Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Exhibicionisté se obvykle násilí nedopouštějí. Všiml jsem si, že se tu mezi zkušenostmi vyskytuje, že vypadali normálně, no ono to tak je, to, že je někdo exhibicionista o něm říká, že ho vzrušuje se obnažovat na veřejnosti, to je tak všechno. Mohou to být jinak slušní inteligentní lidé, jen nedokáží zvládat své neobvyklé sexuální zaměření. Rozhodně ne každý člověk s exhibicionistickými sklony se také předvádí, záleží na tom, jestli si uvědomuje následky realizace svých sexuálních přání, jestli si dokáže najít nějakou přijatelnou náhradu, případně jestli je to jediná věc, co ho vzrušuje, jak silný má sexuální pud, jaký má postoj k ostatním lidem…
Neodsuzoval bych hned všechny exhibicionisty a tím myslím i ty, co se někde předváděli, nemají to jednoduché a většina z nich se může naučit uspokojit svoje potřeby společensky přijatelným způsobem.
@poučená píše:
Horší jsou ti úchyláci pedofilové. Jeden mě nalákal ještě malou předškolní do sklepa. Nechce se mi to vyprávět. A dobře to pro mě dopadlo. Bouchly dveře od domu, on se lekl a utekl ode mne.
Tady by se dalo v podstatě opsat, co jsem napsal v předchozím odstavci. Navíc bych připomněl, že ne každý člověk, co zneužívá děti, je pedofil a naopak ne každý pedofil zneužívá děti. Výrazná většina zneužití dětí je páchána nepedofily, využívají děti jako snadný cíl (říkali to např. Weiss, Brzek), naopak pravděpodobně velká většina pedofilů dítě nikdy nezneužije. (Je problém s odhadem výskytu pedofilie v populaci, neexistuje nějaký obecně uznávaný. Nedávno jsem našel, jak se Weiss v radiu zmínil o průzkumu v závěrečné práci, kterou vedl, tam 1.6 % mužů vykazovalo znaky pedofilie.)
@simgiran Pochopení pro to, že lidé mají nějakou úchylku -jakoukoli- sice můžeme mít, ale tolerovat NE. Nikdo nemá právo druhého vystrašit, děsit, udělat mu trauma. Pro svůj plezír. Má povinnost s tím něco dělat = léčit se, hledat a nalézat svoji rovnováhu jinak, než že ten vnitřní přetlak na někoho vypustí=někoho vyděsí.
Inteligence a slušnost - o tom bych mohla napsat knihu ze svého prostředí - domácího násilí na mně. Moje tolerance = moje blbost. Mám nyní nulovou toleranci k provozování jakéhokoli násilí na druhých. A veřejný exhibicionismus je násilí na ženách.
Taky jsem svého času přitahovala úchyláky…bylo mi 16, čekala jsem v metru na Hradčanské ve vestibulu na kamarádku…sedím na rantlu jednoho obchodu…najednou ke mě přistoupí vysoký chlápek v obleku s diplomatkou…cca 30 let…začne obligátně jestli se od někud neznáme…že chodí tam a tam na disco atd…pořád tvrdím, že NE (něco mi podvědomě na něm nesedělo…)a jestli nepujdu na skleničku atd…pořád jsem odmítala s tím, že čekám na kamarádku…tak si najednou sednul ke mě a začal šeptat: „Ty kur…ty píčty svi*** atd…prostě mě chtěl vyšokovat nadávkami…pokračoval: "Jestli se hned nezvedneš a nepůjdeš se mnou, tak tě odtáhnu za vlasy a uvidíš!!!“ No…bylo to fakt hodně nepříjemný…věděla jsem, že musím zůstat mezi lidmi…že tam mi neublíží…pak odešel, evidentně hodně naštvaný…
Cca za týden jsem opět byla v metru na Hradčanské, tentokrát dole na nástupišti…opřená o sloupek jsem si četla a čekala na metro…najednou se u mě zastaví chlap a slyším" Neznáme se od někud?" PANEBOŽE!!! Zase ON…evidentně mě nepoznal, asi jsem nebyla jediná oběť…usmíval se na mě…já mu povídám" „Vypadni odemě, už jsi mě jednou otravoval!!!“ On zbledl…zamračil se a zašklebil a zase začal šeptat ty nadávky…já se sebrala a šla na nástupiště mezi lidi (naivně si myslíc, že tam si nic nedovolí
)…no..pokračoval…tak jsem se na něj rozeřvala na celé nástupiště" „Ty hnusnej chcípáku, vypadni ode mě nebo ti rozkopu kou***e!!!“ Celé nástupiště ztichlo…všichni koukali na mě…„Co se děje? Skrytá kamera? Někteří se i usmívali v očekávání něčeho zábavného“ a ON??? Vesele pokračoval!!! NIKDO se mě nezastal…NIKDO nešel k němu aby za mnou nelezl…to mě naučilo, že v průseru jsem jen já kdo mi pomůže…
Další zážitek mám z Letenských sadů v Praze…jdu pěšky (ve dne)z centra přes Vltavu po schodech na Letnou…jsem na schodech…předběhne mě chlapík v modré teplákovce, blond kudrnaté vlasy, brýle (pamatuju si ho naprosto přesně-bylo mi 18…teď mi je 36…)zastavil se a otočil…stál nademnou na schodech…zvednu k němu hlavu a čekám, co chce??? že by kolik je hodin???
On nic…mlčí…kouknu dolů a on si ho honí…najednou měchytne za vlasy a rve mi hlavu dolů…(co chtěl popisovat nemusím…tehdy by to bylo pouze omezení osobní svobody…dnes už je to naštěstí překvalifikováno jako pokus o znásilnění…)no…začala jsem se s ním prát…zpětně si vyčítám, že jsem ho nepokousala…nestrhla ty brejle a nevrazila prsty do očí a pod…ale ten strach tak paralyzuje!!!
Nakonec jsem zahlédla nad schody nějakého chlapa co tam stál a koukal!!! Nic neudělal…tak jsem zařvala" POMOC!!! a ten úchyl se lekl a utekl…ten chlap nahoře se otočil a odešel!!! Ani se nezeptal, jestli jsem ok…jela jsem domů a doma vlezla pod sprchu…už chápu znásilněné ženy, že se musí umýt…já si drhla vlasy asi hodinu…pak jsem vylazla…a poprosila mámu aby mě ostříhala vlasy na krátko…nechápala a já jí to nedokázala říct…šla jsem takřka na kluka…ale ten pocit jak mi držel vlasy a rval hlavu dolů ve mě byl hodně dlouho…
O ošahávání v metru „jako že nic“ ani nemluvím…časem jsem se otrkala a každého pěkně nahlas odpálkovala…chce to „nacvičit“ pár vět…pevný hlas a nebát se…s úsměvem mu dát na vybranou-chceš pár facek teď nebo až tě vykopnu z vagonu??? ![]()
@poučená Úchylku bychom tolerovat měli, neměli bychom tolerovat určité chování, které s ní může být spojené (třeba obnažování na veřejnosti). Ale jinak souhlasím. Problém je, že lidé, co mají nějakou deviaci, vůbec neví, jak s ní naložit, nikde se o tom nemluví. Nechtějí si připustit svoji odlišnost (protože oni přece nejsou ti úchyláci), bojí se komukoli svěřit. Viděl jsem záznam referátu Karla Žáka z Bohnických sexuologických dnů na téma pedofilie. V diskusi po referátu vystoupila jedna odbornice, že dělá přednášky po školách a snaží se tam zahrnout i téma sexuálních deviací. Prý se setkává často s názorem učitelů, že to není důležité, že je takových lidí hrozně málo…
Nečetla jsem celou diskusi.. Ale vzpomněla jsem si, jak jsem si to asi před dvěma lety mašírovala s kamarádkou domů, bylo léto, asi 6 hodin ráno, už bylo světlo… S kamarádkou se bavíme a najednou borec na druhé straně chodníku stahuje gatě a začíná… No, jenže narazil na mě, byla jsem asi měsíc po stáží na sexuologii v Bohnicích, tak jsem na něj jen houkla, že je to sexuální porucha a že kdyby měl zájem, dá se to léčit. A bylo po honění.
@simgiran Chudáci, oni neví, že mají deviaci
a že neví, jak s ní naložit
. Ale to je moc smutné, že jim za jejich život ještě nikdo nedal „náhled“. Asi si ho druhým vnucovanou svou agresivitou dát nenechali, druzí ustupovali. Možná se jen projikuji, mám ještě trochu posttrauatickou stresovou poruchu, byla jsem moc hodná, měla jsem nadstandardní pochopení a ten náhled jsem mu nedávala. Mě k laskavému pohledu na agresivitu jakéhokoli chování nepřesvědčíš. Náhledů na svoje chování totiž člověk v životě dostává spoustu, ale ti agresivní parazitují na slušnosti a bezbrannosti svých obětí.
@simgiran Ja to tedy tolerovat odmitam, pokud oni netoleruji to, ze ja se odmitam divat… Mi pripada, ze to s tou humanitou uz prehanime ![]()
@Petr123456 píše:
Typické ženské. Místo abyste ho nechaly si ulevit, nebo mu pomohly, tak mu zaděláváte na problémy…
No ty budeš dobrej debil!
…
![]()
@poučená píše:
@simgiran Chudáci, oni neví, že mají deviacia že neví, jak s ní naložit
. Ale to je moc smutné, že jim za jejich život ještě nikdo nedal „náhled“. Asi si ho druhým vnucovanou svou agresivitou dát nenechali, druzí ustupovali. Možná se jen projikuji, mám ještě trochu posttrauatickou stresovou poruchu, byla jsem moc hodná, měla jsem nadstandardní pochopení a ten náhled jsem mu nedávala. Mě k laskavému pohledu na agresivitu jakéhokoli chování nepřesvědčíš. Náhledů na svoje chování totiž člověk v životě dostává spoustu, ale ti agresivní parazitují na slušnosti a bezbrannosti svých obětí.
Například u pedofilů je dost časté, že si připustí svoji pedofilii až třeba po několika letech, co se začne projevovat.
Nechci laskavý pohled k agresivitě, jen trochu snahy o pochopení místo stereotypizace, místo někdy zaslepující nenávisti. Ono se to někdy vyplatí. Třeba tak, že společnost nemusí u určitých lidí, co spáchali trestný čin, platit dlouhodobé věznění a že tito lidé, pokud se jim někdo věnuje, mají podstatně nižší úroveň recidivy. Pochopit neznamená schvalovat.
@chatwenna píše:
@simgiran Ja to tedy tolerovat odmitam, pokud oni netoleruji to, ze ja se odmitam divat… Mi pripada, ze to s tou humanitou uz prehanime
Nemluvil jsem o tolerování obnažování na veřejnosti. Mluvil jsem o tolerování exhibicionismu jako deviace (nebo moderněji parafilie) a jiných deviací. Lidé s těmito deviacemi jsou mezi námi a většinou je nepoznáš. Měli bychom je snad pronásledovat, pokud přiznají, že je vzrušují určité věci? Bez ohledu na to, jak ve skutečnosti jednají?
@simgiran Meli by se chovat tak, abychom nepoznali, ze nejakou deviaci maji ![]()
@simgiran Nikdo je tady nepronásleduje. Povídáme si tu o tom, jak oni pronásledují nás.
Ať se jdou léčit ![]()
No některý příběhy jsou teda drsný a nejhorší na nich snad není ani samotný čin, jak to že se aktérka nedovolala pomoci, i když je někdo u toho nebo dokonce více lidí…že prostě nikdo nepomůže, ani alespoň slovně útočníka okřiknout…to je hrozný. Když si představím, že se to může stát mému dítěti a nikdo mu nepomůže je mi z toho ![]()
Stalo se mi v autobuse uplne vzadu jak jsou otocene sedacky naproti sobe. Neco jsem si cetla a perifernim videnim jsem zaznamenala zvlastni pohyby naparoti me, tam chlap v obleku, s kufrikem, slusne vypadajici, honil si ho a koukal pri tom na me.
Byla jsem tak v soku, ze jsem delala, ze ho nevidim a porad ctu, i kdyz slova jsem teda vubec nevnimala ![]()
Hned dalsi zastavka byla konecna kde jsem vystupovala a on take, a jak jsem vysla z autobusu, prisel za mnou a ptal se, jestli bych si s nim nesla nekam sednout
No jiste!!
![]()
Ale zadne psychicke nasledky to na me tedy nezanechalo ![]()
@Klementyna píše:
Stalo se mi v autobuse uplne vzadu jak jsou otocene sedacky naproti sobe. Neco jsem si cetla a perifernim videnim jsem zaznamenala zvlastni pohyby naparoti me, tam chlap v obleku, s kufrikem, slusne vypadajici, honil si ho a koukal pri tom na me.
Byla jsem tak v soku, ze jsem delala, ze ho nevidim a porad ctu, i kdyz slova jsem teda vubec nevnimala
Hned dalsi zastavka byla konecna kde jsem vystupovala a on take, a jak jsem vysla z autobusu, prisel za mnou a ptal se, jestli bych si s nim nesla nekam sednoutNo jiste!!
![]()
Ale zadne psychicke nasledky to na me tedy nezanechalo
Možná myslel „sezení“ u sexuologa!!! Ty hloupá…
![]()
To jsou neprijemne zazitky…
Ja si zase pamatuju, ze jako prcek jsem chodila s kamoskama do parku a tam si honil porad nekdo
Jednou jsme ho prohnaly
Kdyz jsem byla starsi, sla jsem z diskoteky, tak jsem videla borce v pruchode, ale toho jsem asi vic vylekala ja, nez on me… No a nakonec, kdyz jsem byla na balkone, kurila jsem asi o pul jedenacte vecer a sousedka byla se psem (ma osmdesat let!!!), odemykala vchod a deset metru od ni v krovi typek se stazenyma kalhotama a „pani, pojdte se podivat!“
(ma zeleny i sedy zakal, takze dost sranda), na nej jsem z toho balkonu zarvala, ze zavolam policajty a zmizel jak para nad hrncem