Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
moc,moc vsem dekuji za vase nazory a rady,jsem trosku klidnejsi,ale i tak zajdu zitra s malym k detske doktorce,at na neho mrkne. ona je zlata,ale ja mozna malinko starostlivejsi(prvni dite:-)
zitra dam vedet a diky:-))
ahoj,však si zajdi k Dr.,proklid duše…pokud ti řekne,že je vše o.k.,tak bych se zeptala třeba na nějaké motivační cviky.jinak můj syn má přesně rok a je to asi tři dny,co začína konečně lozit po kolínkách a začíná to snad převažovat nad plazením…sednout si ještě nesedl,sedne si jen na patičky..ale už tak skoro měsíc se staví,to začal z plazení.ale neudělá ani krůček do strany,chodit budeme jooooo za dlouho.od malička je pozadu,tak už to neřeším.pokud nebudete mít žádný problém,tak jde snad jen o to,aby na to přišel ![]()
Jen klid. Dost dětí začíná chodit až v roce a půl, neřeš to. Malá má viz metřík a taky ještě nechodí. Teda ona by chtěla, ale její nožičky nechtějí.
To přijde, neměj strach a hlavně se nenech vystresovat, že ostatní děti chodily v roce nebo i dřív. Každé dítě je jiné.
Byla jsem s ní před 14 dny na neurologii a dr. byla spokojená, že malá nechodí jí vůbec nevadilo. Myslím si, že Tobě doktorka taky řekne, abys byla v klidu. ![]()
dnes u doktorky-adamka jsem dala na zem,at se plazi,ale ordinace a pani doktorka se sestrickou ho zaujaly natolik(pozoroval je,smal se na ne,no,jen zacit mluvit),ze se mu plazit nechtelo. Nakonec se predvedl,plazi se symetricky a strka pod sebe pri tom kolinka,evidentne vi,jak na lezeni,ale nechce se mu. Odpoledne si sam sednul,mam pocit,ze uz by si i stoupnul. Za mesic nepribral ani deko,spis zhubnul. Vysledek-mentalne je spis dopredu a pohybove-nic spatne neni a mam ho nechat tri tydny,co bude noveho(to pujdeme na ockovani v 15 mesicich). Na chozeni ma cas do 18 mesicu.
Maddlen píše:
Jen klid. Dost dětí začíná chodit až v roce a půl, neřeš to. Malá má viz metřík a taky ještě nechodí. Teda ona by chtěla, ale její nožičky nechtějí.To přijde, neměj strach a hlavně se nenech vystresovat, že ostatní děti chodily v roce nebo i dřív. Každé dítě je jiné.
Byla jsem s ní před 14 dny na neurologii a dr. byla spokojená, že malá nechodí jí vůbec nevadilo. Myslím si, že Tobě doktorka taky řekne, abys byla v klidu.
jj,jsme na tom podobne:-)
x-juliet píše:
dnes u doktorky-adamka jsem dala na zem,at se plazi,ale ordinace a pani doktorka se sestrickou ho zaujaly natolik(pozoroval je,smal se na ne,no,jen zacit mluvit),ze se mu plazit nechtelo. Nakonec se predvedl,plazi se symetricky a strka pod sebe pri tom kolinka,evidentne vi,jak na lezeni,ale nechce se mu. Odpoledne si sam sednul,mam pocit,ze uz by si i stoupnul. Za mesic nepribral ani deko,spis zhubnul. Vysledek-mentalne je spis dopredu a pohybove-nic spatne neni a mam ho nechat tri tydny,co bude noveho(to pujdeme na ockovani v 15 mesicich). Na chozeni ma cas do 18 mesicu.
Jak to tak čtu, tak jako přes kopírák.
Taky to tak máme. Malá začala lézt až po roce, do té doby se plazila (taky ale podsouvala kolínka - jako Tvůj syn), vděla jak na to. Sedla si samostatně někdy před 1. narozeninami (už jsem z toho byla nervní, že jí to pořád nešlo). Dneska už víc leze než se plazí, asi zjistila, že je to lepší a že si nešoupe břicho.
Staví se, chodí kolem nábytku a chce vykročit do volného prostoru, ale vždycky spadne. Neřeším, je jinak moc šikovná (dr. říka,a že mentálně taky trochu dopředu), zná spoustu věcí, je ukecaná, nebojí se lidí. Prostě každé dítě má něco. Někdo je bystřejší, někdo zas šikovnější fyzicky, někdo obojí a někdo ani jedno.
V létě už za prckama budem běhat, tím jsem si jistá.
![]()
Ahoj všem, prosím o radu nebo podobnou zkušenost, dcera 14m+týden nechce chodit za ruku, sama stojí, sama se zvedne o všechno, vydrží stát u gauče i hodinu v kuse, stojí venku opřená o kárku, ale jakmile jí nabídnu já nebo kdokoliv ruku jako pomoc při prvním krůčku hned si sedne a začne se vztekat…už si takhle stoupá o nábytek a stojí i sama bez držení 2 měsíce..na přiblblé otázky všech v okolí že jako jí je 14 měsíců a nechodí už nijak nereauguju, každé dítě je jiné a do 18 měsíců prý máme čas, jen mě znepokojuje to, že nechce chodit za ruku, že jí stačí jen že stojí… ![]()
@jete234 buď ráda, že nechce. Mně moje máma naučila Adélku chodit za ruce a je to peklo
Pořád natahuje ruce a chce vodit. A to jednak není zdravé pro ní a jednak to není zdravé pro moje záda a taky mám ještě starší, která by pukla žárlivostí. Takže prd, buď ať si chodí se židlí nebo aktivním chodítkem a nebo holt po 4. Takže za mě, buď ráda, že nechce, ona na to jednu přijde a bude chodit sama.
@jete234
mně začla dcera chodit v 15ti měsících a nikdo teda přiblblé otázky neměl, dyť je to uplně normální ![]()
@jete234 neřeš to, nevoď ji, buď ráda, že stojí na místě… Moje dítě začalo lézt po čtyřech v 9 měsících, chodit začalo v 16 měsících, čili víc než půl roku…
@jete234 já bych si s tím vážně hlavu nelámala.. dcera takhle u nábytku stála přes dva měsíce, taky se vztekala kdyz jsem chtela, aby udelala krok a presne jak rikate hned si sedla na zem a nadavala mi
ale i tak jsem to den co den zkousela az se jednou sama chytla me ruky a ťapkala a sama chodit bez drzeni zacala az ted v pondeli a to ji je uz skoro 19 měsicu.. takze klid, zkousejte co to jen jde a uvidite, ze se zadari
jednou chodit urcite zacne a dite ktere si stoupe tak zacne i chodit akorat ze nektere driv a nektere pozdeji. musi to v te hlavicce jen dozrat.
Neřeš to. Fakt vím, o čem mluvím. Kluk stojí od desátého měsíce, krokuje od 11tého a teprv na 16ti měsíční narozeniny udělal první krok sám. Vodit za ruku se nechal cca od 15tého měsíce, předtím ani náhodou. Teď je mu 16,5 m a dokáže sám přejít byt. A to si piš, že jsem na ten první krok čekala fakt hodně netrpělivě. A poznámky okolí, proč nechodí…no škoda mluvit. ![]()
@randr píše:
@jete234
mně začla dcera chodit v 15ti měsících a nikdo teda přiblblé otázky neměl, dyť je to uplně normální
Bohužel v této době, kdy dítě nechodí nejpozději ve 12ti měsících, je prostě na odpis.
No ráda si počkám na ty fronty u dětských ortopedů, až tam za pár let budou čekat matky, co nutily svoje děti chodit brzo, že jejich děti trpí bolestí zad a skoliózou.
Fakt nevím, kam se tak děsně spěchá, když průměr, kdy dítě je fyzicky připraveno chodit je mezi 15-18 měsícem. ![]()
Erenza. Pockej, na to tabulkove matky by ti rekly, ze jejich deti bolet zada nebudou, protoze cvici Vojtovu metodu
. Ted ji cvici snad kazdy mimco. Ja mam taky nechodiciho 16m syna. Od 12m stoji, obchazi nabytek, chodi za ruce, ale je hodne opatrny (nevim po kom), jeste se proste nepusti. Nastesti nezijeme v Cechach, kde se na deti divaji s prominutim jako na cvicene opice podle tabulek.