Přesně to nám taky řekli, jen se to hlídá, my jsme šli s Honzíčkem na kardiologii na vyšetření, vše v pořádku. Ničeho se neboj, jen to „zaroste“ a všechno bude v pořádku. Taky nás to vyděsilo, ale prý na kontrolu posílají asi 30% dětí. ![]()
A blahopřeji k miláčkům, hodně štěstí a zdraví do vínku.
![]()
@martina.se Tepenná dučej je spojka mezi aortou a plicnicí, kterou u plodu krev obchází plíce a po porodu se normálně sama uzavírá. Foramen ovale je spojka mezi síněmi, taktéž se sama uzavírá po narození. Septum komor je mezi komorami, normálně je zarostlé u plodu už v děloze, ale pokud je defekt malý, tak lze čekat, jestli nedoroste. Je to na třech různých místech na srdci ![]()
@martina.se O to mi nešlo, ale když už se to člověk musí naučit, tak si to pak rád v diskuzi zopakuje ![]()
@martina.se píše:
@kattulda001 kdybych si vzpoměla, jak se to jmenuje. Ale u takhle malých mrňátek je to běžné, nemají uzavřený jakýs otvor. Proto ta kontrola za 3 m. Neboj
foramen ovale…a je to naprosto běžná „komplikace“ na 99% se to zatáhne a bude dobře
@zoy píše:
@martina.se O to mi nešlo, ale když už se to člověk musí naučit, tak si to pak rád v diskuzi zopakuje
já to taky tak nemyslela.. prostě víš víc
tu dučej měl kámošky klučina, normálně se mu to samo zacelilo. tušim, že do roka chodil na kontroly a pak už nemusel ![]()
Náš malý se narodil v 36. týdnu a mezi síněmi to má také, on je tedy bez šelestu, protože to má hodně malé a přišlo se na to náhodou, protože na jip dělají ulz všem miminkům
Teď budeme docházet na kontroly, řešilo by se to prý nejdříve v předškolním věku. Nijak ho to neohrožuje, ani neomezuje ![]()