Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mne tvuj maly prijde uplne normalni
.Bratr ma kluka ten mel uplne to same co Tvuj malej a chodit zacal ve 22-23 mesicich.Moje holka nemluvila do 3 let,mela a ma porad svuj svet.Stacilo ji dat detsky telefonek,nebo treba moje pantofle na podpadku a hrala si s tim opravdu cele odpoledne.Jako mala byla celkove hrozne hodna,lina,pohodlna,nikam nespechala,porad jen spala a jedla.
Takze ja na tvem klukovi nevidim nic hrozneho,jste pod dohledem,tak by ti dr. urcite neco rekl.Ale myslim si,ze je stejne maly na to,aby delali dr. nejake zavery.
A není to náhodou kozoroh?:)jednoho mám doma a řekla bych že popis úplně sedí.Je sice mladší než tvůj ale jinak je to samé
Autismus se stejně pozná až tak ve 3letech tak se tím netrap a dej mu to co považuješ za správné a vhodné pro jeho věk:)
Mně teda přijde normální
Každý je přece jiný. Tety syn taky nechtěl mluvit, prostě se mu nechtělo. Teď je z něho jedničkář na gymplu.
Taky myslím, že je normální, ta lehčí pomalost v pohybech prostě bude k té hypotonii, a to se určitě spraví. Náš malý je o 2-3 měsíce starší a v něčem na tvého malého nemáme- nočník nezná (resp. jen z dálky a už zdrhá, nehrotím), pokusy napití z hrnku vždy končí celotělovou převlíkačkou, snaží se napichovat vidličkou jídlo, ale beze mě by zatím umřel hlady. Slov říká asi podobný počet, teď poslední dobou hodně opakuje další a další nová slova, ale rozhodně je nespojuje (myslím, že když porovnám se stejně starým okolím, tak je to celkem průměrný stav). Je divočejší, u ničeho nevydrží, takže ani u knížky, televize a tak, ale to je zas asi dáno tím, že on byl naopak lehce hypertonický. Takže buď v klidu.
Při poslední prohlídce se mě dr. ptala, jestli malý navazuje oční kontakt a jestli se přijde pomazlit, což jsem asi odhalila jako dotaz na možné příznaky autismu. Navazuje, pomazlí, tak byla spokojená.
Vzdyt je jeste malej a treba je linej. Ja svoje deti s jinymi nesrovnavam. Oba mi kluci maji svoje tempo vyvoje, oba liny. Starsi kluk ma tedy diky zmrsenemu porodu lehkou formu ADHD a u druheho tezko soudit, kdyz je mu pul roku. Pretacet se umi, ale nechce, smeje se jenom kdyz me vidi, hracky ho nezajimaji a co nadelam ? Nic ![]()
Přijde mi velice normální
. Můj syn sice dělal pacičky, ale zas odmítal ty zvířátka v knížkách…jinak toho v roce a půl uměl mnohem míň, a máš vidět, jak šikovný je teď… a chápu, taky jsem lehce uvažovala jako ty, ale fakt si myslím, že je úplně ok… ten můj určitě jo…
Taky jsem měla pocit, že by toho měl umět víc, u mne to pramenilo z toho, že před porodem mi zemřelo jeho dvojčátko, a já jsem byla strašně vystreslá, aby aspoň on byl ok… teď mám dceru, ta je o dost šikovnější jak on v jejím věku, takže sama vidím, že jsou úplně jiní a že srovnání je na prd, ale nemohla jsem si pomoct a taky jsem to všude zjišťovala…
Holka zlatá, dle mého názoru máš naprosto normální dítě
a jen tak mimochodem, můj syn taky nemluví(svoji cizí řečí ano
) česky má pár srozumitelných slov ale ne čistých, když píšu pár myslím tak 5-6, na nočník nechodí.Je také klidný, pohodový, v pohybu je opatrný, žádný čertík
paci- paci dělá jen když on sám chce, dokáže si hrát poměrně dlouho s určitou věcí.A je normální, zdravý kluk, a jsou mu dva roky
nesrovnávej!!! a nikde není psáno že dítě které je tzv „dokonalé“ všechno umí, bude ve škole úspěšné, klidně to může být naopak.
Máš perfektního syna ![]()
Úplně jsem si vzpomněla, jak se mě MUDr na 18m prohlídce ptala, jestli dcera spojuje slova. A já přitom byla ráda, že vůbec něco řekne ![]()
Mluvení jí stále ještě nejde, hrozně patlá.
V 18m při spatření nočníku ječela jak na lesy, v tomto je tvůj syn lepší ![]()
Komín postavila až nedávno, podle mě ji to nebavilo.
A vůbec, ale vůbec jí nejde třeba jízda na odrážedle ![]()
Ale je moje
a je normální ![]()
Nedávno tady byla diskuse, ve které se řešilo jezení lžičkou a byla tam maminka, co děcko do tří let krmila. A můj brácha do roka a půl mluvil velice málo, mnohem radši dělal „aaaa, eee“ a většina věcí byla prostě „toto“. Pak se během třech dnů odplenkoval a začal mluvit jako kulomet
Takže neporovnávej, porovnání je zlo a nebudeš se cítit lépe, pokud budeš řešit takové capiny. Radši si užívej, že máš hodného, veselého a usměvavého kloučka, než abys řešila, že sousedovic Pepík umí o tři slova více nebo snachy Anička dělá paci paci ![]()
Jen tak mezi námi, každá vychloubačná matka je přesvědčena, že její polad je druhý Einstein a babičky jsou v tomhle ohledu zrovna takové. Takže to neřeš.
Přijde mi naprosto normální, můj 1.5r syn rozhodně slova nespojuje, řekne jich asi 10, z toho polovinu poznám jen já. Zvířata nepozná, všechno je haf, na nočníku se vyčůrá, když ho dám po spaní, ještě nechodí… Taky si umí sám hrát, jak kdy. Přijde mi úplně normální ![]()
Hehe, tak tvůj syn je oproti mému geniální..
. Přijeď k nám na návštěvu a hned budeš mít pocit, že máš doma Einsteina. Malej bude mít 1,5 roku v neděli a jediné co říká je KDE JE…vždycky mi tak pomáhá něco hledat…
. Jinak nic moc neumí…je to přetrhdílo, taky chvilku neposedí u jedné hračky, ale je to to nejusměvavější dítě na světě. Paci paci ho neba, papa neumí, krtek ho vůbec netankuje…miluje reklamy. Nočník ještě neřeším. Mě zatím stačí, že vím, že mi rozumí, poslouchá, když mu něco vykládám, umí přinést boty, když mu řeknu, teď se teda začíná i pěkně vztekat, ale tak to k tomu věku patří. Oční kontakt má až extrémní bych řekla, občas se mi kouká do těch očí, jako kdyby mi chtěl přečíst myšlenky.
. Je to můj mazel, i když pusu mi třeba ještě nedal…chlap no…
. Být tebou tak jsem úplně v klidu, máš chytré, klidné dítě. ![]()
Podle mne je taky normalni. Slova vetsinou zacnou spojovat az po 2. roce. Muj nejstarsi mel v roce a pul tech zhruba 20 slov taky a byl chvaleny jako nadprumer
Coz jsem pochopila…obe mladsi deti na tom byly podstatne hur (nicmene dcera ted nezavre pusu, jak to byva a nejmladsi se svyma cca mozna 10ti (asi dost prehanim) slovy v roce a pul ted zvani, ze mi brni usi).
Paci paci a podobny ptakoviny jsem nevyucovala
Na tom 8mi letym bys to nepoznala, u dalsich jeste nevim, treba se to s nima potahne po zbytek zivota
A je super, ze si vyhraje! Co by za to jiny matky daly. ze jo? ![]()
S vlastni obsluhou pri jidle jsme pokazdy zacinali kolem 2 let, driv jsem na to nemela nervy. Opet zadny nasledky
Nejmladsi se z hrnicku sam jeste nenapije, mame brcko. Starsi to meli stejne a opet zadny nasledky nepozoruju ![]()
Mmch. obe starsi deti se odplinovaly ve dvou a ctvrt a nejmladsi temer ve dvou a pul.
U nas je to ale fofr, behem jednoho-dvou dnu, az tydne, zadny posazovani na nocnik ![]()
Tvoje dite vzdycky bude necim vyjimecny, i kdyz se pokazdy najde nekdo, kdo bude v necem lepsi ![]()
A jeste povzbuzeni na zaver..prostredni byla hypotonicka, cvicili jsme, posadila se ve 13ti mesicich, v 15ti lezla, chodila v 19ti. Je trosku pomalejsi (vzdycky se spis coura za mnou, narozdil od kluku), rozvazna (a palicata
), ale uplne v poradku.
Syn ještě ve dvou letech říkal jen slabiky jako - ma (maminka), ba (babička), ta (tatínek), bus (autobus). „Mluvil“ jen pomocí počátečních slabik a gest. Ve třech letech najednou mluvil ve větách. Není nijak extra ukecaný, ale je normální - teď půjde do první třídy (bez odkladu).
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě dost citlivé téma.
Chtěla bych se zeptat na názor. zda Vám příjde moje dítě normální.
Má rok a půl, od narození cvičíme - lehká hypotonie a slabé svalstvo. Ještě nechodí, jsme pod dohledem na neurologii.
Nespojuje slova, dlouho si vyhraje sám třeba s autem nebo s kostkama nebo s harampádím. Je veselý, moc hodný, spí celou noc, jí jak kdy někdy dobře jindy vůbec. Umí trochu sám lžičkou. Napije se z hrnku, když mu to dovolím.
V knize pozná všechny možné zvířata, postaví chatrně komín (padá mu to) ze všeho nejraději miluje vše, co má kola. Vkládačka mu jde, trošku musím radit a pomáhat. Slov má cca 15–20 to čemu rozumíme. Umí říct dík. Nikdy moc nechtěl dělat paci paci. Dodnes to na požádání neudělá
Na nočník, když ho dám, čůrá i kaká. Prohlíží si třeba v klidu docela dlouho knížku. Baví ho krtek v televizi a jiné pohádky.
Můj problém je v tom, že začínám být trošku paranoidní a pořád ho pozoruju, jestli třeba nemá nějaké sklony k autismu
Když si tak dlouho vydrží hrát s hračkou atd. Pak si říkám, jestli bych ho neměla víc učit různým věcem. Přijde mi, že toho umí málo. Málo slov atd. - ostatní děti v jeho věku jsou akčnější. On je takový svůj. Dost ho pozoruju a říkám si, jestli je normální. Je usměvavý a společenský… jen pomalejší co se týče pohybu. Příjde mi, že mám na něj velké nároky a pořád bych ho někam tlačila. Nemůžu se toho zbavit a hlavně porovnávám…
Chci se zeptat, jestli Vám takto z popisu přijde normální to, co dělá a nedělá v roce a půl?
Miluju ho takový jaký je, ale mám pocit jakobych chtěla soupeřit, že já mám geniální děcko (a přitom nemám
) je to hrozný, jestli to tak budu mít pořád, chudák dítě, protože příjde školka škola a vždy budou lepší děti… ach jo… Jen se bojím, jestli je normální a aby u něj nezjistili nějaku poruchu nebo tak něco