Seriózní média, která?

• Fotoalbum (7)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4705
16.11.22 08:44

Seriózní média, která?

Já když to vidím, vlastně i tady, vystrašené novinkářky nebo zaryté alternivy… a vlastně zjišťuju, že nejvíc pod nosem mám v podstatě to, co je považováno za bulvár, seznam, novinky, idnes.
irozhlas, ct24 považuju za lepší.
Ale můžu se mýlit a pořád hledám nějaké nesenzacechtivé médium, kde se prostě jen řekne, jak to tedy je a konec, žádné emoce.
Všimla jsem si, že seriozněji se jeví média, kde nejsou diskuze pod články. Netřeba tam asi tolik bouřit emoce, ale jinak z toho online světa, co čtete, abyste byly v obraze a přitom zůstali psychicky zdravé :lol:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7257
16.11.22 09:19

No tak čt 24 bych z té serióznosti vyjmula ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
16.11.22 09:20

Nejvíce Deník N (v aplikaci) a Aktuálně. cz. Občas taky A2larm.cz spíše skrz konkrétní témata, co mne zajímají, než kvůli zpravodajství, sice je levicově podujatý, ale otevřeně, takže čtenář je s tímto faktem předem obeznámen. Jinak sjíždím ve velkém zahraniční média – Guardian má skvělou a přehlednou aplikaci, pak Al Jazeera (zprávy nejen z Blízkého Východu), ale u obou je třeba trošku pokročilejší znalost angličtiny, což pochopitelně nemá každý.
U Seznamu záleží, jaký typ článků člověk zrovna narazí, dle mého se tam hodně misí bulvár a seriózní novinařina, vadí mi navíc tamní působení Xavera Veselého, kterého osobně považuji za dezinformátora. Novinkám a diskuzích pod jejich články se vyhýbám v rámci zachování duševního zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
16.11.22 09:25

Každý ti za seriózní označí to médium, které je v souladu s jeho světonázorem.

Možná tak nějaké zpravodajské agentury, které vydají opravdu jen jednu větu k nějaké události - ale i tam ti může kdokoliv napsat, že přeci můžou kecat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10232
16.11.22 09:47

Ahoj,
já bych si nedovoloval celé médium označit za seriozní, nebo za neseriozní. Za každým článkem či reportáží je konkrétní člověk, a kromě nějakých ověřitelných faktů zpravidla i pohled toho konkrétního novináře, reportéra na tu věc.
Problémem i veřejnoprávních médií někdy (a ne v málo případech) je, že vznikají články či reportáže, u kterých autorovi nejde o nalezení,,pravdy," ale již při vzniku článku či reportáže vlastně ví, jak vyzní. Je to pochopitelné z hlediska lidského (každý máme své preference), ale ovlivňuje to potom i společenský náhled na věc, problém.
Proto za nejlepší považuji čerpat z více zdrojů (zase problémem je, že na našem mediálním trhu je drtivá většina zpráv přejímaných, ne původních) a konfrontovat to s vlastním kritickým myšlením.
Nepochybně v médiích pracují lidé dobří i špatní, snažící se o objektivitu i neobjektivní, nezkorumpovatelní i zkorumpovaní. Prostě jako ve všech jiných profesích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10232
16.11.22 09:49
@klamonožka píše:
Každý ti za seriózní označí to médium, které je v souladu s jeho světonázorem.Možná tak nějaké zpravodajské agentury, které vydají opravdu jen jednu větu k nějaké události - ale i tam ti může kdokoliv napsat, že přeci můžou kecat.

Souhlasím. V tomto byl důvod milovat teletext :-). Na domácí zpravodajství 10 stran, na zahraniční 10 stran. Informace pouze ty zásadní a ve formě strohého popisu. Relativně rád mám kvůli tomu omezení rozsahu Twitter.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
16.11.22 10:05

Seriozni media v podstatě neexistují, protože každý má svého investora a už jen z „náhledu“ (z úvodního titulku) jde poznat, že jde o získání pozornosti, kolikrát i uplně mylný titulem jen, aby na to lidi klikli a otevřeli to. :nevim: a nebudem si lhát, že tohle dělaj všichni od ČT24 až po extra.cz…

Hodně medii má své výrazné osobnosti, které „podléhají“ době a pokud není čtenář ideově zaslepený, tak vidí tu jednostrannost pohledu ( super to jde vidět na 168hod apod. z opačné strany neznám žádná proruská media :nevim: nějak nebyl důvod je vyhledávat ) Konkrétně ČT se často viditelně odkopává, teda jen některé její osobnosti a netají se svou orientací, rozhodně neplatí za vývážené medium.

Bulvár apod. je taky zaplaven reklamou, burcujícími titulky :roll: asi není z čeho vybírat.

Já sleduju širší spektrum (i těch o kterých vím, že jsou poplatné době - politickému směru apod) chci mít přehled a baví mě vnímat ty rozdílné směry co nám nabízí. Nechci jim bezmezně věřit 8) ale chci je znát…ale jedu především Youtube (kde i přes jeho cenzuru) se dá poslouchat spousta dobrých politických, historických nebo cestovatelských komentátorů, na bulvár a současný svět je také hodně dobrých youtuberů.
Facebook a „tištěná“ media sleduju právě to širší sperktrum (od ČT, iDnes až po regionální media) jen at vím co se děje, jak kdo píše.
Asi nezbývá, než sledovat všechno a udělat si svůj obrázek.

Příspěvek upraven 16.11.22 v 10:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4041
16.11.22 10:06
@jannina1 píše:
…asi tak…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
16.11.22 10:14

Zkus ČTK - ceskenoviny.cz, to je takové strohé informování. Já osobně mám ráda kontext a komentář, takže nejvíce čtu Respekt. Pak Aktuálně, ČT na aktuální zprávy.

• Citovat
  • Upravit
43014
16.11.22 10:35
@jannina1 píše:

copak, říkají nepříjemnou pravdu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43014
16.11.22 10:35

Deník N
a myslím, že i novinky.cz dopadly docela dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43014
16.11.22 10:36

A já teda hodně poslouchám ČRO

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
16.11.22 10:46
@Pudloslava píše:
copak, říkají nepříjemnou pravdu?

kéž by říkali tu nepříjemnou pravdu :lol: ale nejde celou ČT házet od jednoho pytle.

Mě fascinuje především p. Wolner :lol: jak nazval chlapce, který ukradl reprák Babišovi…že chlapec reprák poponesl, aby lidé lépe slyšeli :lol:… umí i pobavit, jen je smutné, že to dělá cíleně, aby těm slovům lidé věřili.
Uvidíme jak dopadnou soudy s ČT, už má těch kauz, kdy něco zatajili nebo nedoložili, celkem dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16029
16.11.22 10:51

V dnešní době emoce prodávají,
Deník N je podle mě fajn pro delší analýzy, na twitteru se dají sledovat krátké informace a člověk se pak rozhodne, jestli si k tomu chce dohledat další info. Snažím se získávat informace z vícero úhlů pohledu, tzn. v případě válečného konfliktu se třeba podívat, jak ty informace podávají média z okolních států. Na toto je pečlivý manžel, ten se podívá, co píšou a ukazují média v Turecku, Polsku, Izraeli, Německu, VB, USA, v postsovětských republikách, a potom mi řekne stručně, co se tedy podle něj vlastně stalo :mrgreen: Ale jemu za to stojí tomu ten čas věnovat, procvičuje si tím i jazyky, já jsem na to líná a mnohem méně jazykově vybavená (přečtu a pochopím jen v angličtině, on ve čtyřech jazycích a další si odvozuje).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12514
16.11.22 11:01
@NiKina píše:
Já když to vidím, vlastně i tady, vystrašené novinkářky nebo zaryté alternivy… a vlastně zjišťuju, že nejvíc pod nosem mám v podstatě to, co je považováno za bulvár, seznam, novinky, idnes.
irozhlas, ct24 považuju za lepší.
Ale můžu se mýlit a pořád hledám nějaké nesenzacechtivé médium, kde se prostě jen řekne, jak to tedy je a konec, žádné emoce.
Všimla jsem si, že seriozněji se jeví média, kde nejsou diskuze pod články. Netřeba tam asi tolik bouřit emoce, ale jinak z toho online světa, co čtete, abyste byly v obraze a přitom zůstali psychicky zdravé :lol:?

Jestli myslite zpravy o Ua tak segra do sebe promtne nalila azbuku a po rano sleduje nez jde do prace rusky Tass i Volomira pry je to presne, a cnn..nase nesleduje vubec, pak mrkne na japonce a cinany miji ji asi jen Aldzazira.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová