Šetření 2025

Anonymní
4.1.25 15:34

Šetření 2025

Vím, že diskuzi je tady povicero, ale přesto bych se ráda zeptala na naší situaci. Máme příjem cca 110.000 Kč na domácnost, hypotéku 35. Výdaje obvykle. Vaříme, chodíme minimálně do restaurací, kultura a zábava tak 1× za měsíc. Dvě děti školního věku. Veškeré úspory (asi milion) padly na koupi pozemku v naší obci (investice do budoucna). Máme solární panely, studnu vlastní, dojizdime do prace asi 40 km, já většinou veřejnou dopravou. Dovolená u moře 1× za rok, 1× hory. Minulý rok se mi nepodařilo skoro nic ušetřit, byla jsem rozhazovacna (dovybavení domacnosti). Letos jsem si dala předsevzetí, že 25 tis./měsíc musím ušetřit. Mam celkem jasnou predstavu, co bychom za to chteli poridit - zimni zahradu, ale to je tak ½ milionu a vys. Ale kde ještě utáhnout opasky kromě omezeni nakupování? Jsem zvyklá zpracovat v kuchyni téměř vse. Nakupuju v akci. Nebo si najít přivýdělek? Děkuji za jakékoli tipy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21042
4.1.25 15:38

Musíš si to holt psát, za co utrácíte. :nevim: jak ti máme radit za co ušetřit, když netušíme co kupuješ a nevíš to ani ty sama

Jako já tam vidím 25 tisíc měsíčně jako nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27828
4.1.25 15:44

Tak omezit dovolený :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.25 16:02

My jsme tříčlenná domácnost, dítě druhý stupeň.
Příjmy 160 00
Výdaje cca 90 000
(Jídlo a drogerie, oblečení dítě, lékárna
22 000
Hypotéky 33000
Bydlení 22000 ( poplatky za víc bytů)
Jízdné 1000
Pojistky 1000
Obědy škola 800
Tábory+ kroužky 1200
Dovolená 6000 ( cca nás dovolená vychází kolem 70 000)
Ostatní náklady 2000
Telefony internet 1500
Tedy měsíčně zůstává cca 70 000
Na penzijní si celkem měsíčně posíláme 4000 a do akciových fondů 5500.
Takže měsíčně jsme schopni ušetřit +/- 60 000.
Výdaje si pravidelně zapisuju, nám tak přehled, kolik měsíčně utratime.
Lékárnu kupuju pouze z benefitů, které máme od zaměstnavatele. Koukáme co kolik stojí, trvanlivé potraviny, drogerii kupujeme jen v akci.
Oblečení po dítěti prodávám a co se ještě dá koupím na bazaru, občas i pro sebe tam najdu hezký nový kousek za zlomek ceny.
Být máme vybavený, dva roky zpět jsme dělali koupelnu za 160 000.
Letos doplatime dvě hypotéky, tak ty náklady klesnou o téměř 22000.
Jakmile přijdou finance na účet, ihned posílám na spořicí, na účtu si nechávám částku na trvalé příkazy a vybírám hotovost se kterou ten měsíc musím vyjít.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 16:03

Hele, já jsem na RD, příjem máme nižší…hypo máme 16tis, doděláváme dům, máme 2 děti, 2 auta, oba denně na jezdíme okolo 30km průměrně denně, děti mají kroužky a treninky…měsíčně ušetříme okolo 15tis…každý rok moře, hory, v létě nějaké kempovačky, lyžujeme, chodíme do bazénu…každý víkend jezdíme na nějaký výlet…u Vás Vám musí peníze někde hodně utíkat za zbytečnosti…

• Citovat
  • Upravit
532
4.1.25 16:05

Taky bych potřebovala šetřit, něco ušetřím, ale není to moc. Tři děti, dva dospělí - jen za jídlo je to 12000 a to nakupuji vše a všude jen v akcích, do restaurací a fast foodech nechodíme. Oblečení a boty takový standart - lidl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.25 16:13

Výstražně jsme omezili stravování v restauracích, při těch cenách si raději bereme svačinu s sebou, nějaký těstovinový, luštěninových salát.
Dát pomalu 500 - 800 za jídlo a pití pro tři, díky nechci. Občas jdeme, víc na dovolených, ale během roku jsme to omezili.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 16:46

My máme příjem 80 až 85 000. 1 dítě na VŠ, 1 na ZŠ. Splátka půjčky 9 000. Další výdaje nevím, nepíšu si. Jednou ročně nějaká obyč dovolená u moře. Na hory spíš jezdíme na otočku. Ušetříme tak do 5000 měsíčně, ale potřebovali bychom více. Ale je pravda že za pochodu pořád něco strkáme do baráku, na kterém je pořád co rekonstruovat – máme starý dům. Ale vím, že kdybych nakupovala jídlo s rozmyslem a více přemýšlela, co uvařit apod., že bych byla schopná ušetřit více

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 16:51

Základ je mít přehled o výdajích. Vedu si tabulku v excelu, mám tam několik sloupců typu jídlo, bydlení, zábava, léky/lékař, auto, oblečení atd. Vše každý měsíc zapisuji (zabere to cca hodinu) a mám přehled o všem. Bydlíme u centra Prahy, máme dvě školkové děti. Bydlíme ve vlastním bytě, naše výdaje včetně všech oprav, dovolených, poplatků, auta atd. jsou 70k měsíčně. Rezervy tam jsou, 10-20k by se dalo ušetřit z těch 70k určitě, ale život v Praze je přeci jen drahý a tak nějak se snažíme dětem něco dopřát. Ale taky se teď budu snažit ty výdaje osekat, přijde mi to moc. Příjmy máme cca 190k měsíčně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 17:11

Můj příjem je 45. Mám dvě děti. Můj partner (není otec dětí) má příjem 70.
Každý si jedeme za své, jen jídlo platíme, kdo zrovna chce. Já platím náklady na bydlení v mém domě, kde všichni žijeme. On platí víc jak půl nákladů na jídlo pro nás 4. Dělá velké zásobní nákupy. Kupuje věci jako sekačka, motorová pila, štípačka a vše to se rozbije. Kupuje naše wellnesy a dovolené.
Měsíčně ze svých 45 ušetřím od 10 tis do 25. Ale prostě 10 tis je minimum.. šetři se hůř jak děti rostou a jak se zdražuje..
Teď zrovna přemýšlím, jestli si pojedeme dnes koupit do IKEA skříně na chalupu, protože vyjdou na 20 tis a přemýšlím, jestli je to nezbytné, když tam mám skříně jiné. Je to spíš rozívenost, že je chci.

• Citovat
  • Upravit
56572
4.1.25 17:12
@Anonymní píše: Více

Měli byste být schopni tak 30k ušetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21042
4.1.25 18:02

Tady tohle téma by si měla přečíst opozice, která pořád všem vykládá o Fialově bídě. A jak většina lidí v republice nemá ani na jídlo a na to si doma zatopit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
4.1.25 21:15

Kde to všichni pracujete?😁 🥲 my jsme s manželem oba státní zaměstnanci, dohromady máme příjem sotva 60k a zvládli jsme z toho ušetřit s placením měsíčního nájmu 20k na dovolenou u moře i v zimě na horách.
Teď jsem na RD, takže máme fakt malinký příjem a je nás o jednoho víc, v bytě teda už nebydlíme, ale v domě a i tak našetříme.
Podle mě nejvíc udělá jídlo. Plnohodnotná strava na měsíc pro nás tři je cca 6-8tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.25 17:48

Se zvyšujícím příjmem často dochází ke zvyšování životního standardu, tudíž najít si přivýdělek nemusí být řešení. Možná se stačí zamyslet, zda potřebujete vše co máte a zda vám tyhle věci skutečně přináší hlubokou radost, viz zimní zahrada.
Rozpočet 110 000 na rodinu je v českých poměrech slušná částka, ze ktere by neměl být problém nešetřit.

Jsme s manželem bezdetni, měsíční příjem máme cca +- 100 000.
15 000 bydlení (hypo+ náklady)
10 000 jídlo ( vaříme si doma)
1000 mobilní telefony
1000 různá předplatné
3000 dobročinné příspěvky
1500 kultura
5000 random naklady (oblečení, kosmetika) ‐----‐-------‐---------------
36 000 jsou naše náklady na život, zbytek jde na spořící účet, různé investiční fondy.

1× ročně moře, 1× turistická dovolená a nějaké prodloužené víkendy, nic okázaleho.
Do restaurací víceméně nechodíme, auto nemáme. Díky nízké hypotéce a nákladům na bydlení jsme schopni dost ušetřit. Navic vkládáme peníze tam, kde se nám zúročí, tak ještě něco vydělají navíc.

K. U.

• Citovat
  • Upravit
38
9.1.25 08:00

@tulka123 byla bys ochotná napsat cca co kupuješ? Ráda bych teď od ledna stáhla útratu za potraviny pro mě a dvě děti a třeba by to byla fajn inspirace. Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat