Sezení - 6 měsíců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
682
13.9.11 10:00
simuk píše:
Pro všechny… dost dobrý článek z nemocnice, odd. rehabilitace.

http://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61

Jinak když se dívám do deníčku, tak my jsme se v ukončených 6m začali přetáčet ze zad na bříško, přendával si hračku z jedné ruky do druhé (na zádech). V 6,5m se přetáčel ze zad na bříško na obě dvě strany. Ke konci 7m se začínal točit na bříšku kolem své osy. Neplazil se nikdy. Ke konci 8m už sám klečel a péroval dopředu dozadu (houpal se na kolenách), hned si zároveň z kleku sedal do šikmého sedu a týden na to začal lézt. Teď má 8,5m a dopilovává lezení a zvládá dobře ten šikmý sed (do normálního se ještě sám neposadí a jestli je v pasivním sedu stabilní jsem nezkoušela, není důvod to zkoušet, až to přijde, tak to přijde!). Když to shrnu, tak velký pokrok a změny se děli v tom 7m a 8m (beru ukončené měsíce).

Moc děluju za skvělý odkaz… A asi sem přišla na to proč sem někde četla že už by měli sedět. Asi to byly nějaké stránky přeložené z USA :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
13.9.11 10:02
Dadulina píše:
krtek93 píše:
Dadulina píše:
A myslíte, že stejně škodí i to, když si ho posadím na klín? Samozřejmě s mou podporou…
No já teda vyčetla v „chytrý nížce“ :lol: , že případná předčasná vertikalizace mu může vzít tu motivaci k vlastnímu výkonu - že prostě místo aby se to dítě snažilo samo postupně vzpřímit (přes pasení, kolínka atd.), naučí se, že si zabrečí a maminka nebo někdo jinej přiběhne a zvedne ho - takže co by se samo snažilo. Nevim, já to teda nijak úzkostně nedodržuju a hlavně se mi teda nedaří udržet babičky a dědečky, aby to nedělali, ti si jí prostě čim dál okatějš na ten klín posazujou :roll: Ale naše mrně je i tak akční dost a dost nezdá se, že by jí chyběla motivace :mrgreen:
No já sama si ho takhle posadím jenom občas, hlavně když někde sme.. Ale ta rodina… hlavně od manžela…Všichni si ho hned posazujou… Tak bych to asi měla zakázat.Ale obávám se, že až to řeknu tchýni aby ho neposazovala, tak začne zase jako obvykle argumenotvat tím že už může, že její děti už to zvládli a podobně :zed: A to fakt nevím jak jí to vysvětlím, ptž ona cizí názory absolutně nebere. Pořád si stojí za svým a když se ji to snažíš vysvětlit,tak ti skočí do řeči a nic jí nezajímá… a když se do ní opřu, tak potom poslouchám manžu: Proč sem byla taková, že ona to nemyslela zle a podobně :pocitac: … A přesně to co píšeš dělá…Začne se vztekat a pokud ho nezvednu tak nepřestane…

Moje tchýně po mým výčtu toho, co malá jí (v tý době zeleninu a začínali jsme s ovocem… bylo jí asi pět měsíců) pokývala hlavou, jako že chápe a souhlasí - a po pár minutách si namočila prst do vanilkový smetanový zmrzliny a než jsme stihla zareagovat, strčila jí ho do pusy. Já vytřeštila oči a nezmohla se na slovo. Resp. jsem tak kníkla, že tohle bych teda já určitě nedělala a dělat nebudu. Takže chápu - s babičkama to někdy neni jednoduchý. Ani s dědečkama (s tim posazovánim nejvíc „zlobí“ můj táta, chce mít psotě tu nejšikovnější vnučnku na světě :lol: ). No, já si řikám, že to snad jednou za čas dítě ve zdraví přežije a snad se aspoň naučí, že tohle si může vymáhat tak na babičkách, ale na mě to neplatí ( u nás teda hlavně s tim jídlem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
13.9.11 10:03
krtek93 píše:
Ten článek znám a je to tam krásně shrnutý. Obzvlášť poslední větu si často sama sobě připomínám, když mám tendence plašit a „popohánět“ :palec:

Přesně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
13.9.11 10:05

se sezením na klíně jsem taky bojovala, nikdo mě neposlouchal, nicméně, klika pro děti byla, že to dokázaly sami brzo.. a moje taky, jinak bych se asi zhádala s každým.. :)

prostě nechápu, proč pořád z miminek děláme předčasně větší a větší děti, vždyť tohle už se nikdy nevrátí, a přitom je to tak roztomilé a krásné.. :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
13.9.11 10:06
Dadulina píše:
A myslíte, že stejně škodí i to, když si ho posadím na klín? Samozřejmě s mou podporou…

Ano, jedná se také o pasivní sed.
Pokud se sama přitáhne z toho, že je opřená o tebe, tak ji chviličku nech, ale pak ji prostě vrať - opři o sebe. Náš malej to dělal taky, vždy jsem ho vrátila… Lepší mít dítě prostě na zemi, na hrací dece, na tvrdé podložce (ne postel, gauč), ať má snahu dělat něco samo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
13.9.11 10:08
Nataša píše:
se sezením na klíně jsem taky bojovala, nikdo mě neposlouchal, nicméně, klika pro děti byla, že to dokázaly sami brzo.. a moje taky, jinak bych se asi zhádala s každým.. :)**prostě nechápu, proč pořád z miminek děláme předčasně větší a větší děti, vždyť tohle už se nikdy nevrátí, a přitom je to tak roztomilé a krásné.. ** :huban:

Tak přesně takhle to taky mám. My museli začít dost brzo s příkrmama (fakt museli - malá je drobeček a nechtěla nabírat) a bylo mi to vyloženě líto. I tak ten čas strašně letí, tak proč to ještě popohánět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
13.9.11 10:10
simuk píše:
Dadulina píše:
Ano, jedná se také o pasivní sed.
Pokud se sama přitáhne z toho, že je opřená o tebe, tak ji chviličku nech, ale pak ji prostě vrať - opři o sebe. Náš malej to dělal taky, vždy jsem ho vrátila… Lepší mít dítě prostě na zemi, na hrací dece, na tvrdé podložce (ne postel, gauč), ať má snahu dělat něco samo…

No vždycky se ho snažím mít v té poloze v jaké je v autosedačce, ale právě se vždycky sám přitáhne a opře se třeba o stůl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
13.9.11 10:13
krtek93 píše:
Dadulina píše:
No já teda vyčetla v „chytrý nížce“ :lol: , že případná předčasná vertikalizace mu může vzít tu motivaci k vlastnímu výkonu - že prostě místo aby se to dítě snažilo samo postupně vzpřímit (přes pasení, kolínka atd.), naučí se, že si zabrečí a maminka nebo někdo jinej přiběhne a zvedne ho - takže co by se samo snažilo. Nevim, já to teda nijak úzkostně nedodržuju a hlavně se mi teda nedaří udržet babičky a dědečky, aby to nedělali, ti si jí prostě čim dál okatějš na ten klín posazujou :roll: Ale naše mrně je i tak akční dost a dost nezdá se, že by jí chyběla motivace :mrgreen:

Přesně jak píšeš - nejhorší u návštěv, rodiny a rodičů… automaticky na klín do kolma, dítě chudák se ještě ani nepřetáčelo a klimbalo jim tam… jsme museli vždycky zasáhnout (teta mi dokonce řekla, že obě děti na rady Dr. tehdy přivazovala k postýlce plenkou do seda, dala jim tam hračky a seděly… prý se tak učilo sedět… a koukala, že ho to „neučím“).
Já už prostě nemám někdy slov na vysvětlování… A bohužel tyhle věci nejsou jen u starší generace, ale i u kamarádek se stejně starýma miminama, to tu raděj nebudu ani popisovat… Když něco řeknu, tak je jen odpověď „hm, tak to jo“ nebo „prosímtě, doktoři toho nakecaj“… co na to chcete říct? Radši nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
13.9.11 10:15

Já dostala už málem v porodnici od babiček instrukce, jak malá bude po všem chňapat, tak toho mám využít a přitahovat jí na vařečce :mrgreen: Tak jsem s úsměvem odkejvala, v duchu „no, tak to určitě…“. Co jinýho s tim že jo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
13.9.11 10:16
Dadulina píše:
krtek93 píše:
Dadulina píše:
No já sama si ho takhle posadím jenom občas, hlavně když někde sme.. Ale ta rodina… hlavně od manžela…Všichni si ho hned posazujou… Tak bych to asi měla zakázat.Ale obávám se, že až to řeknu tchýni aby ho neposazovala, tak začne zase jako obvykle argumenotvat tím že už může, že její děti už to zvládli a podobně :zed: A to fakt nevím jak jí to vysvětlím, ptž ona cizí názory absolutně nebere. Pořád si stojí za svým a když se ji to snažíš vysvětlit,tak ti skočí do řeči a nic jí nezajímá… a když se do ní opřu, tak potom poslouchám manžu: Proč sem byla taková, že ona to nemyslela zle a podobně :pocitac: … A přesně to co píšeš dělá…Začne se vztekat a pokud ho nezvednu tak nepřestane…

Hele, promiň, ale je to VAŠE dítě a jeho zdraví!!! Prostě ji řekni, ok, ale my to děláme jinak. Nebo ji řekni, že tě před tím varovala doktorka apod. a že té věříš… Já vím, jak je těžké jim něco „vysvětlovat“ - to cenu nemá. Když ho bude chovat, tak ji ho dej pěkně do klubíčka, ať ho má takhle… Nechce? Tak bych ji ho prostě nedávala… Co má kdo ničit záda, páteř apod. TVYMU ditěti!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
13.9.11 10:18

Větu „doktoři toho nakecaj“ taky miluju. Tak ke komu jinýmu bych měla mít největší důvěru, co se týče zdraví dítěte, než k doktorce? (já vim, že to zní naivně, neni doktor jako doktor - ale já si vybrala tuhle a věřim jí). Mimochodem, na tom neposazování už se snad dneska shodnou ti doktoři všichni - aspoň jsem teda nečtela, že by některej radil posazovat, opírat o polštáře apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
13.9.11 10:24

Vím no snažím se :nevim: Vždycky když jí něco vytknu, tak první argumentuje a když si stojím za svým tak to třeba udělá. ale na druhou stranu se tváří, jako bych byla uplně blbá :pocitac: Vždycky se snažila aby bylo jenom po jejím…Dokonce mi kecala do svatby.Je děsná a v hloubi duše k ní cítím takovou nenávist… :evil: Naštestí k nám nejezdí tak často, sice si stěžuje že malého vůbec nevidí, ale že by projevila zájem to ne… a Já za ní v jednom kuse přes celé město jezdit nehodlám. Ale to už je na jinou diskuzi :-)
Moc vám všem děkuju za uklidnění a za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
13.9.11 10:26

Jo, občas mi příjde emimino jako jinej svět 8-o Tady se většina lidí shodne na neposazování, příkrmy (pokud to jde, tak od šestého měsíce) a moje okolí :roll: Všichni, co znám, vodí děti od deseti měsíců za ručičky jak hadrový panáčky, mají chodítka, posazujou, postavujou, příkrmy vůbec neřeší, davají co nejdřív stejný jídlo, co jedí sami :zed: Mé sestřenky syn si ve čytřech měsících žužlal povidlovej koláč s drobenkou 8-o :roll: :pocitac: :pocitac: :pocitac: a když začnu před nima mluvit otom, jak my to děláme, tak na mě hledí jak na mimozemšťana :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
13.9.11 10:30

Já už v těhotenství slyšela „no jo, ty jsi ta typická internetová matka“ - s takovou tou ironií a pohrdánim v hlase (jednalo se teda o koupání dětí v kyblíku a případně ve vaničce bez podložky - přiznávám, podložku už používám, ale první měsíc se mi malá fakt držela líp jen tak v ruce). A to bylo prosim od mojí vrstevnice, ne od babiček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
13.9.11 10:31

Od přítelový babičky taky poslouchám, že dcerka nějaký její známý sedí od 5,5 měsíce na nočníku :roll: Už se těšim, jak budu několik měsíců poslouchat kecy. Naše malá občas blbne a když slyší, že už jdu ráno do pokojku, tak si „sedne“ v postýlce, ale taky že se za chvilinku zkácí. To nemá se sedem nic společnýho.
Na klíně „sedí“ teda občas a jen chvilku, ale stejně sejí aspoň snažím dávat ruku pod kolínka, aby je měla vejš než prdku, aby si nepřetěžovala páteř.
Za posazování a třeba obkládání polštářema bych fakt vraždila :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky