Šelest na srdíčku - u psa

16557
20.8.11 15:36

šelest na srdíčku - u psa

Dnes jsem byla e svým pejskem na očkování.Mimo jiné si paní doktorka poslechla i srdíčko a zjistila,že má pejsek šelest a mám s ním za půl roku přijít na kontrolu,kdyby se mi něco nezdálo,tak samozřejmně hned.Já si ale ničeho zvláštního nevšimla,žádných příznaků.Pejskovi bylo v květnu 15,tak si říkám,jestli to nemá k věku.
Samozřejmně doma jsem si ještě vzpomněla na plno věcí,na který jsem se mohla zeptat a nezeptala :nevim: :oops: Máte někdo pejska se šelestem?Musí se šetřit,třeba nechodit na delší procházky,nebo má nějaký jiný omezení?Na co si dát pozor?Všem moc děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
20.8.11 15:39

Pejsek nevím, ale já lehký šelest mám a žádné omezení z toho plynoucí, jen si občas (jednou za tři roky cca) dojdu na EKG.
Fenka už je babička, myslím, že to bude tak už k věku a pokud se to nebude zhoršovat (zadýchávání mě napadá), tak to nebude nic vážného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3158
20.8.11 16:06

Nas pes ma 6 let a ma selest, bere leky, zadne priznaky nemel, proste prej je to vrozene, omezeni nema, jen nema litat ve vedru,ale to je asi normalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
20.8.11 16:11

Nám žádný léky nedali :think: Doufám,že si neřekli,že už je to v tomhle věku zbytečný? :cry: Před půl rokem ten šelest ještě neměla a říkala p.doktorka,že uvidíme po Novým roce,jestli je stejnej,nebo se zhoršuje.Tak možná kdyby se to zhoršilo,tak by jí snad léky dali.Ve vedru s ní nechodim na žádný tůry,jen vyčůrat a obejít barák a ve stínu,bojim se aby nedostala z vedra třeba infarkt :oops:
Jinak se ani moc nezadýchává,právě že jen ve vedru zrychleně dýchá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.11 16:31

Ahoj, náš staford má šelest od narození, teda zjistili jsme to až asi ve 3 letech. Vždycky byl v poho, ale letos mu bylo 8 a je fakt, že už se snadno zadýchá, nemůže chodit na slunci, pač by vypustil duši :lol: a doktorka nám zakázala běhání za míčkem. Každopádně léky taky nemáme, protože na klinice nám řekli, že na tohle žádný léky nejsou a máme právě taky přijít ve chvíli, kdy se to zhorší tnz. když začne jakoby kašlat - to prý už bude mít vodu na plicích a to srdíčko už bude poškozené do takové míry, že už se to dá léčit lékama na srdce. Musíme jen čekat. Ale krom toho, že je občas utahaný je uplně v klidu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
20.8.11 16:39

Kettynka je taky unavená a často spí,ale to přičítám věku.Mě ten šelest právě docela překvapil,protože ona je docela dost akční - nechová se moc na svůj věk.Na chalupě prohání kočky,lítá po dvoře jak zběsilá,najde si šišku a hází si s ní,kutálí…má zájem o dění kolem sebe apod.Ale je pravda,že s tím kašláním nám to taky říkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.11 16:52
mahdalka píše:
Kettynka je taky unavená a často spí,ale to přičítám věku.Mě ten šelest právě docela překvapil,protože ona je docela dost akční - nechová se moc na svůj věk.Na chalupě prohání kočky,lítá po dvoře jak zběsilá,najde si šišku a hází si s ní,kutálí…má zájem o dění kolem sebe apod.Ale je pravda,že s tím kašláním nám to taky říkala.

… v 15ti letech????…tak to před ní klobouk dolů :-D …každopádně, ať vám to dobře dopadne. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
20.8.11 18:01

Mám starou fenku se šelestem, chodíme na pravidelné kontroly, ale dr. mi řekl, že dokud se extra nezadýchává či „nekašle“, tak léky nejsou třeba. Zatím je v pořádku, takže ani léky nemusí užívat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
20.8.11 18:03

Mimochodem měli jsme fenku se šelestem a vysokým tlakem na část srdce (nepamatuju si přesně už) do 17 let 8-o . Nezemřela selháním srdce, ale museli jsme ji nechat uspat :cry: kvůli celkové sešlosti organismu, byla slepá, hluchá, špatně jedla (museli jsme jít dělat kašičky z masa, mrkve a těstovin či rýže) a hlavně už jí nesloužily zadní nožičky. Mimochodem moc mi chybí. :-( :-( :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.11 19:53
Pipet píše:
Pejsek nevím, ale já lehký šelest mám a žádné omezení z toho plynoucí, jen si občas (jednou za tři roky cca) dojdu na EKG.
Fenka už je babička, myslím, že to bude tak už k věku a pokud se to nebude zhoršovat (zadýchávání mě napadá), tak to nebude nic vážného.

také mám šelest a jsem podstatně mladší než pejsek… v jejím věku bych se tím netrápila ;) ani pro mě to bůhvíco neznamená, jednou za 3 roky na kontrolu… jinak nic zvláštního ;)

• Citovat
  • Upravit
16557
20.8.11 21:04
Míša8808 píše:
Mám starou fenku se šelestem, chodíme na pravidelné kontroly, ale dr. mi řekl, že dokud se extra nezadýchává či „nekašle“, tak léky nejsou třeba. Zatím je v pořádku, takže ani léky nemusí užívat. :nevim:

Jo,tak to je Ketty asi ten samý případ.A můžu se zeptat,jestli si jí doktor jen normálně poslechne,nebo chodí na EKG?
Já se právě hrozně lekla,aby mi kvůli tomu třeba neumřela :cry: nebo aby jí neselhalo srdíčko :cry: Tak bych nerada něco zanedbala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
711
20.8.11 21:46

Já teda nevím, ale nám kavalírka marodila se srdíčkem cca 12 let. Při zjištění vady hned dělali sono, ekg a rentgen srdce. Na základě toho zjistili, že měla i vodu na plicích, zvětšnou komoru atd. Měla příznaky - zadýchání a hodně kašla. Jinak byla čilá s míčkem si hrála prostě normálka. Pak dostala tři druhy léků a byla úplně v pořádku. Dokonce se jí i srdíčko zlepšilo na tolik, že mohla jít do narkozy (amputace prstu).
Bohužel se dožila pouze patnácti let (nejedla, nefungovali jí zadní nohy a zjitstili, že má nádory na slinivce a slezině - prostě totální selhání organismu)
Pokud nejste ve finanční tísni a záleží vám něm (což asi ano) tak bych rozhodně doporučila kompletní vyšetření srdce. Chtělo by tonějakou specializovanou kliniku. Vyjde to na cca 3 tis. dle velikosti psa. Jsem zastáncem toho, že udělám i radši zbytečné vyšetření a budu mít klid v duši, že jsem udělala všechno, než bych nechala psa trápi a pak litovala, že jsem nic neudělala. Dopředu upozorňuji, že jsem v tonto ohledu přecitlivělá, už jsem viděla umírat hodně zvířat (pracovala jsem kdysi na veterině)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
711
20.8.11 21:49

Ještě jedna informace na vyšetření srdce jsem chodily pravidelně od osmi let každý rok (vždy v pořádku) - předpoklady plemene. Proto jsme si jistí, že jsme udlělaly vše co jsme mohli. A až ve dvanácti nám zjistili problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
20.8.11 21:52
mahdalka píše:
Míša8808 píše:
Mám starou fenku se šelestem, chodíme na pravidelné kontroly, ale dr. mi řekl, že dokud se extra nezadýchává či „nekašle“, tak léky nejsou třeba. Zatím je v pořádku, takže ani léky nemusí užívat. :nevim:
Jo,tak to je Ketty asi ten samý případ.A můžu se zeptat,jestli si jí doktor jen normálně poslechne,nebo chodí na EKG?
Já se právě hrozně lekla,aby mi kvůli tomu třeba neumřela :cry: nebo aby jí neselhalo srdíčko :cry: Tak bych nerada něco zanedbala

Jen ji poslouchá, ptá se mi, jestli má nějaký ty doprovodný projevy, já ho ujistím, že opravdu žádný zmíněný problémy nemá (mám na mysli to zadýchávání a kašel). U tý předchozí byl spojenej šelest s tím tlakem na srdci, na to přišel tak, že ji zrentgenoval a nějak rozrýsoval osy přes srdce a podle knížky zkoumal odchylky a přišel na to. Tam ale byly léky kvůli tomu tlaku, protože kvůli tomu kašlala, ten šelest byl až druhotnej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
20.8.11 21:53
mahdalka píše:
Míša8808 píše:

Jo a ještě chtěl vzorek moči a dělal nějakou analýzu, že prý je to propojený s něčím (nevím :nevim: ) a to by se ukázalo v moči. Přišlo mi to dost zcestný, spíš jsem si říkala, že si chce asi vydělat, no vzal si za to 150,– Kč, tak jsem to dala, ale nejde mi do hlavy, jak by šelest na srdci mohl souviset s močí :think: . Ale možná mu křivdím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný