Selhala jsem nebo plaším?

Anonymní
22.1.23 20:32

Selhala jsem nebo plaším?

Maminky, dneska mě nějak přepadla panika. Nějak jsem určité věci neřešila, ale dneska jsem četla nějaké diskuze a jsem z toho dost špatná.
Syn, 19 měsíců je hodně rozumově vyspělý, hodně rychle se učí mluvit, nová slova, počítá do pěti, hodně si spojuje souvislosti a neskutečně se rád učí nově věci, až si s partnerem říkáme, jestli to už není trochu moc, ale nic násilně ho neučíme, všechno dělá rád, z jeho vlastní iniciativy. Umí si i sám vyhrát (postavičky zvířátek, dává je spinkat, krmí, schovává do stáje,…). Takže jsem myslela, že to zvládám.

Ale! Prozření dnes nastalo, syn se jen párkrát vyčural do nočníku, trénujeme, ale někde jsem se dočetla, že spousta dětí už byla v jeho věku bez plen. Nenají se sám, zkouší lžičkou, ale neumí se sám najíst. Z hrníčku pít neumí, zvládá lahev z pítkem, sportovní lahve, lahve od Jupíku, ale otevřený hrneček nebo plastovou skleničku ne. Tyhle věci ho nějak extra neučím, prostě jsem chtěla, ať postupně přijdou samy, jenom trénováním. A pak si přečtu, že spousta dětí už to umělo, a já si začnu vyčítat, že jsem to nezvládla, zanedbala a měla ho to už dávno naučit. Že je prostě kvůli mě pozadu.
Když si představím, že půjde za rok a půl do školky, a přečtu si, co vše do školky musí umět, tak si připadám úplně k ničemu, protože s takovou jsem to malého měla učit dřív a ne začínat takto pozdě.

Vím, že asi zbytečně plaším, ale myslím, že některé z vás pochopí, jaké občasné stavy matky prvních dětí mají.

Myslíte, že dělám i tak vše správně nebo jsem něco zanedbala.

Děkuji za názory. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mackA159
22.1.23 20:38

Neuc ho pocitat, ale radsi ho uc sebeobsluznosti. Zanedbany neni, ale aspon tou lzickou by uz se mohl najist. :think:

• Citovat
  • Upravit
2650
22.1.23 20:39

:roll: Nestresuj se. Dcera nočník pobrala až snad v 22 měsících. Teď už na něj chodí naprosto v pohodě.

Skleničky a jídlo lžičkou prostě trénujte. Dej mu do ruky hrnek (třeba ve vaně) a ať se napije. Jídlo bude chvíli všude, ale tak maminka prostě zamete…

Moje dcera má jít do školky v září a děsím se oblékání. Být to na ní, celý den běhá nahatá. Furt si stěžuje že horko. (Ne fakt nepřetápím.) :dance: No tak prostě furt větráme a volné věci už jaksi zvládá. Jen teda kalhoty jsou boj. A jedna díra co se dvojí, to je prostě hrůza. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.1.23 20:45

Myslim, ze bys ho mela naucit cist a ridit auto. Jinak to nestihne natrenovat.
Zasadne jsi selhala!!

Ne, vazne. Deti se uci samy, napodobou a tim, ze jim k tomu vytvorime vhodne prostredi.
Normalni dite nemusis „ucit“ fakt nic.
(Jo, kolem dvou let je prakticke naucit na nocnik, to jo.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.1.23 20:50

Selhala si jedině v tom, že příliš čteš o tom co by děti měli dělat a příliš si vyplašená a nejsitá. Neboj, s druhým to bude snazší.

Zablokuj si všechny weby které vysvětlují co všechno matky dělají špatně, když nepouživají tuhle techniku, tuhle věc, tuhle knihu, nekoukají na tohle videa.

A přestaň honit deadline, dítě není projekt, první tři roky je vývoj stejně primárně daný biologicky a poškodit to můžeš jedině opravu masivním zanebáváním a týráním.

Děláš to dobře, máš šikový dítě. Jen tě nervuje to že někdo kecá o tom že ví co je správně. Ty normy jsou velmi volné a nočník potřebuje zvládat až ve školce, rozhodně ne ani ve dvou letech.

Soustřeď se na tady a teď, ne na pocit že musíš něco splnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4159
22.1.23 20:52

Každé dítě je šikovné na něco jiného, malá se sama nají, napije z čehokoliv, ale umí pár slov nebo spíš citoslovců a přijde mne jako scifi, že dítě stejně staré jako ona umí počítat do pěti 8o 8o Ale taky bych se víc naměřila na ty normální činnosti, protože to bude potřebovat do školky. Každopádně rok a půl je ještě fůra času ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
22.1.23 20:57

Stresovat se teď kvůli tomu, že jde za rok a půl do školky a jestli se to do té doby vše naučí… víš jaké pokroky udělají děti za rok a půl? Možná jsi typický příklad toho, že někdy je opravdu lepší internet nečíst :-) A jít si místo toho zacvičit nebo si pustit fajn film :-)

• Citovat
  • Upravit
69142
22.1.23 21:02

Málokteré dítě je až takov génius, aby bylo napřed ve všem. Ba dokonce spousta dětí není napřed vůbec v ničem. To, že někdo v nějakém věku něco umí, vůbec nesouvisí s tím, že to tak musí umět všichni. A ne, v 19 m (čili v roce a půl) opravdu většina dětí na nočník nechodí. A ne, schopnost chodit na nočník v tomto věku není ani trochu zásuhou matky.
Ano, za rok a půl ti půjde do školky. Většina těchhle dovedností se dokáže zlomit skokově, třeba za týden a půl. Nehroť to, podporuj ho, ukazuj, ale jestli hodnotíš jako osobní selhání to, že ti rok a půl staré dítě neumí něco z toho, o čem ses někde na internetu dočetla, že už to nějaké jiné dítě umí… není chyba v tobě a tvých schopnostech matky, ale v tvém zcela zkresleném vnímání světa a přehnaných očekáváních. Ač se občas takové hrdinky najdou, mateřství není v nejmenším soutěž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
22.1.23 21:06

Ja jsem malou vůbec neučila jak se jí lžičkou 8o ani jsem ji neučila cíleně na nočník vše začala dělat naprosto sama bez nějakého nuceného učení. Pokud jsem se snažila jí něco učit tak se sekla i oblékat se učila sama…

Ony se to ty děti prostě nejlépe učí tak že to prostě budou samy dělat.

Zkus mu dát lžičku a kaši…

Zkus mu dát nějaký pěkný hrníček s šikovným uchem a uvidíš sama.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
22.1.23 21:10

Každé dítě je jiné a každý má jinou rychlost všeho. Jedno se nají sám v 19 mes, druhé ve 24., třetí ani jedno… Hlavně klid.

:kytka:
  • Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
22.1.23 21:11

Moje dítě ve 22 měsících do 5 počítat fakt neumí a i tak si myslím, že je úplně normální;))))

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.23 21:26

Synovcovi je 20 měsíců a říká máma, táta a posledních 14 dní i děda, bába a trochu teta a jak dělají některá zvířátka. Z hrnečku pít umí s dopomocí (z plastového asi sám), nočník zvládá (učili ho od cca 9 měsíců), ale pleny má, sám si neříká. Sám lžičkou nejí. Sám se neobleče (strčí ruku do rukávu, nasadí si čepici). Chápe různé souvislosti, v tom je bystrý. Švagrová ho bere jako šikovné dítě, které je napřed. Takže tvé mi nepřijde pozadu.

Anonym z důvodu informací o blízkých osobách.

• Citovat
  • Upravit
2933
22.1.23 21:35

Tak to by selhala minimálně polovina matek :-D tak např. s tím nočníkem, nevím, kde jste se dočetla, že už by měl v 19 měsících chodit na nočník, jako je sice pravda, že před dětmi byla moje představa dost jiná o tom kdy začnou chodit na nočník, realita byla úplně jiná a i potom, co jsem se bavila s kamarádkami, tak opravdu, každé dítě má toto jinak. Já odplenkovala obě děti až ve 2,5 letech, za to ale ze dne na den, nechala jsem je ať si k tomu dojdou samy a fakt mi bylo úplně jedno, jak to kdo má a jak je to dle tabulek, mladší syn, tak tomu to vlastně trvalo ještě déle, úplně bez plen byl dva měsíce před třetími narozeninami, vlastně dva měsíce před nástupem do školky, takže už byl dávno zapsaný a v té době pleny ještě měl, neřešila jsem. Mají teď 3,5 a 4,5 a vidím na nich, že se rozvíjejí dle mého tak, jak by měly, ba v něčem se mi zdá, že jsou ještě napřed. S mladším synem jsem dnes hrála matematickou hru, větší a menší a pěkně mi spadla brada, jak hned věděl, které číslo je menší a které větší, bez přemýšlení to vysolil, umí postavit celé šachy a základní tahy a přitom na nočník začal chodit před 3 narozeninami :-D takže fakt bych nekoukala na to, co píšou na netu nebo říkají ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4161
22.1.23 21:38

Ja si teda myslim ze nepocita, ale umi to jako basnicku ne? To pak je jedno jestli mele mravenecka nebo cisla. Asi tezko ti scita.
Jinak to.moc prozivas. To neni olympijsky zavod matek. Na nocnik ho ucis, pohoda. Lzici mu dej at si s ni hraje a prehazuje treba vicka od petek z jedny misy do druhy, hrnicek ve vane nebo proste natvrdo u stolecku, tak se polije no. Tyhle cinnosti zvladne nakonec kazdej a nemame zadnou obcanku kde mame napsano kdo byl driv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
22.1.23 21:41

Jo a pokud si pamatuji, mé druhé dítě v roce a půl sice jakž takž vyslovilo máma a táta, ale trefovalo ta pojmenování rodičů s asi tak 50% úspěšností. Nočník samozřejmě zcela bez šance. Ve třech letech se ve školce učitelka (která už učila staršího sourozence) rozplývala, jak mám ty děti šikovné, jak nádherně mluví, zřetelně vyslovují a vůbec je vidět, že se jim opravdu věnuji (v reálu byla ve spoustě věcí moje zásluha zcela nulová, že).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí