Sezení u psychologa

Anonymní
17.2.22 21:29

Sezení u psychologa

Ahoj, po kolika sezeních s psychologem jste pocítili nějakou změnu k lepšímu? Bylo to hned po prvním, nebo to chvilku trvalo? K těmto odborníkům jsem malinko skeptická, už jsem to kdysi zkoušela. V minulosti to byl spíš takový „pokec s kamarádkou“ kde jsem se vypovídala a zdar. Po 2 návštěvách jsem to vzdala. Zároveň ale vím, že bez odborné pomoci to celé sežere mě a částečně i mé okolí zaživa. I když se cítím také trapně, jako cvok, chci to alespoň zkusit. Děkuji za reakce, ať už budou jakékoliv :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9154
17.2.22 21:41
@Anonymní píše:
Ahoj, po kolika sezeních s psychologem jste pocítili nějakou změnu k lepšímu? Bylo to hned po prvním, nebo to chvilku trvalo? K těmto odborníkům jsem malinko skeptická, už jsem to kdysi zkoušela. V minulosti to byl spíš takový „pokec s kamarádkou“ kde jsem se vypovídala a zdar. Po 2 návštěvách jsem to vzdala. Zároveň ale vím, že bez odborné pomoci to celé sežere mě a částečně i mé okolí zaživa. I když se cítím také trapně, jako cvok, chci to alespoň zkusit. Děkuji za reakce, ať už budou jakékoliv :)

Ahoj, asi tě moc nepotěším, ale na psychoterapii chodím s přestávkami 14 let. Střídají se lepší a horší období. Já psychoterapii beru u sebe jako podporu k lékům, možnost sdílet a dostávat zpětné vazby, zamýšlet se nad nimi… Teď mám zrovna novou psycholožku, zatím jsem u ní byla asi 4krát, ale zdá se mi hodně dobrá. Nevím, jaké máš problémy, ale za mě terapie určitě ano, i když to může být běh na delší trať.
Jinak hrozně záleží na osobě terapeuta a někdy trošku i na tom, jaký má výcvik. Já třeba nemám ráda psychoanalýzu, kterou jsem kdysi zkoušela, naopak mi hrozně seděla psycholožka s výcvikem v logoterapii a existenciální analýze. Třeba KBT se zas nejvíce doporučuje na úzkostné poruchy… Chce to prostě najít si toho „svého“ terapeuta. Já jich vyzkoušela už hodně a spokojená jsem byla jen párkrát a ta nejlepší psycholožka mi odešla na MD. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jun
749
17.2.22 21:44

Já mám pocit, že u mně došlo ke zlepšení cca po půl roce a to jsem tam nejdříve chodila co 14 dní, pak se intervaly prodlužovaly. Nyní je to rok, 3 termímy mám ještě do prázdnin a pak se asi rozloučíme.
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.22 21:45

Tak ono asi záleží, co řešíš. Já naposled absolvovala asi 4 a stačilo, ono to první bývá takové spíš seznámení, ale byla jsem ráda, že je aspoň něco v procesu…po druhém už mi bylo znatelně lépe. Ale předtím jsem zažila i stav, na který byla terapie krátká, a vyžadoval psychiatra a medikaci. Pokud se potřebuješ vykecat, bude to rychle, pokud potřebuješ třeba změnit vzorce chování, potrvá to. A taky musíš trefit někoho, kdo to sedne…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.22 22:43

Děkuji všem za odpovědi a sdílení zkušeností :srdce: jsem docela dost přesvědčena, že to bude běh na dlouhou trať, šlo mi spíš o takové to první „jo, má to smysl“ :) u mne je to kombinace všech možných problémů, které 15 i víc let vyhnívali a mají výrazný přesah do současnosti, hodně toho ovplyvňují i když nemusí, bohužel. Za 2 týdny mám první termín, snad to bude co k čemu :)

• Citovat
  • Upravit
10244
18.2.22 09:29

Ahoj,
myslím, že pokud má být terapie úspěšná, je to běh na delší dobu. Určitě je důležité během prvních sezení navnímat, zda ti ten konkrétní terapeut vyhovuje, zda jsi ochotná zrovna tomu člověku říkat věci, které jinak neříkáš. Musíte si k sobě najít cestu a důvěřovat si.
Váš vztah se bude proměňovat, někdy se budeš těšit, někdy třeba uslyšíš něco, co tě naštve, někdy ti bude připadat, že to smysl nemá a stejně to nic nezmění, ale časem zjistíš, že jsi dokázala s tím, co tě tíží, lépe pracovat nebo se vypořádat.
Věřím, že někoho takového najdeš a budeš se mít líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí