Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky už jsem se tu ptala ohledně separační úzkostí ale nic nezabírá
malá stale řve!!ted ji byly 2 roky… začala se hrozně stydet drží se me za nohu a vyvadi jenom když na ni nekdo jiny sahne nebo se podíva
už nevim co stím!! tak sem zkusila miniskolku a zacnu ji tam na chvili davat myslite že to pomůže? už fakt nevim ![]()
Ahoj, ja teda jen nakoukla, nevim co je separacni uzkost
. A davas malou hlidat treba babickam?
Separační úzkost je když dítě má potřebu být stále s matkou nikdo jiný k němu pomalu ani nemůže když mamina zmizí z dohledu spustí se křik !!!
Jinak miniškolička podle mě super nápad zvykne si být bez tebe s jinými lidmi…ale taky to může mít úplně opačný vliv ještě větší strach z odloučení atd. zkusila bych pár dní ale rozhodně bych to nelámala přes koleno …
Muzu se jen zeptat jeste, od kdy to zacalo?Ja moji rocni dceru davam docela casto hlidat tchyni, takze je zvykla i beze me.muze se to projevit i pozdeji?Ja bych spis davala rodinnym prislusnikum nejprve. Zazila jsem ve skolce jednoho chlapecka, kterej teda kdyz odchazela maminka delal takove sceny a dostal zachvat place, proste docela nervak…to je asi ono ![]()
No nekde pisou od dvou let nekde od 8 měsíců je to různý a projeví se tp většinou u každého děcka když si začne uvědomovat samo sebe.
A ona v té miniškolce vydrží? Já jen že prvorozený není žádný maman a přesto ve školičce první dny řval, už jsem ho chtěla stáhnout, nakonec pomohla pravidelnost, že začal chodit každý den, 2×týdně bylo moc málo a moc změn na něj.
Já bych to nelámala přes koleno, je malá, odtrhávat ji od sebe, když cítí nejistotu, bojí se, to mi přijde spíš na zadělání si pořádného problému. Já bych klidně i takhle velké dítě šoupla do šátku, do nosítka, ať se maminky nabaží, spala bych s ní v posteli, podle mě potřebuje jen naplnit nějakou potřebu a když bude naplněná, tak získá sebejistotu a budeš se jí moct aspoň na chvíli zbavit ![]()
Poměrně málo jsi popsala situaci. Pokud je dítě zvyklé výhradně na mámu, rozhodně bych ho nezačínala odvykat formou miniškolky. Ve dvou letech už to nebude separační úzkost, to už se spíš projevuje povaha, holčička bude holt úzkostlivější, bázlivější, stydlivější. Otrkat se musí - ale osobně bych spíš začala tím, že ji budu nechávat s nejbližšími. Tedy např. večer přijde tatínek z práce, tak já odejdu někam ven a za hodinku se vrátím, odpoledne si půjdu nakoupit a nechám ji dvě hodiny s babičkou, domluvím se se kamarádkou na vzájemném hlídání, atd. Prostě něco postupného, ale důsledného - aby malá pochopila, že se může vztekat a plakat jak chce, ale maminka prostě taky někdy odchází. A že se vždycky, ve slíbenou dobu, vrací.
Pro totálně závislé dítě, doposud zvyklé jen na maminku a odmítající kohokoli jiného, je miniškolka celkem drastická metoda. Takové hození rovnou do vody, ať se naučí plavat.
Bohunkap: presne tak souhlasim
.nejprve bych ji davala rodine a ne hned uplne jinam. Navic, z okoli vim, ze ti co nedavaji hlidat babickam pres noc , tak ty deti jsou opravdu upnuti na te mame.
BohunkaP píše:
Poměrně málo jsi popsala situaci. Pokud je dítě zvyklé výhradně na mámu, rozhodně bych ho nezačínala odvykat formou miniškolky. Ve dvou letech už to nebude separační úzkost, to už se spíš projevuje povaha, holčička bude holt úzkostlivější, bázlivější, stydlivější. Otrkat se musí - ale osobně bych spíš začala tím, že ji budu nechávat s nejbližšími. Tedy např. večer přijde tatínek z práce, tak já odejdu někam ven a za hodinku se vrátím, odpoledne si půjdu nakoupit a nechám ji dvě hodiny s babičkou, domluvím se se kamarádkou na vzájemném hlídání, atd. Prostě něco postupného, ale důsledného - aby malá pochopila, že se může vztekat a plakat jak chce, ale maminka prostě taky někdy odchází. A že se vždycky, ve slíbenou dobu, vrací.Pro totálně závislé dítě, doposud zvyklé jen na maminku a odmítající kohokoli jiného, je miniškolka celkem drastická metoda. Takové hození rovnou do vody, ať se naučí plavat.
Souhlasím s tebou do puntíku
![]()
Moje malá byla taky citlivka a vysela mi na noze. Vyřešili to jesle 5× do měsíce. ja babičky tady nemám a skoro nikoho kdo by hlídal takže jsem to vyřešila takhle…Výsledek? malá chvilku byla ještě horší ale ted po 2měsicích..je užasná a více aktivní více vyhledáva děckou společnost nemá problém si hrát i vedle do pokoje a nevysí mi na noze a na rukách…Takže ja souhlasím i s miniškoličkou…
začalo to tak před dvěmi měsící ale vůbec se to nelepší
do miniskolkky jdeme v utery ale už jsem radsi pani vychovatelku připravily na to že je dcera na me hrozně fixovana
bohužel žadnou babičku ani nikoho na hlídani nemam takže je jen furt se mnou ![]()
wercis píše:
začalo to tak před dvěmi měsící ale vůbec se to nelepšído miniskolkky jdeme v utery ale už jsem radsi pani vychovatelku připravily na to že je dcera na me hrozně fixovana
bohužel žadnou babičku ani nikoho na hlídani nemam takže je jen furt se mnou
to znám…to je obdobím to přejde..miniškoličkou nic nezměniš a to moje holka má sourozence i přez to mi visí na noze..ale už je to lepší..ted máme období vzdoru taký lahutka ![]()
bohužel opravdu nemam nikoho z rodiny kdo by mohl malou hlídat takže jině řešení nevididm ![]()
wercis píše:
bohužel opravdu nemam nikoho z rodiny kdo by mohl malou hlídat takže jině řešení nevididm
Nic ve zlém… ale proč se tedy ptáš, když už jsi stejně dávno rozhodnutá?
![]()
Přeji pevné nervy a brzké zlepšení.
BohunkaP píše:wercis píše:
bohužel opravdu nemam nikoho z rodiny kdo by mohl malou hlídat takže jině řešení nevididmNic ve zlém… ale proč se tedy ptáš, když už jsi stejně dávno rozhodnutá?
Přeji pevné nervy a brzké zlepšení.![]()
Ona s eptá jenom na názor…ono jak jsem byla v její situaci taky mi byla každá ráda dobrá protože člověk si není uplně jist jestli dělá dobře tak chce slyšet něco co uklidní…
někdy jsem pak měla pocit že jsem více separovaná ja než onana mě protože jsem to prožívala všechno huř hlavně ty jesle když brečela…