Šetření 2025
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@tulka123 píše: Více
6ti. s pro 3 lidi na měsíc? To je 500,–kč na týden, no nevím, to mi moc „plnohodnotná“ strava nepřijde…teda pokud v tom opět není, maso a vejce máme od maminky, ovoce od strejdy, manžel má jídlo v práci a dítko je kojené a nic nepotřebuje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já půjdu s kůží na trh, ale pochopitelně anonymně.
Myslím si, že my spadáme do sekce průměrná rodina.
Máme dvě děti (3 roky a kojenec), kočku a bydlíme v pronájmu v centru jednoho z větších měst, ve 2+1, v podstatě za hubičku (taky to ale není žádné luxusní bydlení a stav ceně odpovídá).
Manžela výplata je cca 34-35 tisíc v čistém, já mám RD necelých 10 tisíc + nám to vychází i na přídavky na děti, což udělá cca 2,5 tisíce navíc. Dohromady tedy máme cca 46 tisíc +/-.
No a naše výdaje:
- jídlo: 10 000 Kč (nakupujeme v akcích, 1× za měsíc jdeme na velký nákup, každý týden pak na menší nákup kolem 1 000-1 500 Kč),
- nájem vč. služeb a energií: 10 000 Kč,
- drogerie: 3 000 Kč,
- auto: 2 000 Kč (myšleno na pohonné hmoty),
- pojistka: 2 600 Kč,
- MŠ: 2 300 Kč,
- půjčka: 2 000 Kč (brali jsme si tenkrát na kauci a vybavení bytu, byla to tzv. operace rychlá akce, ale když nám zbyde něco navíc, splácíme víc),
- telefon, TV, internet: 3 500 Kč (v ceně 2 telefony za cca 1 000 Kč/ks, příští měsíc bude splaceno, máme je k tarifu, tenkrát to vycházelo výhodněji),
- mani, pedi: cca 2 000 Kč.
Dohromady tedy celkem cca 37 tisíc a pár drobných. Zbyde nám necelých 9 tisíc,
z toho kupujeme oblečení, zážitky a podobně.
Není to nic extra, občas to je náročné, když jsou větší nečekané výdaje, ale dokud jsem na rodičáku, jinak to nejde.
Letos jsme si dali za cíl ušetřit rezervu 49 tisíc.
- Citovat
- Upravit
@Keyllah Pravdu máš, samozřejmě. Ale můžu se zeptat? A co když někdo živí čtyři lidi za sedm za měsíc? Ten má stravu plnohodnotnou? Když vezmu tu nenávist, jaká tu vyvřelá v jedné diskuzi za tento názor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše: Více
Pokud ano, ráda se nechám poučit a něco se naučím a to myslím vážně…pokud jsou v tom třeba dotované obědy dětí, dospělých v práci, rodina dodá své maso, brambory, ovoce…tak třeba, ale fakt nevím.
Vím kam míříš, ale pokud si vybavuju, tak děti snad jedí ve školách a podle dřívější diskuze se dotyčná sama odbývala rohlíkem, hlavně aby měli děti…a samozřejmě je otázkou, jak každý z nás vnímá to „plnohodnotně“ -) jde to úplně bez ryb, s masem třeba jednou týdně, bez zeleniny atd…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah nejedí. Pouze jedno. Já to nemíním rozebírat, stejně je to k ničemu. Jen mi to přišlo srandovní. Že dvojka je málo a necelá dvojka je dost. A fakt je, že rohlík místo oběda opravdu dobrý není.
Nebudeme se o tom dál bavit. Prostě dvojí metr jako se najde prakticky všude. Jen mi to nedalo. Poučit tě nemuzu, my ve dvou ztratíme víc. A to máme i dost svého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše: Více
jj, taky bych se do toho víc nepouštěla…my ve 4 projíme dost, tak bych i nechala ráda poučit, jak ušetřit, ale ne zas na ukor zdraví…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah já třeba nedělám teplé večeře. Jsme dva. Manžel už taky fyzicky moc nepracuje, takže chleba stačí. Nebo dorazí zbytek oběda, když je. Ale na druhou stranu si koupíme, nač máme chuť. Absolutně největší výdaj je ovoce a zelenina. A tam prostě šetřit rozhodně nebudu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Troufám si tvrdit, že plnohodnotnou stravu máme. Nakupujeme hodně věcí v akcích.
Na nákup jezdíme jednou za týden. Projedeme leták, kde mají hodně věcí, co potřebujeme v akci a podle toho vyrazíme do určitého krámu.
Ano vejce máme a nekupujeme, máme vlastní slepice.
Maso kupujeme také jen v akci, když je za dobře, nakoupíme víc a dám do mrazáku. Tak 2× do měsíce koupíme kousek ryby.
Cibuli a česnek např. nekupuju, to mám vlastní sklizeň a to taky pár drobných udělá.
Koupíme nějaké ovoce/zeleninu, zase co je v akci. V lednici máme standardně aspoň rajčata a papriky. Pečivo bereme spíš jen na nákupu (pár rohlíků/chleba). Dvě balení šunky/sýra, nějaký třeba Smetanito apod.
Klasika jako občas nějaká mouka, těstoviny apod. Pár jogurtů hlavně pro syna na snídani, jsou mu 2 roky, takže kojený už fakt není, takže taky něco sní.
Vařím většinou aspoň na dva dny a to udělá taky hodně.
Jeden nákup bývá 1600-2000, záleží prostě co kupujeme. Je pravda, že drogerii objednává manžel na Alze, takže to taky nějaký drobný udělá.
My prostě nemáme narvanou lednici kravinama, který bychom nesnědeli a vyhodili. Vyhodíme minimum věcí, všechno sníme.
Pijeme jen vodu z kohoutku, takže na tom taky ušetříme. Žádný alkohol, žádný mlsky, sladké taky kupujeme jen vyjímečně.
Moji rodiče například ve dvou utratí za jídlo jednou tolik a to mamka taky vaří. Strašně záleží co kupujete, jaký druhy potravin a jaké množství. U nás plná lednička vypadá jako u kde koho téměř prázdná. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím být vámi, taky si veškeré výdaje jeden měsíc sepíšu na papír a pak se na to hromadně koukla a určitě vám z toho něco vyleze na čem půjde ušetřit. Jako vím že třeba pokud chcete ušetřit víc peněz na zimní zahradu, tak si hold odpustit jednu z dovolených letní či zimní a prostě takovýto věci hold nyní eliminovat. My jsme doma taky přestali třeba úplně objednávat jídlo z donášky i když to bylo dvakrát do měsíce. Pak jsme zkusili poptat služby ze lepší peníze jako mobilního operátora, lepší cenu za energie jsme si domluvili s naším armexem. A prostě hold ač nakupujete v akcích, tak si jídlo plánujeme víc dopředu a vaříme i třeba na dýl. To mi taky pomohlo sundat nějakou korunu. A nebo kosmetika a takový ty procedury hold vynechat. Nevím no. Určitě to nějak půjde vymyslet. Hold k tomu líp zasednout. Držím palec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mi pomáhá jedna metoda.
Zjistím si kolik potrebuju nasetrit peněz a do kdy. Vypocitam si částku, kterou potrebuju nasetrit v rámci každého měsíce. Hned po výplatě si danou částku odešlu na spořící účet a hospodařim s tím co mi zbylo. Přijde mi to výhodnější než doufat, že mi koncem měsíce zbyde něco navíc.
- Citovat
- Upravit
@Violass1 Si ani nedokážu představit, co bych s tolika penězma dělala
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit