Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravíčko maminky. Řeším teďka takovou věc. Mám 6ti měsičního kloučka a celé okolí se mě ptá jestli už sedí…Co mám známé tak téměř všem už sedí či dokonce už pérujou na kolínkách.Když řeknu že nesedí, tak mě sestřelí takové tázavé pohledy, a nejlepší tchýně mi začne říkat že její oba synové už skoro lozili a podobně..
Nevím jestli jsou všichni tak popředu nebo my tak moc opoždění, ale kdyby tak by to dr řekla ne? Vždycky říká že je šikovný, co všechno už umí a tak. Jinde sem zase hodně četla, že se děti tak brzo posazovat nemají.Na druhou stranu všude taky píšou, že s přikrmy už se má pomalu začít i posazovat… Tak já nevím sem z toho jelen.
Daneček nádherně pase koníčky, několikrát už se mu povedlo otočit ze zad na bříško a zpátky to jde ještě líp.Když sem ho posadila tak seděl v předklonu a opíral se o ručičky a hodně se mu to líbilo. Taky se už pomaloučku snaží plazit, ale ty kolínka mu ještě nejdou strčit pod sebe.Jak ste to měli vy se svýmy ratolestmi v tomto věku? Sem z toho paf
Děkuju a přeju hezký den
Ted ti tu vsichni napisou, at si ostatnich nevsimas… bud v klidu, ma spoustu casu.. mne si dcera sedla asi pred 14 dny a je ji 11m
a vsechno je v poradku. Dle tabulek se do 6m ma otacet ze zad na brisko, takze je vsechno v poradku.
na lidi kasli, driv se posazovalo, ale delat se to nema. Nejvic chlapeckovi pomuzes, kdyz mu vubec pomahat nebudes. ![]()
Ahoooj Dádul
,
neblázni a nesrovnávej Danina podle okolí..Koukej na Zuzku, je starší než malej a ještě nesedí (snaží se jen za ručičky zvedat) a ani si nedává kolínka pod sebe..Dávám jí čas..teprve nedávno se začla pořádně otáčet a válet sudy no a teď než se otočím tak je doválená na druhé straně místnosti ![]()
Na tychýni se vyprdni
![]()
Děkuju za uklidnění..
Právě vím že dřív se to tak dělalo, ale nejde mi do hlavy že se to dělá i dnes. Ještě když tím pak všude chlubí. Dokonce sem na jedné nejmenované stránce viděla 6ti měsičního prďolu jak stojí a pod tím komentář, že už budou za chvíli chodit…
To si potom člověk říká jestli není něco špatně…
Halvně ho neposazuj! NEvím v jaké „odborné“ literatuře ses dočetla, že se má posazovat, ale je to pěkná blbost
Nejdřív se musí naučit pérovat na kolínkách nebo dokonce lézt a z toho si pak sedne. Spousta dětí si sedá až v 10 měsících a je to uplně normální. Na kamarádky se vykašli ![]()
Boudice23 píše:
Ahoooj Dádul,
neblázni a nesrovnávej Danina podle okolí..Koukej na Zuzku, je starší než malej a ještě nesedí (snaží se jen za ručičky zvedat) a ani si nedává kolínka pod sebe..Dávám jí čas..teprve nedávno se začla pořádně otáčet a válet sudy no a teď než se otočím tak je doválená na druhé straně místnosti
Na tychýni se vyprdni![]()
Ahoj Boudí… No ty sudy ještě přímo neválíme, ale občas se přetočí…Taky se někdy nestačím divit když ho nechám na dečce a za chviličku příjdu z5 a on je uplně jinde na koberci a vesele tam plácá ![]()
Temaho píše:
Halvně ho neposazuj! NEvím v jaké „odborné“ literatuře ses dočetla, že se má posazovat, ale je to pěkná blbostNejdřív se musí naučit pérovat na kolínkách nebo dokonce lézt a z toho si pak sedne. Spousta dětí si sedá až v 10 měsících a je to uplně normální. Na kamarádky se vykašli
Už si to přesně nepamatuju, ale odborná asi nebyla… ale bylo to myslím na více mistech..
A jak teda prcky krmíte? Já ho dávám do pololehu/sedu. Říkala sem si aby si nezvykl jíst v leže ![]()
Hahaaaa, nase mala ma osm mesicu a nejake drobne a skoro se ani neplazi!!! Mrska si vali sudy a tak se dostane kam chce a proc by se namahala vice nez musi!!! ![]()
Sice kdyz je na brisku, snazi se kolena podsunout pod sebe, ale to potom vzdycky padne na drzticku a je akorat tak vysmata! ![]()
Dadulina píše:Temaho píše:Už si to přesně nepamatuju, ale odborná asi nebyla… ale bylo to myslím na více mistech..
Halvně ho neposazuj! NEvím v jaké „odborné“ literatuře ses dočetla, že se má posazovat, ale je to pěkná blbostNejdřív se musí naučit pérovat na kolínkách nebo dokonce lézt a z toho si pak sedne. Spousta dětí si sedá až v 10 měsících a je to uplně normální. Na kamarádky se vykašli
A jak teda prcky krmíte? Já ho dávám do pololehu/sedu. Říkala sem si aby si nezvykl jíst v leže
Jime v jidelni zidlicce, jde nam trochu posunout, zeje spise v poloze jako ve vajicku, ale uz setam normalne pritahne do sedu - tu chvili nez se naji moc neresim.
ahoj,me taky porad rikali,ze to je divne,ze nase holcicka nesedi v 6,7,8,mesicich…a posadila se v 9…
to same s chozenim.byla posledni,co jsem znala stejne stare deti,a to jsem porad poslouchala v kolika deti uz sedely,nase zacala v 16ti mesicich.a svet se nezboril,je zdrava,normalni…zeptej se tech,co rejpou,kdy zacaly psat perem ve skole ![]()
Ahoj,hlavně klid,a hlavně neposazuj!
Nevím,co je to zablbý mýtus,že dítě by mělo v 6m sedět ![]()
U nás to bylo to samé,malej v 6m jen válel sudy,a všichni měli blbé otázky,kdy už bude sedět.
Nejvíc mě vytočila Dr na šestiměsíční prohlídce se slovy " tak ho posaďte"
![]()
no neposadila jsem,i když nás hnala po rehabilitacích a neurologiích.
Neboj,ono taky malé které dítě v 6m sedí,max. to posazované.
Náš malej si sedl až v 10,5m,a současně začal lézt.
A jak jsem psala,hlavně neposazuj.
Já sama jsem posazované dítě od 6m,a dnes mám skoliozu páteře a jednu nohu kratší,a to nemluvím o bolestech zad.
Dle ortopeda od předčasného posazování.
Toto vše se projeví až za dlouhou dobu.
Vydrž,a na okolí se vyprdni ![]()
Dadulina píše:Temaho píše:Už si to přesně nepamatuju, ale odborná asi nebyla… ale bylo to myslím na více mistech..
A jak teda prcky krmíte? Já ho dávám do pololehu/sedu. Říkala sem si aby si nezvykl jíst v leže
ja krmila v lehatku…
Ahoj, dcera bude mít 9 měsíců a zatím se jen plazí, na kolínka ještě nejde…
Někde sem četla, že sezení je vrchol toho všeho předtím, k sezení to všechno směřuje (otáčení na bříško, pak na záda, plazení, pérování na kolínkách, lezení a pak teprve sezení
). Takže se nejprve prcek musí naučit to všechno ostatní a pak si teprve sedne
Každej má svoje tempo…A jestli kamarádky děti posazovaly, chudinky děti
Ale hlavně, že v půl roce sedí ![]()
Dadulina píše:
Děkuju za uklidnění..Právě vím že dřív se to tak dělalo, ale nejde mi do hlavy že se to dělá i dnes. Ještě když tím pak všude chlubí. Dokonce sem na jedné nejmenované stránce viděla 6ti měsičního prďolu jak stojí a pod tím komentář, že už budou za chvíli chodit…
To si potom člověk říká jestli není něco špatně…
Určitě se na řeči vyprdni!
To je blbost… Ale nedá mi to nereagovat na Tvůj citovaný příspěvek… Tak třeba můj malý začal lézt, stoupat si a obcházet kolem nábytku v 6ti měsících… Byla jsem z toho jelen
ale rozhodně jsem ho nikam nehonila a do ničeho netlačila! A V 10ti měsících začal sám od sebe chodit, jasně taková ta „medvědí chůze“ a každou chvilku bác…
Za to sám krásně seděl až někdy v 9-10 měsících… Přijde mi blbost děti srovnávat a dělat si hlavu z toho, že „tamta povídala“… Prostě každé dítě je jiné a vyvíjí se podle sebe… Ale nemyslím si, že jsem dělala něco špatně, když mi malý začal spoustu věcí dělat brzy…
Prostě on si jel „svým“ tempem… ![]()
BaraDolezal píše:
Hahaaaa, nase mala ma osm mesicu a nejake drobne a skoro se ani neplazi!!! Mrska si vali sudy a tak se dostane kam chce a proc by se namahala vice nez musi!!!
Sice kdyz je na brisku, snazi se kolena podsunout pod sebe, ale to potom vzdycky padne na drzticku a je akorat tak vysmata!
Jo náš prďola to dělá podobným způsobem. Taky vždycky zarazí xichtík do země, ale nepodstrkuje kolínka ale snaží se rovnou stavět na nožičky a takovým stylem se někdy posouvá. Horší to je když tou hlavičkou práskne trochu víc to už se pak nesměje ale řve jak tur ![]()