Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to jednoduchý. Všechno, kam vlozis vlastní práci a energie, tak uděláš levněji.
Celé prase vyjde levněji, ale práce než se to udělá a taky musíš rok krmit mrazák elektřinou.
A ona sice utratí málo, ale už tam nevidím krmivo pro zvířata a tu práci každý den.
@Anonymní píše:
Ahoj, anonym z důvodu rodinných informací. Dnes po návštěvě mé tchyně mě napadla otázka. Jak šetrnější být.. moje tchyně žije na vesnici, ma 3 skleníky, bramborové políčko, prase, slepice, kachny.
Kvasi si zelí, škvarky, sádlo, zavareniny, med…je to velmi pracovitá žena. Kupuje v podstatě jen mouku, luštěniny a nějaké mléčné výrobky a samozřejmě drogerii. Měsíčně za jídlo pro dva utratí 3.000 korun. Maso, koupi například celé prase a to si rozporcuje a zamrazi. Vyjde to opravdu levně, oproti kupování v obchode po krabičkách.
Rozhodla jsem se, že pečivo budu péct, dělat domácí sýr.
Máte ještě nějaké typy co doma děláte pro šetrné hospodaření? Kde a jak šetřite? Například, koupit kuře a rozpocovat na 3 pokrmy..atd.
To je skvělé. My bydlíme ve městě, tak si nic nevypěstujeme. Ale také přemýšlím, jak ušetřit.
@Anonymní píše:
Ahoj, anonym z důvodu rodinných informací. Dnes po návštěvě mé tchyně mě napadla otázka. Jak šetrnější být.. moje tchyně žije na vesnici, ma 3 skleníky, bramborové políčko, prase, slepice, kachny.
Kvasi si zelí, škvarky, sádlo, zavareniny, med…je to velmi pracovitá žena. Kupuje v podstatě jen mouku, luštěniny a nějaké mléčné výrobky a samozřejmě drogerii. Měsíčně za jídlo pro dva utratí 3.000 korun. Maso, koupi například celé prase a to si rozporcuje a zamrazi. Vyjde to opravdu levně, oproti kupování v obchode po krabičkách.
Máte ještě nějaké typy co doma děláte pro šetrné hospodaření? Kde a jak šetřite? Například, koupit kuře a rozpocovat na 3 pokrmy..atd.
kup si velký mrazák a prase, krůtu slepice si můžeš naporcovat doma sama, seženeš mnohem levněji a kvalitnější od chovatelů
@Cenarius píše:
Je to jednoduchý. Všechno, kam vlozis vlastní práci a energie, tak uděláš levněji.Celé prase vyjde levněji, ale práce než se to udělá a taky musíš rok krmit mrazák elektřinou.
A ona sice utratí málo, ale už tam nevidím krmivo pro zvířata a tu práci každý den.
Ma na střeše elektrarnu a čerpadlo.. studna vlastní. Jasně krmivo jistě taky něco stojí.
Cukr pro včely také. Ale ohromilo mě to. Jo litá okolo toho denně. Ale baví ji to.
Tak třeba se naučit střídmě jíst, nepřejídat se, nandávat si přiměřené porce, nevyhazovat potraviny, to dělá opravdu hodně. Přemýšlet o skladbě jídelníčku, aby byla strava pestrá a vyvážená a netláskat do sebe nesmysly, které tělu nic nedají.
Ma na to cas, moznosti…ale ono i to pestitelstvi a chovatelstvi neco stoji, je to super, ze ma vse sve a domaci, ale nevim, jestli je to uplne uspora…pect si vlastni pecivo…spocitej si suroviny, energie a o tolik levnejsi to neni..ale je to super, ja rada pecu chleba, housky..,ale ne kvuli uspore, ale ze me to bavi a chutna mi to…jestli je neco uspora, tak zpracovat vsechno a nenakupovat tak, aby se muselo jidlo vyhazovat
Tak za mne je nejlepší zpracovaní surovin co se dají sehnat zadarmo. Takže třeba zajít si na trešně, špendlíky atd. a pak udělat marmeládu. Nebo nasušit houby. Zajít na borůvky. Jakékoliv přebyt ze zahrady, co kdo věnuje zpracovat…atd.
Jenomže k těm 3tis. za jídlo musíš přičíst veškeré krmení pro zvířata, ale i dopravu třeba bhem jízd pro nové nosnice apod., semena/sazenice/sadbové brambory, hnojiva, případné přípravky proti škůdcům, energie na velký mrazák, energie a veškeré další pomůcky na to zavařování, sušení apod.
V konečném důsledku samozřejmě šetří, ale nedá se říct, že utratí 3tis. za jídlo pro 2.
Já si suším bylinky (tymián, oregáno, bazalku, rozmarýn, libeček, petrželku, pažitku), suším zeleninu do polévky (nastrouhaný celer, petržel, mrkev - potom jen hrst osmahnu na másle a vývar je plný chuti), suším si mátu a meduňku na čaje, zavařuju řepu a ovoce, dělám marmelády, zavařuju strouhaná jablka v zimě na štrůdly a linecké koláče a vymačkanou šťávu zavařím jako džus, dělám švestková povidla, pěstuju brambory, máme spoustu jahod, tak si dělám dřeně a používám potom třeba na tvarohové knedlíčky (že ovocné knedlíky neplním, ale přeliju je jahodama a smetanou), pěstujeme fazole jak na zelené lusky, tak na fazole jako takové. Ale občas si u něčeho z toho říkám, že kdybych to koupila a místo času u plotny jela s dětmi na výlet, tak udělám líp… Všeho s mírou, vždycky je všechno něco za něco.
@Anonymní píše:
Pokud na to pečení chleba budeš kupovat mouku, kvalitní kvasnice, započítáš tam spotřebovanou energii, tak neušetříš skoro nic.
Nekupovat polotovary a hotovky. Chystat si svoje.
Náš soused má každý rok hromadu různé drůbeže. Mají 2-3 prasata. Jedno je pro ně, jedno pro rodiče a jedno prodají mezi známé nebo za něco smění. Pěstují hromadu brambor na záhumence. Část právě pro pašíky a část pro sebe a zas jim i zůstává, že někomu dají. My máme zas poctivou slivovici. Takže my jim pulčíka a máme neomezený přísun brambor. Zas víme o někom, kdo takhle chová býka a část taky prostě známým prodá. Tím se mu vrátí náklady a jemu zůstane dost pro rodinu. V tomhle mají vesnice výhody.
My jsme do loni měli stádo ovcí. Zrušilo se. Ale začínáme uvažovat. Že se znovu obnoví.
Nasi známí si každý rok koupi prase, zabíjí a pak ho dávají do konzerv, něco si vyudi. Rozdělí si to celkem 3 rodiny. Práce hodně moc kolem toho, motá se kolem toho víc lidí.
No já nevím, každý dle svého, ale my trebas vepřového moc nesnime, když máme chuť tak vím kde koupit výbornou jitenicku a jelitko… a když dělám teda vepřové, tak na ďábelské řízky či usmazim a to oni to mají v konzerve ![]()
Tak to vás určitě tchyně zásobuje hojně dom. produkty, takže už jen tím musíš ušetřit, ne ![]()
V Klatovech snadný. Podniková prodejna drůbežařských závodů, podniková prodejna mlékárny a podniková prodejna pekárny. Nevím jak u mlékárny a pekárny (asi obdobně), ale než to maso z drůbežárny přeleze silnici do naproti stojícího Alberta (kde teda mají vodňanský kuře), je to maso minimálně o 30 korun na kile dražší. 10 kilo něčeho bude ve výsledku minimálně o 300,– levnější, to se asi vyplatí si pro to i někam kousek dál dojet.
@zrcadlo prosim pekne jak zavarujes tu stavu na džus??? Klasicky do cistych lahvi a sterilovat na 20? Nekvasi to? Nebo pridavas cukr?