Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Synovi je 14 mesicu,plazi se,obcas nekam popoleze,ale stavet se mu nechce,o chuzi ani nemluvim,sedet taky moc ne,on je nejstastnejsi na zemi. je to muj maly,14kilovy,buclicek,trochu lenoch. vetsinou to neresim,ale dneska to na me nejak padlo,kdyz porad slysim,co ten a ten uz umi a dela.. tak jsem volala detske doktorce,zitra se pujdeme ukazat a zaroven me i trosku uklidnila. ps manzel zacal chodit az v 18m
Některé děti nejsou tabulkové a začnou, chodit, lézt, sedět apod. až sami prostě budou chtít
Já bych si s tímhle hlavu nelámala, pokud je zdravý a z lékařského hlediska je vše v pořádku
![]()
Je potřeba ho motivovat v lezení. Z toho pak vychází všechno dálší. Moc bych neřešila, že zatím nechodí. Spíš je zvláštní že neleze a nemá tendence se stavět.
Určitě by to už nějakou konzultaci chtělo. Poradí vám, jak dítě namotivovat.
Neboj se, až bude připravený, tak se rozchodí. A při lezení si krásně zpevní břišní svaly, které později napomáhají ke správnému držení těla. Radši o nějaký ten měsíc později, ale správně, než brzy, ale pak měl třeba problémy s páteří.
A 14 měsíců není zase nijak pozdě.
Tak ve 14 měsících ještě není pozdě na chození, ale lézt, sedět a stát už by měl. To už bych určitě začala řešit a nebránila bych se pravidelnému docházení na rehabilitaci, ovšem až po řádném vyšetření. NEnechala bych se uchlácholit tím, že je líný a bude to dělat až bude chtít. On většinou je nějaký důvod, proč to nedělá a je vždy lepší ho řešit včas než to pořád odkládat.
Urcite to neni zadna tragedie, ze jeste nechodi! Je dobre, ze jdes na kontrolu, mozna ti doporuci fyzioterapii a budete trosku cvicit… Ale jak pravi holky, je lepsi, kdyz chodi pozdeji a poradne ![]()
Hele já byla to samý. Byla jsem líná a zůstalo mi to do dneška
Prý kam jsem nutně potřebovala, jsem se doplazila, ale jinak toho se mnou taky moc nehlo. Začla jsem chodit až v 16 měsících a nemyslim, že by to na mě mělo nějakej vliv. Každý mimčo je jiný. Synovec chodil od 7 měsíců a to byl teprve kotel, za nim běhat o tolik měsíců dýl. Užívej si, že je synek kliďas ![]()
No my to taky řešili, malá má 13 měs. a teprve teď se naučila z plazení na kolena a lézt. Naše doktorka mně pro jistotu hnala už v 10 měs. k neuroložce, ale ta mi nedoporučila zvláštní cvičení (většinou se cvičí Vojtova metoda), protože všechny reflexy byly ok, jenom prostě to lezení vynechala a to prý tak má až 30% dětí. Já jsem pak ze své iniciativy zašla do rehab. centra a tam mi ukázali pár cviků na balonu a to bych ti taky doporučila, je to dobrý pro posilování zádových a břišních svalů a těch, co potřebuje k lezení a následně chození. Jinak do 15 měs. se chození vůbec neřeší a myslím, že i když to bude o něco pozděj tak to vůbec nevadí. Jen je důležité, aby měl maloch motivaci a trochu posiloval zádička.
Hodně důležité je lezení, tím posílí zádové svaly na pozdější sezení a stání. Pokud se jen plazí, ale lézt umí, tak jsem synovi dávala kostičku (míček, plyšáka, cokoli) za bodýčko, aby ho to na bříšku vleže tlačilo. Lezení pocvičil a během 14 dnů už nebyla kostička potřeba.
Lezení je nejdůležitější fáze, není dobré jí vynechávat, je třeba udělat vše proto, aby dítě lezlo.
x-juliet píše:
Synovi je 14 mesicu,plazi se,obcas nekam popoleze,ale stavet se mu nechce,o chuzi ani nemluvim,sedet taky moc ne,on je nejstastnejsi na zemi. je to muj maly,14kilovy,buclicek,trochu lenoch. vetsinou to neresim,ale dneska to na me nejak padlo,kdyz porad slysim,co ten a ten uz umi a dela.. tak jsem volala detske doktorce,zitra se pujdeme ukazat a zaroven me i trosku uklidnila. ps manzel zacal chodit az v 18m
tak to bude po tatínkovi..a nenech se rozhodit maminkama, co srovnávají. leze ? leze. snaží se ? snaží se. tak co.
neboj ![]()
jo a hlavně nelez nikam na cvičení, pokud mu fakt něco nenajdou. nějakou poruchu. nás tam poslal doktor a ta doktorka na tom cvičení byla úplně postižená. že prý málo zvedá hlavičku a kdesi cosi a cvičila s ním jak prdlá, malý řval jak tur..a já věděla, že kluk je ok, tak jsem doma cvičila jednou, hlavně mi to vůbec nešlo a malý na mě koukal co mu to dělám tak jsem se na to vykašlala a radši s ním chodila ven a mezi lidi a všechno prostě tak jak má být a pohybově hele vše ok. oni doktoři někdy nemají co dělat víš? a každé dítě to má naprogramované jinak, až bude připraven v mozku, začne chodit.
ahoj,nase mala zacala chodit v 16ti mesicich,do te doby „chodila“po kolinkach…takze neboj, za par mesicu budete dal ![]()
AnastazieB píše:
Hodně důležité je lezení, tím posílí zádové svaly na pozdější sezení a stání. Pokud se jen plazí, ale lézt umí, tak jsem synovi dávala kostičku (míček, plyšáka, cokoli) za bodýčko, aby ho to na bříšku vleže tlačilo. Lezení pocvičil a během 14 dnů už nebyla kostička potřeba.Lezení je nejdůležitější fáze, není dobré jí vynechávat, je třeba udělat vše proto, aby dítě lezlo.
ta kosticka je dobry napad,zitra zkusim,diky:-)
Lenkaamimi píše:x-juliet píše:
Synovi je 14 mesicu,plazi se,obcas nekam popoleze,ale stavet se mu nechce,o chuzi ani nemluvim,sedet taky moc ne,on je nejstastnejsi na zemi. je to muj maly,14kilovy,buclicek,trochu lenoch. vetsinou to neresim,ale dneska to na me nejak padlo,kdyz porad slysim,co ten a ten uz umi a dela.. tak jsem volala detske doktorce,zitra se pujdeme ukazat a zaroven me i trosku uklidnila. ps manzel zacal chodit az v 18mtak to bude po tatínkovi..a nenech se rozhodit maminkama, co srovnávají. leze ? leze. snaží se ? snaží se. tak co.
neboj
diky ![]()
Lenkaamimi píše:
jo a hlavně nelez nikam na cvičení, pokud mu fakt něco nenajdou. nějakou poruchu. nás tam poslal doktor a ta doktorka na tom cvičení byla úplně postižená. že prý málo zvedá hlavičku a kdesi cosi a cvičila s ním jak prdlá, malý řval jak tur..a já věděla, že kluk je ok, tak jsem doma cvičila jednou, hlavně mi to vůbec nešlo a malý na mě koukal co mu to dělám tak jsem se na to vykašlala a radši s ním chodila ven a mezi lidi a všechno prostě tak jak má být a pohybově hele vše ok. oni doktoři někdy nemají co dělat víš? a každé dítě to má naprogramované jinak, až bude připraven v mozku, začne chodit.
to mi rika i nase detska doktorka ![]()