Sestra alkoholička

Anonymní
16.6.22 21:47

Sestra alkoholička

Se sestrou bydlíme vedle sebe, v řadovém domě, takže si v podstatě vidíme do talíře. Ona je dost těžká alkoholička, kolikrát jsme se kvůli tomu dost pohádaly. Co mě ale dost tíží je to, že dělá ostudu a zle. Pije každý den, dává si do nosu sama doma, pořád leží na FB nebo telefon v ruce a když to s chlastem hodně přežene rozesílá zprávy kde komu, sousedů, známým, kamarádkám, příbuzným…všechno na svoji rodinu i tu mou vykecá, nebo těm dotyčným vyhrožuje, nadává a to jen tak pro nic za nic, je zlá, sprostá, když má na někoho vztek tak mu to zkrátka pěkně nandá a následně se druhý den ráno omlouvá. Trvá to už hodně let a pořád se to stupňuje. Mám obavy kam až to dojde. Již jednou vyhrožovala sebevraždou. A já vůbec netuším jak bych jí mohla pomoci, ale popravdě bych ji nejradši zakroutila krkem.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25897
16.6.22 21:49

Za co pije, s kým žije a co dělá za práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35832
16.6.22 22:16
@Anonymní píše:
Se sestrou bydlíme vedle sebe, v řadovém domě, takže si v podstatě vidíme do talíře. Ona je dost těžká alkoholička, kolikrát jsme se kvůli tomu dost pohádaly. Co mě ale dost tíží je to, že dělá ostudu a zle. Pije každý den, dává si do nosu sama doma, pořád leží na FB nebo telefon v ruce a když to s chlastem hodně přežene rozesílá zprávy kde komu, sousedů, známým, kamarádkám, příbuzným…všechno na svoji rodinu i tu mou vykecá, nebo těm dotyčným vyhrožuje, nadává a to jen tak pro nic za nic, je zlá, sprostá, když má na někoho vztek tak mu to zkrátka pěkně nandá a následně se druhý den ráno omlouvá. Trvá to už hodně let a pořád se to stupňuje. Mám obavy kam až to dojde. Již jednou vyhrožovala sebevraždou. A já vůbec netuším jak bych jí mohla pomoci, ale popravdě bych ji nejradši zakroutila krkem.

Nepomůžes ji když nechce ona. Vysadila bych si pořádny živý plot aby k vám nevidela a se sestrou se vůbec nestykala.
Kdo ji živí když lije první ligu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2586
17.6.22 06:07

Postavit zeď, plot a výrazně omezit styky. Každý váš pochopí. Teda kromě toho, na kom se pak bude realizovat místo vás. Asi nemá důvod něco měnit a ty ji k tomu rozhodně nedonutis. S kým žije? To mi přijde docela podstatné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4058
17.6.22 08:43
@mokkk píše:
Postavit zeď, plot a výrazně omezit styky. Každý váš pochopí. Teda kromě toho, na kom se pak bude realizovat místo vás. Asi nemá důvod něco měnit a ty ji k tomu rozhodně nedonutis. S kým žije? To mi přijde docela podstatné..

To by me taky zajimalo :think:..a jak jinak funguje/nefunguje.
Verim ale, ze je to extra obtezujici, taky by mi to drasalo nervy, a kor u takhle blizkeho pribuzneho.
Videla jsem v zivote par alkacu, a je to fakt nechutny, az desivy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10251
17.6.22 09:04

Za chování jiných nemůžeš, byť jde o sestru. Je to holt závislost, už jí nevládne. Pokud má vlastní rodinu, probral bych s nimi, zda ji v tom chcete nechat, nebo zda budete hledat způsob, jak ji pomoci.
Co se týká sousedů, mohou si ji zablokovat, pokud by jim to vadilo. Ty se za sestru nikomu omlouvat nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.22 10:15

Je rozvedená a žije s přítelem, který toho má taky dost a vyhrožuje jí že od ní odejde. Ona pracuje, v tomto je spolehlivá a je pracovitá, ve svém zaměstnání už je 20 let, šéf jí zná a tak jí toleruje že po ránu to z ní táhne.

• Citovat
  • Upravit
25897
17.6.22 12:33

Dokud se něco totálně nepodělá, třeba ta práce, tak si myslí, že je všechno v pohodě. Pokud sama nechce, nic nenaděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
20.6.22 13:53

Sestru asi něco trápí. Zkus si s ní promluvit, ale nějak citlivě. Nezmiňuj problém s alkoholem, prostě se zajímej o ni, co je u ní nového a tak. Nebo ji zkus někam vytáhnout. Možná jenom zapíjí samotu a neví, jak naložit se svým časem, resp. životem. Má údajně přítele, ale čas tráví tím, že o samotě pije a tráví večery na FB a telefonu? Zvláštní… To, že lidem nadává a je zlá, svědčí o tom, že je nějak nešťastná. Nemá třeba deprese? Nebo nějaký jiný problém s psychikou? Jestli jo, tak rozhodně nepodceňovat výhrůžky sebevraždou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76675
20.6.22 14:01
@greenapple píše:
Sestru asi něco trápí. Zkus si s ní promluvit, ale nějak citlivě. Nezmiňuj problém s alkoholem, prostě se zajímej o ni, co je u ní nového a tak. Nebo ji zkus někam vytáhnout. Možná jenom zapíjí samotu a neví, jak naložit se svým časem, resp. životem. Má údajně přítele, ale čas tráví tím, že o samotě pije a tráví večery na FB a telefonu? Zvláštní… To, že lidem nadává a je zlá, svědčí o tom, že je nějak nešťastná. Nemá třeba deprese? Nebo nějaký jiný problém s psychikou? Jestli jo, tak rozhodně nepodceňovat výhrůžky sebevraždou.

citlivá promluva s letitým alkoholikem není možná, ta paní potřebuje protialkoholní léčení, ale to musí chtít sama - pokud nechce, nikdo s ní nic neudělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3306
20.6.22 14:15

Toto je velice těžké téma, protože málokdy to dopadne dobře. Čím více ji budeš dávat pomocnou ruku, tím méně to bude tvá sestra. Ona se musí dostat do bodu, kdy sama se sebou bude chtít něco dělat. To nastává většinou, až si ten člověk po*ere celý život.

Mám kolem sebe pár alkoholiků a můžu říct, že to s nimi není vůbec lehké. Jsou častokrát naštvaní i sami na sebe, ale nemají sílu s tím něco dělat. Nemají se rádi a alkohol jim pomáhá na to tolik nemyslet. Pomůže až odborná pomoc, protože pití je součástí jejich zlozvyků. Těch se velice těžko zbavuje.

Třeba před půl rokem jsme měli slučák. Byl tam i spolužák, který byl na léčení. Takovou změnu jsem ještě neviděl. Prej už nepije vůbec a začal běhat. S léčením začal, když ho opustila manželka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.22 02:03

U nemotivovaneho alkoholika je sance na trvalou abstinenci po leceni 2%. U motivovaneho alkoholika ruzne zdroje uvadi 30-40% uspesne lecby, coz spociva v tom, ze alkoholik abstinuje jeste 10 let po ukonceni lecby. Pak uz se to nesleduje. Opravdu zavisly clovek nemuze sam prestat pit. Oni dostavaji silne abstinencni priznaky (delirium tremens), na ktere mohou i zemrit. Je potreba je dostat do lecebny.

Mam vlastni zkusenost se sestrou alkoholickou, ktera se propila do 40 let az do konecne faze alkoholismu, se kterou se poji vazne zdravotni komplikace. V pripade me sestry to byla rakovina prsu, voda v brise, alkoholicke onemocneni jater, atrofie frontalniho mozku. Zdravotni stav vubec neresila, vsude jsem ji musela vodit. Do lecebny se mi povedlo ji dostat az kdyz byla mentalne ve stavu zviradka. Jinak lecebnu rezolutne odmita. Nejdrive si mysleli, ze ma demenci. Nechteli verit, ze se do tohoto stavu propila v tak mladem veku. Po 6 mesicich lecby ji propustili s diagnozou chronicky alkoholismus, sla bydlet ke me a po dvou dnech, kdyz jsem ji pustila samotnou ven, tak prisla na plech s 2,5 promile a tvrdila, ze ji po jednom drinku vyhodili z lokalu. Je neuveritelne bolestive sledovat blizskeho cloveka, jak pomalu pacha sebevrazdu. A ten proces trva 10-20 let, kdy vam volaji lide, ze sestra uz zase lezi nekde u silnice spinava a polospici a ze ji objizdeji auta. Sousedi volaji, ze uz to presahuje vsechny hranice, kdyz vykonava potrebu kolem baraku pred vsemi a to mysli 1 i 2. Pres to vsechno si sestra problem s alkoholem nepripousti a sve problemy svadi na vse mozne. Je to hrozny pocit beznadeje. A ano mame velkou genetickou predispozici na destruktivni alkoholismus.

Po svych zkusenostech bych lidem doporucila blizkou osobu zavislou na alkoholu donutit jit se lecit a doprovodit na AA. Rodinna intervence, kdy alkoholikovi jeho rodina vylici sve obavy a nutnost nastoupit leceni je dobry napad. Kdyz alkoholik stale popira problem a sabotuje veskerou snahu, musite se odstrihnou a zit si vlastni zivot nebo vas to znici take. Hlavne se co nejrychleji odstrihnete financne nebo zauveruje vas a vase deti a ty za jeho demony nemohou a odnesou to nejhure. Alkoholismus je nemoc, ktera vam rika, ze nejste nemocni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.22 21:09

Je to zlý a čím dál horší. Včera mi nalitá poslala na fb fotku svého vibrátoru a strašně se tomu smála. Jsem nešťastná, zlomená, nevím už jak dál. Moc mě to tíží, často brečím.

• Citovat
  • Upravit
76675
22.11.22 21:13
@Anonymní píše:
Je to zlý a čím dál horší. Včera mi nalitá poslala na fb fotku svého vibrátoru a strašně se tomu smála. Jsem nešťastná, zlomená, nevím už jak dál. Moc mě to tíží, často brečím.

odstřihni se od ní, alespoň citově, nic s tím neuděláš, nelze pomoci člověku, který nechce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová