Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, mateřská mi za chvíli končí a rodičák moc slavný není ![]()
Vařím v podstatě každý den a potřebovala bych si v rámci šetření sestavit jidelníček alespoň na 14 dní a podle toho nakupovat. Ve vaření mi ale už fakt dochází inspirace, tak doufám, že mi s tou inspirací trochu pomůžete.
Napište mi prosím pár jídel, které bych mohla zařadit do toho jídelníčku.
Jíme téměř všechno, stejně vařím i pro 2,5 letou dceru - to je jediné omezení, takže žádná ostrá jídla.
![]()
Ahoj,
spíše rámcově. Ušetřit na surovinách se nyní moc nedá, tak spíše variace - zapečené brambory nemusí být pouze francouzské, ale většinou - co dům dal, to samé pomazánky, těstoviny - nejenom s klasickou „boloňskou“ omáčkou.
Nejvíce jsme ušetřili domácím pečením buchet a koláčů. Hlavně také tím, že venku se jídlo nekupuje, ale z domu se nese svačinka i s pitím.
Nejlépe mi fungují recepty z webu prozeny. cz. Málokdy se stane, že recept nefunguje a tím se také hodně ušetří - nenakupuješ suroviny zbytečně na něco, co nevyjde a není dobré. ![]()
Mam take 2,5 leteho syna a u nas frci zeleninove rizoto, testoviny se spenatem, kure na paprice, ryzovy nakyp s ovocem, zeleninove huste polevky, rostena, nezahusteny a ‚detsky‘koreneny gulas, zapecene testoviny se zeleninou, zampiony a houbami. Pak take varime kuskus, jahly - na sladko jako kasi i na slano se zeleninou a treba masem, pohanku.
Ja treba delam to, pokud mi zbydou uvarene spagety, tak je promicham s vajickem, okorenim podle chuti a smazim z nich placky…deti se po nich muzou utlouct..navrch treba kecup a zeleninku
Mslím, že se dá teď využít letní sezóny; lečo, cuketu přidávám skoro do všeho, plněná rajčata, ovocné knedlíky (zamrazuju si je), kapustové karbanátky, nové brambory s tvarohem (ty miluju), lívance… Přesto mám pocit, že to jídlo vychází dráž a dráž.
Ahoj. Kupuju v akcích a podle akcí sestavuju jídelníček (když přijdou letáky
). Takže teď je každou chvilku květák (mozeček, zapečený, v polévce..) nebo paprika (lečo, zapečená s brambory a vajíčkem..). Snažím se vařit na dva dny, aby aspoň část jídla zbyla a druhý den jen dodělám přílohu nebo něčím nastavím. Snažím se dávat hodně zeleniny a ovoce, kupuju jen to, co je v akci, protože to bývá to sezonní, takže i nejvhodnější.
Když jdem někam ven, snažím se mít s sebou pití a svačinku, abychom nemuseli utrácet. Dětem jsem hodně omezila sladké (to teda ani ne kvůli šetření, ale že si na to začaly moc zvykat). K pití štávu s vodou nebo hodně ředěný džus.
Taky je dobré čas od času nekupovat nové suroviny a vařit jen z toho, co je doma (tj pročistit špajz).
Taky je dobré čas od času nekupovat nové suroviny a vařit jen z toho, co je doma (tj pročistit špajz).
Souhlasím, tohle jsem si zavedla jednou za měsíc a opravdu od pondělí do pátku vyjdeme bez nějakých nákupů, vařím z toho co je doma, co najdu v mrazáku, podotýkám normálně, ne žádné vyloženě nevhodné jídla. A jsem za to ráda. Dost se ušetří a nic se u nás nevyhazuje, pak se jede na velký nákup a vše je čerstvé a téměř vždy vím, co přesně mám nakoupit.
A dcera miluje jen těstoviny, zamíchat do nich vajíčko, jsou pěkně obalené a k tomu ji nakrájím okurku a je štastná za takový oběd.
Musím říct, že na spoustu jídel, co jste mi napsaly, jsem zapomněla…
Nakupuji jednou za měsíc obr nákup a pak dokupuju, ale potřebuji si v tom udělat pořádek.
Ja upekla predevcirem kure, jednou bylo s bramborem, jednou s ryzi, k veceri jsem z oho udelala kuskus a zitra bude v cine ![]()
Květákové placičky (dělám v troubě), kuře s lečem a rýží, luštěniny s vajíčkem, palačinky, lívance, omáčky (kedlubnová, rajská, koprová, okurková).
Jééé, holky díky ![]()
Jo, květák vynechám, páč kojím (ještě máme půlročního prcka). Nedopatřením jsem si ho dala minulý týden a měli jsme bezesnou noc ![]()
@pajjakk píše:
Jééé, holky díky
Jo, květák vynechám, páč kojím (ještě máme půlročního prcka). Nedopatřením jsem si ho dala minulý týden a měli jsme bezesnou noc
kojím 6 týdení a květák je v pohodě ![]()
@Marau píše:
kojím 6 týdení a květák je v pohodě
Tak to závidím… u nás vše v poho, jen ten květák mu dal zabrat. U dcery jsem si mohla dovolit všechno, tak jsem to podcenila ![]()
@pajjakk no luštěniny a pod, jsem zatím nezkoušela. Na tepelně opracovanou cibuli si Vítek pomalu zvyká. ALe teda v 6 m už jsme neřešila jídlo vůboc… to tak od 3 m jsme začínala jíst vše - u Kačenky.
@pajjakk píše:
Musím říct, že na spoustu jídel, co jste mi napsaly, jsem zapomněla…
Nakupuji jednou za měsíc obr nákup a pak dokupuju, ale potřebuji si v tom udělat pořádek.
Ahoj když jsme ještě bydleli kus od prahy tak jsme nakupovali jednu měsíčně obr nákup a pak jen pečivo, jogurty a dle potřeby uzeninu a tak, ale ted bydlíme v Plzni a řekla jsem, že se bude nakupovat na týden. kouknu co mám doma sestavím jídelníček a zbytek se koupí jen co se potřebuje. a fakt tím ušetřím peníze a neležímí nic měsíce ve špajzce.