Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já když to vidím, vlastně i tady, vystrašené novinkářky nebo zaryté alternivy… a vlastně zjišťuju, že nejvíc pod nosem mám v podstatě to, co je považováno za bulvár, seznam, novinky, idnes.
irozhlas, ct24 považuju za lepší.
Ale můžu se mýlit a pořád hledám nějaké nesenzacechtivé médium, kde se prostě jen řekne, jak to tedy je a konec, žádné emoce.
Všimla jsem si, že seriozněji se jeví média, kde nejsou diskuze pod články. Netřeba tam asi tolik bouřit emoce, ale jinak z toho online světa, co čtete, abyste byly v obraze a přitom zůstali psychicky zdravé
?
Nejvíce Deník N (v aplikaci) a Aktuálně. cz. Občas taky A2larm.cz spíše skrz konkrétní témata, co mne zajímají, než kvůli zpravodajství, sice je levicově podujatý, ale otevřeně, takže čtenář je s tímto faktem předem obeznámen. Jinak sjíždím ve velkém zahraniční média – Guardian má skvělou a přehlednou aplikaci, pak Al Jazeera (zprávy nejen z Blízkého Východu), ale u obou je třeba trošku pokročilejší znalost angličtiny, což pochopitelně nemá každý.
U Seznamu záleží, jaký typ článků člověk zrovna narazí, dle mého se tam hodně misí bulvár a seriózní novinařina, vadí mi navíc tamní působení Xavera Veselého, kterého osobně považuji za dezinformátora. Novinkám a diskuzích pod jejich články se vyhýbám v rámci zachování duševního zdraví.
Každý ti za seriózní označí to médium, které je v souladu s jeho světonázorem.
Možná tak nějaké zpravodajské agentury, které vydají opravdu jen jednu větu k nějaké události - ale i tam ti může kdokoliv napsat, že přeci můžou kecat.
Ahoj,
já bych si nedovoloval celé médium označit za seriozní, nebo za neseriozní. Za každým článkem či reportáží je konkrétní člověk, a kromě nějakých ověřitelných faktů zpravidla i pohled toho konkrétního novináře, reportéra na tu věc.
Problémem i veřejnoprávních médií někdy (a ne v málo případech) je, že vznikají články či reportáže, u kterých autorovi nejde o nalezení,,pravdy," ale již při vzniku článku či reportáže vlastně ví, jak vyzní. Je to pochopitelné z hlediska lidského (každý máme své preference), ale ovlivňuje to potom i společenský náhled na věc, problém.
Proto za nejlepší považuji čerpat z více zdrojů (zase problémem je, že na našem mediálním trhu je drtivá většina zpráv přejímaných, ne původních) a konfrontovat to s vlastním kritickým myšlením.
Nepochybně v médiích pracují lidé dobří i špatní, snažící se o objektivitu i neobjektivní, nezkorumpovatelní i zkorumpovaní. Prostě jako ve všech jiných profesích.
@klamonožka píše:
Každý ti za seriózní označí to médium, které je v souladu s jeho světonázorem.Možná tak nějaké zpravodajské agentury, které vydají opravdu jen jednu větu k nějaké události - ale i tam ti může kdokoliv napsat, že přeci můžou kecat.
Souhlasím. V tomto byl důvod milovat teletext
. Na domácí zpravodajství 10 stran, na zahraniční 10 stran. Informace pouze ty zásadní a ve formě strohého popisu. Relativně rád mám kvůli tomu omezení rozsahu Twitter.
Seriozni media v podstatě neexistují, protože každý má svého investora a už jen z „náhledu“ (z úvodního titulku) jde poznat, že jde o získání pozornosti, kolikrát i uplně mylný titulem jen, aby na to lidi klikli a otevřeli to.
a nebudem si lhát, že tohle dělaj všichni od ČT24 až po extra.cz…
Hodně medii má své výrazné osobnosti, které „podléhají“ době a pokud není čtenář ideově zaslepený, tak vidí tu jednostrannost pohledu ( super to jde vidět na 168hod apod. z opačné strany neznám žádná proruská media
nějak nebyl důvod je vyhledávat ) Konkrétně ČT se často viditelně odkopává, teda jen některé její osobnosti a netají se svou orientací, rozhodně neplatí za vývážené medium.
Bulvár apod. je taky zaplaven reklamou, burcujícími titulky
asi není z čeho vybírat.
Já sleduju širší spektrum (i těch o kterých vím, že jsou poplatné době - politickému směru apod) chci mít přehled a baví mě vnímat ty rozdílné směry co nám nabízí. Nechci jim bezmezně věřit
ale chci je znát…ale jedu především Youtube (kde i přes jeho cenzuru) se dá poslouchat spousta dobrých politických, historických nebo cestovatelských komentátorů, na bulvár a současný svět je také hodně dobrých youtuberů.
Facebook a „tištěná“ media sleduju právě to širší sperktrum (od ČT, iDnes až po regionální media) jen at vím co se děje, jak kdo píše.
Asi nezbývá, než sledovat všechno a udělat si svůj obrázek.
Příspěvek upraven 16.11.22 v 10:07
@jannina1 píše:…asi tak…
No tak čt 24 bych z té serióznosti vyjmula
Zkus ČTK - ceskenoviny.cz, to je takové strohé informování. Já osobně mám ráda kontext a komentář, takže nejvíce čtu Respekt. Pak Aktuálně, ČT na aktuální zprávy.
@jannina1 píše:
No tak čt 24 bych z té serióznosti vyjmula
copak, říkají nepříjemnou pravdu?
@Pudloslava píše:
copak, říkají nepříjemnou pravdu?
kéž by říkali tu nepříjemnou pravdu
ale nejde celou ČT házet od jednoho pytle.
Mě fascinuje především p. Wolner
jak nazval chlapce, který ukradl reprák Babišovi…že chlapec reprák poponesl, aby lidé lépe slyšeli
… umí i pobavit, jen je smutné, že to dělá cíleně, aby těm slovům lidé věřili.
Uvidíme jak dopadnou soudy s ČT, už má těch kauz, kdy něco zatajili nebo nedoložili, celkem dost.
V dnešní době emoce prodávají,
Deník N je podle mě fajn pro delší analýzy, na twitteru se dají sledovat krátké informace a člověk se pak rozhodne, jestli si k tomu chce dohledat další info. Snažím se získávat informace z vícero úhlů pohledu, tzn. v případě válečného konfliktu se třeba podívat, jak ty informace podávají média z okolních států. Na toto je pečlivý manžel, ten se podívá, co píšou a ukazují média v Turecku, Polsku, Izraeli, Německu, VB, USA, v postsovětských republikách, a potom mi řekne stručně, co se tedy podle něj vlastně stalo
Ale jemu za to stojí tomu ten čas věnovat, procvičuje si tím i jazyky, já jsem na to líná a mnohem méně jazykově vybavená (přečtu a pochopím jen v angličtině, on ve čtyřech jazycích a další si odvozuje).
@NiKina píše:
Já když to vidím, vlastně i tady, vystrašené novinkářky nebo zaryté alternivy… a vlastně zjišťuju, že nejvíc pod nosem mám v podstatě to, co je považováno za bulvár, seznam, novinky, idnes.
irozhlas, ct24 považuju za lepší.
Ale můžu se mýlit a pořád hledám nějaké nesenzacechtivé médium, kde se prostě jen řekne, jak to tedy je a konec, žádné emoce.
Všimla jsem si, že seriozněji se jeví média, kde nejsou diskuze pod články. Netřeba tam asi tolik bouřit emoce, ale jinak z toho online světa, co čtete, abyste byly v obraze a přitom zůstali psychicky zdravé?
Jestli myslite zpravy o Ua tak segra do sebe promtne nalila azbuku a po rano sleduje nez jde do prace rusky Tass i Volomira pry je to presne, a cnn..nase nesleduje vubec, pak mrkne na japonce a cinany miji ji asi jen Aldzazira.